Jednu z nejkrásnějších hotelových staveb s památkovou ochranou vlastní odbory, kterým spadla do klína po roce 1948 po komunistickém převratu. Vytřískat z ní chtějí co nejvíce. „Je stanovena minimální požadovaná kupní cena. Odpovídá znaleckému posudku tržní ceny,“ sdělil Blesku Jiří Bulan, správní ředitel Majetkové, správní a delimitační unie odborových svazů. Proč k prodeji přistoupili, nechtěl upřesnit. Čas na podání nabídky je do 15. dubna. Už jen jistina za účast ve výběrovém řízení je astronomická. Činí 40 milionů.

Box Místo nasáklé historií Pětihvězdičkový hotel na rohu ulic Na Poříčí a Zlatnická vznikl v roce 1914. Na parcele, kde původně stával zájezdní hostinec a později i hotel U Černého orla jej vybudovali bratři Jan a Alois Kolářovi (vlastnili i hotel Paříž u Obecní dům) podle návrhu architekta Jaroslava Benedikta. Největší slávě se těšil v letech 1918 až 1939, kdy si jej oblíbila prvorepubliková smetánka. Hostil například Tomáš Garrigue Masaryka, Franze Kafku nebo Leoše Janáčka.

Oblíben okupanty

Za druhé světové války si hotel oblíbili němečtí oficíři a Češi tam přestali chodit. Na výsluní se začal vracet znovu po druhé světové válce. V roce 1948, kdy moc po tzv. Vítězném únoru, uchopili komunisté, jej převzali odboráři a začali v něm provozovat zvýhodněné ubytování. Od roku 1994 jej pronajímají soukromé firmě, která provozuje hotel i s restaurací.

Vrchol hoteliérství

Hotel, který první hosty uvítal dva týdny po začátku první světové války, nabízel neskutečný luxus. V sedmi patrech bylo 180 pokojů (dnes 126) a apartmánů nejrůznějších kategorií, restaurace, kavárna, salonky a v suterénu jídelna, kde bylo možné se najíst za lidovku.

Šéf nic neví?

Jedním ze spoluvlastníků restaurace Café Imperial, která sídlí v přízemí, je Zdeněk Pohlreich. Jiří Bulan z odborů uvedl, že smlouva přejde na nového vlastníka. Co na plánovanou změnu říká slavný šéfkuchař? Zřejmě o ní neví. Výzva byla zveřejněna v pondělí a on je podle asistentky Petry Svobodovové mimo republiku. „Pan Pohlreich je na dovolené v Austrálii,“ řekla.

Už prodali i Dům odborů Majetková, správní a delimitační unie odborových svazů vlastní a spravuje majetek 20 českých odborových organizací. Kromě Imperialu i administrativní budovu na Praze 2 či hotel Olšanka ve třetí pražské části, penzion Tesla v Harrachově a penzion Javor v Peci pod Sněžkou. Před pěti lety prodala i Dům odborových svazů na pražském Žižkově, cena byla tajná, ale spekuluje se o cca jedné miliardě.

Fotogalerie
23 fotografií