V domě měla být podle plánů předchozího vedení radnice školka, kulturní a společenské prostory, ordinace či prodejna potravin. Několik měsíců po zahájení se však stavba dostala do potíží. Firma Raeder & Falge, která v roce 2021 tendr s cenou asi 105 milionů korun vyhrála, vyhlásila insolvenci a změnila název na RAF Stavby. Od té doby stavba stojí, podle původního harmonogramu měl být dům hotový loni na jaře.

»Školku už máme, školu ne«

Podle původního záměru městská část potřebovala místa v mateřských školách, letos však bude dokončena nová školka Nad Volyňkou. „Vzali jsme rovněž v úvahu, že v Pitkovicích už školka je, zatímco základní škola ne. Proto došlo k modifikaci zakázky, kdy namísto školkových tříd vzniknou v rámci polyfunkčního domu třídy prvního stupně základní školy,“ zdůvodnil Kaněra úpravu projektu.

Radnice podle starosty do projektu dosud vložila asi 50 milionů korun. Dodal, že původním tendrem se vzhledem k pochybnostem o správnosti výběru dodavatele bude zabývat antimonopolní úřad.

Praha 22 se nachází na jihovýchodě hlavního města a žije v ní asi 13 900 obyvatel. Městská část zahrnuje Uhříněves, Hájek a Pitkovice. Vládne v ní koalice složená z ODS, KDU-ČSL, ANO a uskupení DvacetDvojka se Svobodnými, která má v zastupitelstvu s 25 členy většinu 15 hlasů. Předloňské volby v Uhříněvsi vyhrálo hnutí STAN, které však skončilo v opozici.

Fotogalerie
4 fotografie