„Hnutí ANO nejenže Prahu umí, ale umíme ji jako jedni z nejlepších. Důvod je jednoduchý: billboardové ‚makáme‘ není pouze prázdným heslem, ale každodenní realitou našich členů, kteří už v městských částech odvedli neuvěřitelný kus práce,“ uvedl Prokop.

Stínová rada

Po vzoru celostátního vedení chce Prokop v metropoli sestavit stínovou radu města, která každý měsíc přinese vlastní návrhy řešení problémů, a to mimo jiné v dopravě, oblasti sociálních věcí nebo školství. „Mrzí mě, že současná spící rada aktuální problémy města neřeší,“ uvedl. Druhou novinkou bude ideová konference, kterou chce letos uspořádat. Podporovat bude Prokop také mladé členy hnutí sdružené v Mladém ANO.

Konec Ryvoly v ANO

Na čtvrtečním sněmu opustil hnutí radní Prahy 1 a dnes již bývalý místopředseda pražského ANO Vojtěch Ryvola. Podle jeho vyjádření pro server Seznam zprávy se tak stalo kvůli nespokojenosti s poměry uvnitř pražského ANO, kdy podle něj došlo k „privatizaci hnutí“. „Jakékoliv rozhodování je v rukou malé uzavřené skupinky lidí a řadoví členové jsou dobří tak na roznášení letáků při volbách,“ citoval Ryvolu server.

»Zákaz vjezdu«

Ryvola je od roku 2022 radním pro dopravu v Praze 1. Jako takový vešel ve známost zejména coby jeden z hlavních zastánců zákazu vjezdu do centra Prahy v nočních hodinách. Svůj postoj zdůvodňoval hlukem v cenru metropole. Vadili mu mladíci, kteří s oblibou v noci projížděli Starým Městem v okolí Dlouhé ulice v silných vozech či tam pořádali závody. Zatímco magistrát zákaz vjezdu zneplatnil, radnice Prahy 1 by jej ráda obnovila.

Zároveň se ale také zabýval problematikou parkování v centru, kdy podle něj přenosné parkovací karty využívají hoteliéři či spekulanti. Vadí mu také nedodržování pravidel modrých zón. „V ulicích Starého Města se podíl těch, kteří nerespektují zóny placeného stání, pohybuje mezi dvaceti až třiceti procenty. U Obecního domu je to ale až 60 procent,“ popsal v minulosti Blesku radní, který mimo jiné řeší i problematické užívání koloběžek.

„Mladí z celé Evropy se do Prahy přijedou vydovádět, a když už toho mají dost, vlezou na koloběžku a dělají závody. Na Praze 1 máme největší boj s koloběžkami, protože způsobují největší zmatek,” uvedl Ryvola v minulosti.

Ryvola zůstává v radě Prahy 1, kde je ANO spolu s nezávislými kandidáty v koalici pod názvem Naše Praha 1. Podle radního Prahy 1 Karla Grabeina Procházky (ANO) by Ryvolův odchod z hnutí neměl mít vliv na stabilitu koalice. „Co se může stát je, že pan Ryvola již nebude v našem zastupitelském klubu a přestoupí do jiného,“ řekl. Dodal, že Ryvolův odchod v klubu očekávali, a nejde tak o překvapení, o dalším postupu budou ještě jednat.

Ryvola ČTK řekl, že by rád zůstal v zastupitelstvu a vedení městské části jako člen klubu Naše Praha 1. Dodal, že hlavním důvodem jeho odchodu byla nespokojenost s opoziční prací hnutí ANO v pražském zastupitelstvu, která je podle něj málo konstruktivní. „Opozice se má vyznačovat dvěma věcmi, má kritizovat, ale i přinášet návrhy řešení. ANO jenom kritizuje,“ řekl.

Druhá nejsilnější strana v Praze

Hnutí ANO skončilo v Praze v komunálních volbách v roce 2022 na druhém místě se ziskem 19,33 procenta hlasů, což představuje 14 mandátů v 65členném zastupitelstvu. Volby vyhrála koalice Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL), která vládne společně s Piráty a STAN a má v zastupitelstvu většinu 36 hlasů.

Fotogalerie
17 fotografií