Zoo Praha v současnosti má čtyři samce v expozici a chovnou skupinu tvořenou samcem, čtyřmi samicemi a šesti mláďaty. V úterý narozená zvířata mají mezi odchovanými číslo 168 a 169, dvanáct mar se narodilo v 70. letech. Pražská zahrada podle Bobka patřila mezi několik málo zoo, které s chovem mar začínaly. „Ten chov se ukázal jako velmi úspěšný,“ řekl ředitel. Mary tak podle něj z Prahy putují do mnoha dalších zoologických zahrad.

Jihoamerický příbuzný morčat

Mara žije v Paraguayi, jižní Bolívii a severozápadní Argentině a živí se částmi rostlin. Na délku měří až půl metru, dospělý jedinec váží zhruba 2,5 kilogramu. „Ačkoliv by mara mohla někomu připomínat krátkouchého zajíce, jedná se o hlodavce z příbuzenstva morčat. Má přiléhavou hnědošedou srst, poměrně masivní, hranatou hlavu a zadní nohy mnohem delší než přední,“ popisuje zoo maru na svém webu.

Mara obývá suchou krajinu se zasolenou půdou a řídkými porosty trnitých keřů a stromků, kde si vyhrabává rozsáhlé podzemní nory, případně obsazuje nory jiných druhů zvířat. Tráví v nich noc a odchovává mláďata. Mary žijí v malých skupinkách, tvořených dospělým párem a jedním nebo dvěma mláďaty. Na péči o potomky se podílejí oba rodiče.

Fotogalerie
32 fotografií