Primátor Korč obvinil hnutí ANO, že vyjednávalo o sestavení nové koalice a chtělo hnutí Naše Město F-M odvolat z vedení města.

Poukázal na to, že jedním ze zásadních bodů dosavadní koaliční smlouvy byla úmluva, že ani jedno z hnutí nebude vyjednávat s jinými členy zastupitelstva za účelem společného hlasování nebo vytvoření nové koalice.

Neshod přibývalo

„Hnutí ANO několik týdnů vyjednávalo se všemi kluby o vytvoření nové koalice. Poté, co neuspěli s jednotlivými kluby, začali jednat s jednotlivými zastupiteli a pokoušeli se vytvořit nové samostatné kluby. Jednání probíhala v zákulisí fotbalových stadionů, na benzinových pumpách,“ uvedl Korč.

Po bouřlivé diskusi, v níž se někteří zastupitelé nevyhnuli ani osobním výpadům, nakonec o funkci přišlo všech pět zástupců hnutí ANO v dosavadním vedení města, včetně tří náměstků primátora - Radovana Hořínka, Jakuba Míčka a Leony Sárköziové.

Hořínek i Míček uvedli, že dosavadní koalice měla rozdílné názory na některá témata, například výběr pozemku pro chystané Alzheimer centrum, které má budovat soukromý investor. „V poslední době jsme měli na některé věci rozdílné názory, například jsme se dodnes nedozvěděli, jakým způsobem se budou financovat všechny (plánované) stavby,“ uvedl Hořínek.

Opora v SPD se nelíbí

Zastupitelstvo má 43 členů. Naše Město F-M, které v roce 2022 vyhrálo komunální volby, se spojilo s uskupením Spolu. Dohromady ale mají 18 hlasů, tedy o čtyři méně, než je nadpoloviční většina.

Ve městě tak vznikla menšinová vláda. Opozice kritizovala, že se koalice bude muset opřít o hlasy SPD. „Nová koalice, která vzniká, je koalice Našeho Města F-M a klubu Spolu. Bude to menšinová koalice. Klub SPD/Trikolora podpoří tuto změnu,“ uvedl ve zdůvodnění svého návrhu Korč. Dodal, že mezi Naším Městem F-M, Spolu a SPD neexistuje žádná koaliční smlouva.

VIDEO: Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Prezidentský pár dorazil na Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku.

Video
Video se připravuje ...

Návštěva prezidenta Petra Pavla v Moravskoslezském kraji (28.3.2023): Prezidentský pár dorazil na Gymnázium Petra Bezruče ve Frýdku-Místku Blesk: Michal Charbulák