Krásná zpráva potěšila nejen všechny příznivce pražské zoo ve středu dopoledne, kdy ji Bobek oznámil na Facebooku. „Je to tady: Duni porodila! A tady je první fotka, kterou jsem udělal před chvílí. (Omluvte sníženou kvalitu, ale kombinace vzdálenosti, šera a snahy nevyprovokovat Kisuma focení značně ztížily.),“ napsal. V tiskové zprávě pak zoo uvedla, že miminko přišlo na svět v úterý v 21:08.

„Porod byl rychlý, a přestože je samice Duni prvnička, zvládla vše bez sebemenších potíží. První kontrakce jsme pozorovali zhruba ve čtvrt na devět večer, přičemž už o necelou hodinu později bylo mládě na světě,“ popsal průběh porodu kurátor savců Zoo Praha Pavel Brandl. „Ostatní členové skupiny si Duni během porodu a po něm příliš nevšímali, jediný, kdo příchod nového mláděte zvídavě pozoroval, byl sedmiletý sameček Ajabu – až doposud poslední gorilí mládě narozené v Zoo Praha.“

Gorila Duni, které je dcerou proslulé gorily Moji, první gorily narozené v České republice, přicestovala do Zoo Praha v září 2022. V květnu 2023 pak Zoo Praha oznámila, že je v očekávání. Otcem je samec Kisumu (26), jenž byl do zoo převezen ve stejné době právě kvůli tomu, aby pomohl rozšířit pražskou rodinku. Otcem se stal vůbec poprvé, jeho druhé mládě ale čeká samička Kijivu, Dunina babička, a na svět by mělo přijít zhruba za čtvrt roku.

„Samec Kisumu žil v rakouské Zoo Schmiding ve výhradně samčí skupině. Duni, která se narodila ve španělském Cabárcenu slavné Moje, teprve nedávno pohlavně dospěla. Evropský koordinátor chovu goril je doporučil ke spojení právě za účelem rozmnožení, zejména díky jejich vhodným genům,“ napsala pražská zoo v řijnu 2022.

Mojin příběh pokračuje

„Radujeme se z prvního gorilího mláděte narozeného v pavilonu Rezervace Dja,” uvedl Bobek. „A naše radost je o to větší, že jím pokračuje příběh slavné Moji. Narozením mláděte se zúročilo obtížné rozhodnutí rozdělit dosavadní skupinu goril a přivézt nového samce. Jen díky tomu jsme ale do Prahy získali Mojinu dceru Duni a můžeme gorily rozmnožovat.“

Rezervace Dja, kde gorily žijí, zůstává ve středu pro veřejnost zavřená. Opět otevřena by měla být již od čtvrtka s tím, že před expozicí goril bude přísně zakázáno používání fotoaparátů a kamer. Jejich objektivy totiž Kisuma mohou vyprovokovat k agresivnímu chování a neklid ve skupině by pro novorozené mládě mohl znamenat riziko.

Video
Video se připravuje ...

Spojování goril v Zoo Praha Zoo Praha

Fotogalerie
30 fotografií