Zájemci o účast ve výběrovém řízení se měli registrovat do 20. prosince, jinak nemohli podávat obálky s nabídkami. Termín pro jejich podání byl 9. ledna. „Aktuálně řešíme po právní stránce další postup. S prodejem komplexu v letošním roce nadále počítáme,“ řekl Vitík. Podle něj bude pošta jednat i s pražským magistrátem, který o budovy projevil zájem a měl možnost dorovnat nejvyšší nabídku ve výběrovém řízení.

Pobočka hlavní pošty má být i po případném prodeji zachována a nový majitel na ní bude muset s poštou uzavřít nájemní smlouvu, stejně jako na některé další části budovy. V budově v současnosti mimo jiné sídlí management podniku.

Budova vznikla mezi roky 1871 a 1890 a její první zásadní přestavba byla v letech 1896 až 1899. Další významnější přestavba se konala v letech v 1912 a 1920 až 1921. Z toho vycházelo i ocenění nemovitosti, které bylo základem pro výpočet vyvolávací ceny. V letech 1996 až 1999 stavbaři v objektu udělali generální rekonstrukci.

Prodejem nemovitostí se pošta snaží stabilizovat své hospodaření. V roce 2022 skončilo se ztrátou 1,7 miliardy Kč a propad podnik očekává i za loňský rok. Do dvou let se má podnik transformovat na provozovatele poboček a komerční Balíkovnu.

Fotogalerie
29 fotografií