Není na světe více lamp podobného druhu. Vlastně ta na Jungmannově náměstí je unikátem. Jediná kubistická lampa na světě, jejímž autorem je Emil Králiček. A v uplynulých dnech se dočkala renovace.

„Servisní technici Technologií hl. m. Prahy odvrtáním zkorodovaného materiálu zprůchodnili původní železnou trubku uvnitř kamenného dříku a zavedli nový kabel. Při práci bylo potřeba postupovat velmi opatrně, aby nedošlo k poškození lampy. Do lucerny jsme na závěr instalovali novou výbojku a celkově ji vyčistili,“ uvedl Tomáš Jílek, předseda představenstva THMP. Pro opravu bylo zapotřebí získat i povolení památkářů k demontáži lucerny.

Unikát

„Jedná se o unikát na celém světě – jediná kubistická lucerna stále v provozu. Představuje esenci pražské kubistické architektury. Sám sloup i lampa jsou tak nádherné, že vás jistě okouzlí a inspirují k návštěvě dalších kubistických a rondokubistických památek ve městě,“ uvedl náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast kultury, Jiří Pospíšil (TOP 09). Na Jungmannově náměstí stojí už od roku 1913.

Fotogalerie
6 fotografií