Josef Bělica nahradí spolustraníka Jana Krkošku, kterého ve čtvrtek zatím nepravomocně odsudil soud za uplácení lékařů. Po vynesení rozsudku Jan Krkoška složil mandát zastuitele i rezignoval na hejtmanské křeslo, vystoupí také z Hnutí ANO. Za 12 let starý případ ho sou odsoudil k 200tisícové pokutě.

„Po dnešním rozhodnutí soudu a pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci hejtmana a zastupitele Moravskoslezského kraje. Zároveň vystupuji z hnutí ANO. Soudní líčení se týkalo 12 let staré záležitosti a nemá nic společného s mým aktuálním působením v politice. Nechci ale, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj. Práce lidí kolem sebe si velmi vážím a nedopustím, aby byla znehodnocena děním kolem mé osoby. Nyní se budu naplno věnovat očištění svého jména a z veřejného prostoru se stáhnu,“ uvedl Krkoška.

Vzdal se i svých míst na radnici v Krnově na Bruntálsku, kde působil jako zastupitel a radní.

Bělicu svlékli donaha

Bělica uvedl, že v souběhu s postem hejtmana bude nadále vykonávat funkci poslance. Zda zůstane i ve vedení Havířova, ještě neví. „Zatím je to na mě moc brzo. V Havířově jsme připraveni to řešit,“ uvedl.

Zároveň vyloučil, že by byl trestně stíhaný. „Věřte, že i toto jsme s kolegy v koalici hodně diskutovali. Svlékl jsme se donaha. Uvedl jsme všechny své aktivity. Minulé i současné,“ řekl. Mimořádné zastupitelstvo bude svoláno na 3. dubna.

První náměstek hejtmana  Jakub Unucka rychlý postup ANO v otázce nového hejtmana uvítal. „Znamená to, že budeme pokračovat v realizaci strategických projektů. Stejně jako vyjednání lepší pozice Moravskoslezského kraje při nastavení nového rozpočtového určení daní. Nesmíme dopustit, aby kraj přišel o 600 milionů korun ročně. Proto jsme rozhodnutí klubu ANO respektovali a půl roku před volbami nežádali zásadní změny ve složení krajské koalice,“ řekl. 

VIDEO: Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor.

Video
Video se připravuje ...

Fiala o uniklém emailu: Babiš přemýšlel jen jako predátor Poslanecká sněmovna