„Je to především problém bývalé koalice a paní Třeštíkové!“ hřímali současní zástupci města. Do členky hnutí Praha sobě a někdejší radní pro kulturu Hany Třeštíkové (41) na jednání zastupitelstva minulý čtvrtek se koalice pořádně obula. Za její éry, nejpozději loni v létě, mělo dojít k otevření místa, jenž se po desetiletích chátrání začalo opravovat v roce 2017.

To ale narazilo ve chvíli, kdy i Blesk rozkryl neprůhledné výběrové řízení na provozovatele. „Zdá se mi, že po něm se exradní o Šlechtovku zajímala méně a my teď máme zaplatit další miliony,“ řekl Blesku zastupitel Tomáš Portlík (45, ODS).

„Postupovala jsem tak rychle, jak to šlo. Za čtyři roky jsme Šlechtovku dotáhli ke kolaudaci, aby mohla začít sloužit lidem pro svatby, oslavy nebo kulturní akce. Nyní se ale již rok nic neděje,“ říká ale Třeštíková. Současné koalici vadí, že ji získala nedokončenou. „Je to další problém, který po nich musíme řešit!“ dodal Portlík.

Hry o provozovatele

Jako první provozovatel Šlechtovky byl v roce 2019 vybrán Vinohradský pivovar spoluzakladatele Matěje Turka. Výběrové řízení a jeho podmínky ovšem byly tajné. Původně také informace, že Turek byl kandidát do zastupitelstva Prahy 2 za Prahu sobě a člen dozorčí rady Pražské plynárenské.

Tři lidé z pětičlenné výběrové komise byli ze stejného hnutí, kromě Třeštíkové třeba Kamil Vavřinec Mareš z Prahy 7. V následném novém výběrku uspěl provozovatel současného stánku vedle Šlechtovky.

Ještě spolkne milióny

Nynější koalice teď řeší, co se Šlechtovkou dál. Její dokončení si vyžádá dalších až 150 miliónů korun! „Praha sobě nás zahrnula sliby o dokončení Šlechtovky, namísto splnění řešili výběrové řízení na provoz pro svého sponzora.” říká Portlík.

Koalice se tak musí rozhodnout, zda projekt dotáhne do konce. „Nemá to v rozpočtu a já je na to upozornila. Je nyní na Jiřím Pospíšilovi, aby rekonstrukci dokončil,“ dodala Třeštíková.

Rány pro Šlechtovku

Památkově chráněná budova vznikla v 17. století jako barokní letohrádek. Restaurace zde byla provozována od 19. století. Jméno dostala po Antonínu Šlechtovi, za něj fungovala do II. světové války. Pak byla znárodněna a v 60. letech kvůli havarijnímu stavu zrušena. V letech 1978 a 1980 vyhořela, roku 2002 ji poškodila povodeň.

Fotogalerie
75 fotografií