Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Příští dominanty Prahy: Nové hlavní nádraží, filharmonii nebo parky navrhla věhlasná studia

/
  • Architektonickou soutěž na budovu nové filharmonie v Praze (na vizualizaci) vyhrálo 17. května 2022 dánské studio Bjarke Ingels Group. Stavba má stát šest miliard korun a hotová být v roce 2032.
    31. prosince 2023 ● 05:00

    Praha připravuje řadu projektů, za kterými stojí věhlasní čeští i světoví architekti. Poslední novinkou je nová podoba hlavního vlakového nádraží. Před časem byla představena nová podoba Rohanského ostrova nebo například dokončení Vítězného náměstí. Jaké další projekty, které zásadně změní podobu hlavního města, se chystají?

  • 1.

    Nový Hlavák

    Takhle bude vypadat hlavní nádraží a jeho okolí. Podle náměstska Petra Hlaváčka bude mít Praha důstojnou bránu do města.
    Autor: Facebook Petr Hlaváček/Henning Larsen Architects

    Dánské studio Henning Larsen Architects v soutěžním dialogu na úpravy území hlavního nádraží v Praze zvítězilo se svým návrhem Šťastný Hlavák. Jeho hlavní myšlenkou je přirozené propojení Vrchlického sadů, odbavovací haly, nové tramvajové zastávky přímo před nádražím a historické Fantovy budovy. Navrhovaná podoba celého území klade důraz na udržitelnost, mikromobilitu a navrácení života do Vrchlického sadů. Henning Larsen Architects je součástí dánské skupiny Ramboll a v oblasti komplexních urbanistických návrhů patří mezi světové lídry.

    Po zveřejnění výsledků soutěže se Pražené začali obávat, že na vlaky budou muset čekat v nezastřešené a nekryté hale. To ale není pravda. „Odbavovací hala má dnes dvě hlavní části. Ta, která se nachází pod magistrálou a má ikonický červený interiér, zůstává. Změní se pouze její dispozice, aby poskytla větší komfort cestujícím. Otevřená, ale zastřešená, část, bude fungovat jako přestupní prostor pro tramvaje a metro a bude nabízet komfortní vstup do parku i odbavovací haly. Díky tomu, že se pod ní nachází vestibul metra. Celá konstrukce je zakryta ETFE fólií. Prosklený vstup bude obě části oddělovat a bude se nacházet těsně za vstupy do metra,“ vysvětlil Institut plánování a rozvoje.

  • 2.

    Rohanský ostrov

    Praha zná budoucí podobu Rohanského parku
    Autor: IPR

    Soutěžní dialog na budoucí podobu Rohanského parku, který vyhrál tým, OMGEVING+FISER+VRV+SINDLAR, začal před dvěma lety. Praha schválně zvolila tento typ výběru nejvhodnějšího týmu. Podle primátorova náměstka pro územní rozvoj Petra Hlaváčka (STAN) je tento způsob, na rozdíl od klasické architektonické soutěže, mnohem víc otevřený všem aktérům. „V rámci soutěžního dialogu lze zapracovat nejen názory odborníků a hlavního města, ale také majitelů pozemků, městských částí a lidí, kteří budou park využívat,“ řekl. Nyní vítězný tým pracuje na podrobnější studii.

  • 3.

    Dostavba Vítězného náměstí

    Praha zná budoucí podobu 4. kvadrantu Vítězného náměstí. Navrhne ho česko-nizozemský tým architektů Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti
    Autor: MHMP

    Autorem vítězného návrhu na dostavbu takzvaného čtvrtého kvadrantu Vítězného náměstí v Praze 6 je nizozemské a české studio Benthem Crouwel International a Opočenský Valouch Architekti (OVA). Mezinárodní porota soutěže vybírala z pěti finálních návrhů, druhé místo získalo česko-nizozemské uskupení Cityförster a Studio Perspektiv, třetí místo obsadila česká kancelář A69 – architekti.

    Ve čtvrtém kvadrantu má vzniknout multifunkční objekt s byty, kancelářemi, obchody, službami i restauracemi. Novou univerzitní budovu tam postaví také VŠCHT. 

  • 4.

    Park Soutok

    Na soutoku Berounky Vltavy vznikne obří park. Navrhne ho mezinárodní tým, ve kterém nechybí ani Češi
    Autor: IPR

    Vítězem mezinárodní krajinářsko-urbanistické soutěže o návrh Příměstského parku Soutok, který vznikne v okolí soutoku Berounky a Vltavy, se stal soutěžní tým složený z architektonických studií NORMA (CZ), EMF (ES) a PARETO (FR). Celá oblast by také měla pomoci v boji s klimatickou změnou a chránit území od povodní. Vítěz se postará o proměnu území o rozloze 1300 hektarů, což je pro představu téměř 300 Václavských náměstí vedle sebe nebo 10 parků Stromovka. Vznikne tak patrně, co se rozlohy týče, největší park v Praze.

  • 5.

    Vltavská filharmonie

    Architektonickou soutěž na budovu nové filharmonie v Praze (na vizualizaci) vyhrálo 17. května 2022 dánské studio Bjarke Ingels Group. Stavba má stát šest miliard korun a hotová být v roce 2032.
    Autor: Bjarke Ingels Group

    Mezinárodní architektonickou soutěž o podobu Vltavské filharmonie vyhlásilo hlavní město Praha společně s Institutem plánování a rozvoje hlavního města Prahy na konci srpna 2021. Do soutěže se přihlásilo celkem 115 týmů z 25 zemí, k účasti bylo předem vyzváno také pět renomovaných architektonických ateliérů. V listopadu 2021 oznámila mezinárodní porota vybrané finalisty – ti odevzdali 19 soutěžních návrhů, ze kterých v květnu 2022 vzešel vítěz - atelier Bjarke Ingels Group.

    Video
    Video se připravuje ...

    Blesk Podcast: Josef Pleskot promluvil o nové filharmonii v Praze. Bojuje za ni přes 20 let Jiří Marek, Lukáš Červený, Institut plánování a rozvoje hl. m. Prahy

    Ambicí Vltavské filharmonie je přilákat nejen fanoušky klasické hudby, nýbrž širokou veřejnost. Vítězný návrh ateliéru Bjarke Ingels Group (BIG) počítá s vybudováním tří sálů, bude se zde nacházet také hudební oddělení a kreativní hub Městské knihovny v Praze, návštěvníci se mohou těšit na kavárnu či střešní restauraci a mnozí jistě využijí i nabídku vzdělávacích aktivit.

    Fotogalerie
    30 fotografií

Diskuse k článku Přidat názor
Počet komentářů: 2

krapotkin: Se jim to bude stavět, když okrádají celé Čechy.

(31. 12. 2023 14:11)

bizon_pepa: Ta filharmonie vypadá dost hnusně.

(31. 12. 2023 13:46)
Zobrazit celou diskusi
Články odjinud
VYHLEDAT VÝSLEDKY Načítám
Video se připravuje ...

Dnešní horoskopy