Šťastnou matkou je zatím jediná Mojina dcera Duni (10) a otcem samec Kisumu (26). Pohlaví mláděte kriticky ohrožené gorily nížinné potvrdil na základě speciálního krevního testu profesor Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství.

Výsledek se určoval z testu krve z pupečníku podle chromozomů. Veterináři zjišťovali přítomnost chromozomu Y, který se nachází pouze u samců. „Vzhledem k tomu, že se jeho přítomnost nezjistila, tak bylo jasné, že se jedná o samičku,“ řekl Jiří Rubeš.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Duni s miminkem, 18. ledna 2024 Blesk.cz - Veronika Foltová

Mládě prospívá

Prvorodička Duni přivedla dcerku na svět druhý lednový den osm minut po deváté hodině večerní. Porod trval zhruba hodinu a proběhl bez komplikací. „Mládě ihned projevilo vůli do života a ukázalo dobrý uchopovací reflex. Chovatelé však čekali na zásadní okamžik, a to na první sání mateřského mléka,“ prozradil mluvčí zoo Filip Mašek.

Všem se ulevilo, když krátce po půlnoci viděli, jak Duni poprvé kojí. Gorilka nadále prospívá. „Matka mláděte se zklidnila, dobře komunikuje s chovateli. Malá samička pije mateřské mléko zhruba každé dvě hodiny,“ uvedl kurátor savců Pavel Brandl.

Už je pustí blíž

Svůj poklad si novopečená maminka ostražitě hlídá. Ostatním samicím v prvních dnech dovolovala mládě pozorovat jen zpovzdálí. Dnes už se mohou všichni členové rodiny k mláděti přiblížit, zejména jeho prababička samice Kijivu (30), která zanedlouho sama také opět porodí. Nejzvědavější je sedmiletý Ajabu. U Duni a mláděte pravidelně sedává a snaží se s ním navazovat kontakt.

Máma Duni (10)

Narodila se 16. dubna 2013 ve španělském přírodním parku Cabárceno. Do Prahy přicestovala v roce 2022, aby v nové expozici Rezervace Dja založila se samcem Kisumu rodinu.

Táta Kisumu (26)

Je vůdcem nové gorilí rodiny. Do Prahy přišel jako chovný samec v roce 2022 z mládenecké skupiny z rakouského Schmidingu.

Babička Moja (19)

První česká gorilka se v Zoo Praha narodila 13. prosince 2004 samci Richardovi a Kijivu. V roce 2011 odcestovala do španělského parku Cabárceno, kde na ni čekal geneticky vzácný samec Niky.

Gorila Moja
Autor: Zoo Praha

Dědeček Niky (36)

Díky Nikymu, který pochází ještě z volné přírody, přináší jeho dcera Duni do pražského chovu velmi cenné geny.

Pradědeček Richard (32)

Někdejší vůdce tlupy a otec všech pražských mláďat narozených v letech 2004 až 2016 pochází ze Zoo Frankfurt nad Mohanem. Od léta 2022 je v Praze hlavou samčí skupiny. Původní pavilon Centrum Méfou v dolní části zoo obývá se syny Kiburim (13) a Nuruem (11).

Richardova oslava 30. narozenin v Zoo Praha (13. listopadu 2021)
Autor: Blesk:TONDA TRAN

Jména z Afriky

Šedesát jmen pro mládě navrhly děti z oblasti skutečné biosferické rezervace Dja ve středoafrickém Kamerunu. Z nich zoo vybrala deset v tamním dialektu badjoué. O vítězném rozhodne v anketě česká veřejnost a 10. února se uskuteční křest.

Fotogalerie
68 fotografií