Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Takhle si Clinton užíval Prahu: Pivo s Hrabalem a Havlem, jazz v Redutě. Co ho čeká letos?

  • Autor: vja,ČTK - 
    24. 2. 2024
    05:00

    Bývalý prezident Spojených států Bill Clinton vystoupí 12. března na konferenci pořádané na Pražském hradě, která bude věnovaná 25. výročí vstupu České republiky do NATO a její budoucnosti v aliančním společenství. Nejde však o první návštěvu amerického exprezidenta a vášnivého hudebníka v Praze. V českém hlavním městě se již v minulosti postaral o několik památných momentů.

  • 1.První návštěva

    Politik, který obdržel také český Řád bílého lva, navštívil Česko a předtím Československo několikrát. Poprvé v lednu 1970 jako čtyřiadvacetiletý student. Tehdy v Praze pobýval necelý týden v rodině svého přítele Jana Kopolda, vnuka za druhé světové války zahynuvšího komunistického novináře a politika Jana Švermy.

    Bill Clinton v Praze (2005) Bill Clinton v Praze (2005) | Blesk:Zbyněk Pecák

  • 2.Pivo U Zlatého tygra a saxofon v Redutě

    Památnou se stala Clintonova druhá návštěva Prahy 11. ledna 1994, kdy získal pozornost mimo jiné hrou na saxofon v Redutě. Na nástroj, který dostal darem od tehdejšího prezidenta Václava Havla, zahrál skladby My Funny Valentine a Summer Time. Předtím s Havlem povečeřel ve staropražském hostinci U Zlatého tygra v Husově ulici, kde se setkal i se spisovatelem Bohumilem Hrabalem. Na darovaný saxofon prý Clinton hraje dodnes.

    Kromě Havla se toho dne setkal i s dalšími prezidenty visegrádské čtyřky, tedy Slovenska, Maďarska a Polska. Jednal s nimi zejména o vztahu jejich zemí k Severoatlantické alianci. Představitele zemí V4 tehdy ujišťoval, že se s jistotou v budoucnu stanou součástí NATO. Clinton se následně v obchodním domě Máj setkal i s tehdejším premiérem Václavem Klausem, ministry či význačnými podnikateli. 

    Havel při setkání se spisovatelem Hrabalem a americkým exprezidentem Clintonem Havel při setkání se spisovatelem Hrabalem a americkým exprezidentem Clintonem | Profimedia.cz

  • 3.Poslední rozloučení s dobrým přítelem

    Prahu navštívil někdejší první muž Ameriky ještě několikrát, například v říjnu 2001 se zde zúčastnil mezinárodní konference Forum 2000, v listopadu 2005 setkání Madridského klubu a v prosinci 2011 přijel společně s manželkou na státní pohřeb Václava Havla, se kterým ho pojily vřelé vztahy.

    „Velmi mě dojaly projevy všech řečníků. Jako Američan a jako přítel prezidenta Havla jsem vděčný, že jsme s Hillary mohli přijet. Chceme, aby Češi věděli, že jeho význam sahá daleko za hranice vaší země. A vždy bude. Vybudoval přátelství, na kterém chceme v budoucnosti stavět,“ uvedl tehdy na rozloučení se svým přítelem americký exprezident.

    „Navrhl a nechal vyrobit čelenku, kterou jsem měla na mši. Byl to dobrý přítel, na kterém nám opravdu záleželo a kterého jsme milovali. Je to velká osobní ztráta,“ uvedla po Havlově pohřbu Hillary Clintonová.

    Bill Clinton na pohřbu Václava Havla (2011) Bill Clinton na pohřbu Václava Havla (2011) | Blesk:Alexandr Malachovský
    Video  Monicagate (1998): Milostná aféra mladé stážistky s tehdejším prezidentem Billem Clintonem  - Videohub
    Video se připravuje ...

jajas ( 25. února 2024 19:28 )

Nepíše hry, ale hraje si na prezidenta...dělá vše podle toho, co mu napíšou jeho "rádcové"... 🙂

jajas ( 25. února 2024 19:26 )

😁 👍

Uživatel_5650027 ( 25. února 2024 11:58 )

Paní Švorcová SVÝM ideálům věřila. Pomohla mnoha lidem. Paní Hegerová by Vám vysvětlila, že právě paní Švorcová zařídila,že nemusela do vězení a takových bylo více!

laserpin ( 25. února 2024 10:44 )

👍

laserpin ( 25. února 2024 10:42 )

👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa