Soud prohlášení o vině přijal a uznal ho vinným z účasti na zločinecké skupině a uložil mu peněžitý trest 200 tisíc korun, přestože žalobce požadoval nejméně čtvrt milionu.

Soud však vzal v potaz dobu, která uplynula od trestné činnosti, Krkoškovo doznání i jeho současný způsob života. „Svým způsobem života ale od té doby projevil empatii, sociální cítění i smysl pro spravedlnost,“ prohlásil soudce Milana Rossi. Soud proto podle něj neměl důvod ukládat vyšší trest.

„Z pohledu spravedlnosti, já mám pocit, že bylo učiněno zadost,“ uvedl po skončení jednání žalobce Ondřej Jášek. Předpokládá, že odvolání kvůli rozdílu 50 tisíc korun podávat nakonec nebude.

Krkoška byl podle něj řadový manažer a jeho případ je nutné posuzovat v souvislosti s ostatními, kteří se na kauze podíleli. „Nebylo by spravedlivé, aby někdo jenom proto, že zastává politickou funkci, dostal nějaký exemplární trest,“ dodal.

Rezignoval a vystupuje z ANO

„Okamžitě musí skončit jak v hnutí ANO, tak ve své funkci. Podvedl a poškodil celé hnutí a očekávám, že předsednictvo o jeho vyloučení rozhodne bez odkladu," uvedl hned po vynesení rozsudku předseda ANO Andrej Babiš.

„Po dnešním rozhodnutí soudu a pečlivém zvážení všech okolností jsem se rozhodl rezignovat na funkci hejtmana a zastupitele Moravskoslezského kraje. Zároveň vystupuji z hnutí ANO. Dnešní soudní líčení se týkalo 12 let staré záležitosti a nemá nic společného s mým aktuálním působením v politice. Nechci ale, aby celá záležitost vrhala špatné světlo na hnutí ANO a na Moravskoslezský kraj. Práce lidí kolem sebe si velmi vážím a nedopustím, aby byla znehodnocena děním kolem mé osoby. Nyní se budu naplno věnovat očištění svého jména a z veřejného prostoru se stáhnu,“ napsal Krkoška.

Odsouzeného hejtmana Jana Krkošku by mohl nahradit havířovský primátor Josef Bělica. Má podporu klubu zastupitelů.

Havlíček: Byl to úředník

„Vedení ANO obratem svolá předsednictvo k vyloučení nepravomocně odsouzeného Krkošky z hnutí,“ uvedl místopředseda hnutí Karel Havlíček. „Pokud by se pan Krkoška rozhodl, že rezignuje sám i na členství v Hnutí ANO, tak se předsednictvo odloží,“ dodal později.

Jan Krkoška měl vést kraj po Ivo Vondrákovi podle Havlíčka jen do podzimních voleb. „Byl to typický politický úředník a dělal svou práci zodpovědně a dělal ji dobře,“ podotkl Havlíček.

Rezignaci Jana Krkošky požadovali i koaliční partneři. Odsouzený člověk nemůže podle nich zůstat v čele kraje. O dalším postupu budou v pátek na krajském úřadu jednat lídři koalice, kterou tvoří ANO, ODS s TOP 09, KDU-ČSL a SOCDEM.

 

Vystřídal Vondráka

Krkoška působil v letech 2009 až 2012 ve společnosti Interchemia Praha, odkud podle obžaloby úplatky směřovaly k lékařům. Měli přednostně předepisovat léky konkrétních farmaceutických společností. Celkem byly předány úplatky zhruba za 12 milionů korun. Původně bylo v kauze stíháno 200 lidí, z toho 151 lékařů.

Krkoška byl od roku 2016 zastupitelem Moravskoslezského kraje. Ve funkci hejtmana loni v červnu nahradil Iva Vondráka (zvolen za ANO).

VIDEO: Babiš označil Lipavského za „zm*da“: Je to komedie, žádné kompro jsem nesháněl, tvrdí šéf ANO.

Video
Video se připravuje ...

Babiš označil Lipavského za „zm*da“: Je to komedie, žádné kompro jsem nesháněl, tvrdí šéf ANO Facebook - A. Babiš

Fotogalerie
4 fotografie