Gorilí mládě je podle chovatelů v pořádku a saje mateřské mléko. Porod byl podle nich bez potíží. „Kolegové porod sledovali na kamerách a podle všeho proběhl velmi rychle a bezproblémově, a mládě se chovalo jak mělo,“ řekl Bobek.

Čerstvě narozené mládě znamená, že se z miláčka pražské zoologické zahrady Mojy stala babička. Moja se stala v roce 2004 vůbec první gorilou narozenou na území České republiky. Od roku 2011 nicméně žije ve španělské zoo, kde o dva roky později porodila své první mládě - samičku Duni. Ta se stala matkou právě letos zkraje roku.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Duni se svým čerstvě narozeným miminkem, 4. ledna 2024 Blesk.cz - Karel Kopáč

Zapojí se děti z Kamerunu?

„Představa je taková, že bychom oslovili s prosbou o návrhy (jmen) děti v Kamerunu. A to děti které se účastní našeho projektu Toulavý autobus, které se tak staly ochránci goril v rezervaci Dja,“ řekl Bobek. Na základě jejich návrhů by pak zahrada nechala vybírat veřejnost, dodal.

Naučný program Toulavý autobus pro děti v Kamerunu slouží ke vzdělávání školních děti z vesnic v okolí biosférické rezervace Dja na východě země. Má dětem poskytnout mimo jiné příležitost pozorovat v záchranné stanici v Méfou gorily, ale také se účastnit vzdělávacího programu či se seznámit s tropickým deštným lesem. Projekt funguje od roku 2013.

Zákaz focení a natáčení!

Před expozicí goril bude nyní přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž otce Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko, sdělil Bobek.

Další přírůstek je na cestě

Zoo Praha očekává zároveň další gorilí mládě, které čeká Dunina babička, třicetiletá Kijivu. Otcem je taktéž samec Kisumu. Mělo by se podle Bobka narodit přibližně za tři měsíce.

Úspěšný rok

Zoologická zahrada v Praze, kterou zřizuje pražský magistrát, patří k nejnavštěvovanějším místům v hlavním městě. Loni ji navštívilo téměř 1,36 milionu lidí a narodilo či vylíhlo se 1 234 mláďat 213 druhů savců, ptáků, plazů a obojživelníků. Největším chovatelským úspěchem Zoo Praha v roce 2023 a současně i jedním z největších úspěchů v celé její historii se stal podle Bobka odchov prvního mláděte luskouna v Evropě.

Fotogalerie
27 fotografií