„Do konce týdne provedeme všude podrobné terénní prohlídky a fakta se budou zpřesňovat,“ uvedla Fišerová. Během svátečních dní zaznamenali lesníci kvůli silnému větru desítky pádů stromů, a to jak na lesní cesty, tak na zaparkovaná vozidla pod stromy nebo s lesem sousedící ploty. „Často se jednalo o nějak skrytě zdravotně poškozené stromy nebo stromy na podmáčeném terénu,“ uvedla mluvčí. V jednotlivých lesích tak budou nyní lesníci kontrolovat převážně stav stromů.

Povodňová bdělost

Městská organizace již v prosinci preventivně ořezávala podél hlavních lesních cest větve v korunách stromů, aby tak předešla jejich pádu. „Přesto se ještě vyskytly kvůli silnému větru případy, kdy došlo k vylomení větve či pádu celého stromu na cestu. Vše jsme operativně řešili, v některých případech ve spolupráci s hasiči,“ dodala mluvčí.

Na pražských vodních tocích podle Fišerové stále platí povodňová bdělost. Lesy mají na starosti drobné toky na území metropole, Vltavu a Berounku má ve své správě stát prostřednictvím Povodí Vltavy. Deště a tání sněhu zvedly na konci prosince hladinu řek v celém Česku. V Praze pak byly mezi svátky například uzavřena vrata na Čertovce nebo omezen vstup na náplavky.

Video
Video se připravuje ...

Podzim v Kunratickém lese Eva Fornálová

Fotogalerie
57 fotografií