„Budeme muset uvolnit dalších více než 100 milionů korun, protože předchozí městská rada už rozpočet stavby nejenom vyčerpala, ale přečerpala, a my budeme muset zahájit zcela novou investiční akci. Na té nyní intenzivně pracujeme," uvedl Pospíšil.

Vedení města tak nyní připravuje materiál, kde shrne nutné práce a návrh znění veřejné soutěže na dokončení stavby. Podle Pospíšila by dokument měli projednat městští zastupitelé na březnovém zasedání. Proti původnímu plánu se celková rekonstrukce podle Pospíšila prodraží. „Předchozí vedení města prostavělo peníze určené na stavbu a přitom ji nedokončilo. Tedy v konečném důsledku bude rekonstrukce dražší, než se původně čekalo," řekl.

V historickém objektu je 18 místností, které jsou ve stavu hrubé stavby, stejně tak přístavba. V nyní plánované dokončovací fázi mají být restaurace, cukrárna a zahradní restaurace, potom kolonáda a altán. Sanovat se má svah nad budovou. Uvnitř nedokončených částí je potřeba vybudovat mimo jiné příčky nebo rozvody vody a elektřiny. Vzniknou samostatné toalety.

Za zdržení podle Pospíšila a předsedy zastupitelů Spolu (ODS, TOP 09 a KDU-ČSL) Tomáše Portlíka nese odpovědnost minulé vedení města. „Je to kostlivec ve skříni bývalého vedení. Už v minulém volebním období jsem upozorňoval zejména na podezřelé okolnosti výběrového řízení a výběru provozovatele, který byl sponzorem Prahy Sobě. Minulá koalice slíbila něco, co bohužel nedodala, a to za rozpočet, který zdaleka není dodržený," sdělil Portlík.

Zastupitelka a bývalá radní Hana Třeštíková (Praha Sobě) to odmítá. Podle ní to je naopak současné vedení Prahy, které dokončení oprav zdržuje. „My jsme vždy pracovali na co nejrychlejším dokončení. Díky nám je otevřena kulturní část a tři roky se tam mohou konat svatby, promoce a další eventy. Panu Pospíšilovi jsem to předala ve stavu, kdy stačilo dát na radu materiál na dokončení. Všechny problémy s památkáři a další technické problémy byly vyřešeny. On nechal ten materiál rok ležet ladem," uvedla.

Památkově chráněná budova Šlechtovy restaurace vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace byla na místě od 19. století, jméno budova nese po Antonínu Šlechtovi, za kterého fungovala do druhé světové války. Následně byla znárodněna a v 60. letech kvůli havarijním stavu zrušena. V letech 1978 a 1980 budova vyhořela a v roce 2002 ji poškodily povodně.

Fotogalerie
14 fotografií