Téměř po sedmi letech od zahájení rekonstrukce Šlechtovy restaurace v pražské Stromovce je její plné uvedení do provozu stále v nedohlednu. Náměstek pražského primátora pro oblast kultury Jiří Pospíšil Pražanům v pondělí oznámil, že rada hlavního města hodlá v rekonstrukci pokračovat, na dokončení je podle něj ale potřeba dalších 200 milionů korun. Cenovka za opravu barokního skvostu se tak pomalu blíží k půl miliardě korun.

Náměstek Pospíšil z této situace viní předchozí vedení Prahy: „Mám radost, že se nám podařilo najít pozitivní řešení, protože Šlechtovka si ho opravdu zasloužila. Museli jsme ale uvolnit dalších 200 milionů korun, protože předchozí městská rada už rozpočet stavby nejenom vyčerpala, ale i přečerpala. My jsme tak museli zahájit zcela novou investiční akci,“ uvádí Pospíšil.

Při první etapě rekonstrukce v letech 2017-2020 bylo z magistrátní kasy vyčerpáno 225 757 622 korun. Prostředky ale nestačily a objekt od té doby slouží pouze v provizorním režimu. Během tří let byla zhotovena sanace a doplnění nosných konstrukcí, zastřešení zadního traktu, byly zhotoveny samostatné přístavby a přípojky budovy. Podařilo se také zrekonstruovat hlavní sál včetně jeho štukové výzdoby fresek. Hotové jsou také práce na plášti budovy, fasády, arkády v přízemí a restaurátorsky opravené pískovcové zábradlí.

Peníze se prostavěly, přesto není hotovo

Je ale potřeba provést celou řadu dalších úkonů. Je zapotřebí například doplnit příčky, vybudovat výtah a svislé rozvody vody a kanalizace, rozvody elektřiny, chlazení a topení, vybavení pro gastro atd.

Jiří Pospíšil proto z nedodělávek viní svou předchůdkyni Hanu Třeštíkovou (Praha sobě): „V konečném důsledku bude celková rekonstrukce bohužel dražší, než se původně čekalo. Důvodem je fakt, že předchozí vedení města, v čele s bývalou radní pro kulturu, peníze určené na stavbu prostavělo, a přitom stavbu nedokončilo. My však nyní nemáme jiné odpovědné řešení, než stavbu i přes tyto problémy dokončit,“ říká Pospíšil.

Blesk se s žádostí o reakci proto obrátil právě na bývalou radní pro kulturu. Třeštíková svého nástupce naopak viní z toho, že s další etapou rekonstrukce rok otálel: „Pan náměstek Pospíšil se na mne snaží hodit fakt, že rok nic pro dokončení rekonstrukce Šlechtovky neudělal a věci se daly do pohybu, až když jsme na to začali upozorňovat. Já jsem převzala projekt rekonstrukce po předchozím radním Janu Wolfovi (KDU-ČSL) a podařilo se mi dokončit aspoň první etapu kulturního sálu. Tedy díky mne je Šlechtovka otevřena pro obřady, společenské akce a výstavy,“ řekla Blesku Hana Třeštíková.

Původní odhad byl poloviční

Prodražení rekonstrukce tím pádem podle ní může Pospíšil vyčítat jen sám sobě: „Pan náměstek Pospíšil měl úkol dokončit druhou etapu a rok na to nešáhl. Bohužel se mezitím navýšily ceny a za to opravdu nemůže vinit mne. Když jsem odcházela z funkce, tak se odhad na dokončení pohyboval kolem 100 milionů. Ráda bych vyzvala pana náměstka, aby se zdržel těchto politických půtek a konečně začal pracovat, Pražany zajímají výsledky a těch bohužel za rok ve funkci mnoho nemá,“ dodává bývalá radní pro kulturu Třeštíková.

Podle tiskové zprávy z 18. března bude budoucím správcem objektu hlavní město, konkrétně Odbor hospodaření s majetkem pražského magistrátu. Podle původního plánu měla mít Šlechtovku v nájmu městská akciová společnost Obecní dům. V budoucnu by zde měly vzniknout tři samostatné gastro provozy: restaurace, cukrárna a zahradní restaurace s výdejními okénky a výčepem. Součástí prací je také výstavba kolonády, altánu, sanace svahu nad budovou a stavba samostatného objektu WC, včetně přípojek.

Památkově chráněná budova vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla provozována od 19. století. Jméno dostala po Antonínu Šlechtovi, za něj fungovala do II. světové války. Pak byla znárodněna a v 60. letech kvůli havarijnímu stavu zrušena. V letech 1978 a 1980 vyhořela, roku 2002 ji poškodila povodeň.

Fotogalerie
81 fotografií