„Divadlo je rodinné stříbro hlavního města. Bohužel už je zanedbané, léta neopravované a dosloužilo v něm takřka všechno. A já doufám, že se brzy podaří udělat z něj divadlo pro 21. století. A to včetně divadelní techniky, která je tam z roku 1927, je to sice pozoruhodné, ale už to dávno nefunguje. Protože to nechceme otevřít jako muzeum, ale divadlo, tak budeme muset všechno vyměnit,“ řekl k rekonstrukci ředitel divadla, herec a senátor Tomáš Töpfer.

Rekonstrukci divadla plánuje město několik let. Kromě tendru na stavebníka vypíše ještě zakázku na stavební dozor. Celkově by poté měla oprava vyjít na asi 2,9 miliardy Kč. Divadlo, které je příspěvkovou organizací hlavního města, bylo postaveno v roce 1907 a dosud nebylo opraveno.

Důvodem oprav a rozšíření divadelních prostor je špatný technický stav budovy. Jeviště z roku 1926, jehož autorem je František Křižík, se nikdy nerekonstruovalo. Křižíkovo technické vybavení bude rozřezáno, neboť jej nelze rozebrat a vynést. Zájem o některé jeho části, jako třeba elektromotor či šroubovice, projevilo Národní technické muzeum. Kromě jeviště je nutné opravit elektroinstalaci, sociální zařízení, ale také výzdobu včetně fresek a fasády.

Video
Video se připravuje ...

Zdvižné zařízení jeviště, které zkonstruoval František Křižík, fungovalo ještě před pěti lety. Veronika Foltová

Kromě rekonstrukce historické budovy vznikne nová scéna a zázemí, které budou v podzemí pod volným prostranstvím za budovou divadla v Římské ulici. Přístup na novou scénu by měl být historickou budovou divadla. Komorní scéna, která bude sloužit i jako zkušební sál, je plánována s kapacitou 150 až 200 diváků. Do budoucna má být v divadle ještě řešen projekt centrální kulisárny pro pražská divadla.

Financování

Příprava rekonstrukce začala zhruba před šesti lety. Divadlo mezitím uzavřelo smlouvy například s projektanty. Město loni v červenci do nich vstoupilo a převzalo veškerou zodpovědnost za opravu. Cílem projektu je opravit historickou budovu, rozšířit ji a zlepšit divácký komfort.

Na opravu bude chtít město získat peníze od státu či z evropských fondů. „I když stát ale nepřispěje, tak jsme schopni zakázku zaplatit ze svých prostředků. Vinohradské divadlo ale není jen o pražské kultuře, ale jezdí tam lidé z celé republiky,“ řekl náměstek primátora Jiří Pospíšil (TOP 09). Od státu by město chtělo přispět několika stovkami milionů korun.

Kde se bude hrát?

Po dobu rekonstrukce bude divadlo zcela vyklizené. Soubor by se podle Töpfera měl přesunout dočasně do Kongresového centra Praha (KCP) v Nuslích, se kterým nyní vyjednává podmínky. Zároveň se domlouvá také s Národním divadlem a Hudebním divadlem Karlín.

Vypsání tendru měli na programu pražští zastupitelé již minulý týden. Na žádost Pirátů, kteří požádali o úpravy dokumentu, jej ale nakonec neschválili. Oproti původnímu byla z dnes schváleného návrhu vyjmutá zakázka na stavební dozor, kterou město vypíše samostatně. Doplněno bylo jméno tzv. administrátora zakázky kterým bude společnost Havel&Partners, a rovněž usnesení, kterým rada dává za úkol radnímu pro finance Zdeňku Kováříkovi (ODS) prověřit možnost financování oprav z národních a evropských dotací a projednat jej s ministerstvem kultury.

Secesní budova na náměstí Míru vznikala v letech 1905 až 1907 podle návrhu architekta Aloise Čenského. Divadlo bylo otevřeno 24. listopadu 1907 a prvním představením byla hra Jaroslava Vrchlického Godiva.

Fotogalerie
42 fotografií