Nová radnice na Mariánském náměstí slouží jako sídlo magistrátu a pražského primátora od konce druhé světové války. Budova v secesním stylu byla postavena v letech 1908 až 1911 podle návrhu architekta Osvalda Polívky. Původně měla sloužit jako finanční úřad.

Důvodem oprav je nevyhovující technický i pohledový stav. „Jedná se o nejexponovanější interiéry objektu, které jsou nejvíce namáhány a opotřebovávány a také jsou jedny z nejvíce zdobných... Prostory, jako jsou schodiště a vstupní foyer, nebyly, vzhledem k jejich historické hodnotě a specifickému provedení dekorací v posledních 30 letech nad rámec běžné údržby nijak výrazně opravovány,“ píše se v dokumentu.

Předpokládané náklady na rekonstrukci jsou předběžně vyčísleny na téměř 36 milionů korun. Přesná částka ale bude známa až po skončení výběrového řízení na dodavatele.

Páternoster nejezdí od jara

Vedení magistrátu nechalo v dubnu zastavit provoz výtahu páternoster. Ten hojně vyhledávali turisté, kteří jej podle úřadu poničili. Kdy bude výtah opraven a znovu uveden do provozu, zatím není jasné a úřad o tom jedná.

Ozdoba města

Vnitřní prostory magistrátu mají bohatou štukatérskou výzdobu. Rovněž je zde hodně kamenické výzdoby, kdy třeba zejména schodiště je tvořeno nejen kamennými schody, ale i nosnými sloupy a části stěn jsou z umělého kamene Stucco lustro. V podlahách jsou originální cihelné dlažby několika velikostí a tvarů. Na stěnách zadního schodiště jsou použity jako linkrusty papírové tapety.

Video
Video se připravuje ...

U zadního vchodu magistrátu, který je v současnosti jediný používaný, je nově nainstalovaná kamera, která umí detekovat teplotu příchozích. Magistrát tím reaguje na zvýšení bezpečnosti zaměstnanců a vedení města. (2020) Astat

Fotogalerie
12 fotografií