Pohlaví mláděte potvrdil Jiří Rubeš z Výzkumného ústavu veterinárního lékařství. Výsledek se určoval z testu krve z pupečníku podle chromozomů. Veterináři zjišťovali přítomnost chromozomu Y, který se nachází pouze u samců. Vzhledem k tomu, že se jeho přítomnost nezjistila, bylo jasné, že se jedná o samičku, řekl Rubeš. I když se gorily v mnohém podobají lidem, podle ředitele zoo Miroslava Bobka je skoro nemožné určit pohlaví pouhým okem, proto je nutné přistoupit k výše popsané metodě.

Gorilí holčička se narodila v úterý 2. ledna po deváté hodině večerní. Porod trval asi hodinu a podle kurátora savců Petra Brandla byl bez komplikací. „Mládě ihned projevilo vůli do života a ukázalo dobrý uchopovací reflex. Čekali jsme však, jestli se podaří přisání. Naštěstí k prvnímu kojení došlo už krátce po půlnoci,“ pochválil maminku Duni kurátor. Nyní se málá gorilka kojí asi každé dvě hodiny a prospívá.

„Ostatním samicím v prvních dnech po porodu Duni dovolovala mládě pouze pozorovat zpovzdálí. Dnes už však umožňuje všem členům skupiny se k mláděti přiblížit, zejména samici Kijivu,“ uvedl mluvčí zoo Filip Mašek.

Video
Video se připravuje ...

Gorila Duni s miminkem, 18. ledna 2024 Blesk.cz - Veronika Foltová

I po více než 14 dnech je novopečená maminka na svoji dceru velice opatrná, nikomu z tlupy novorozenou gorilku nechce půjčit. „Nejzvědavější je sedmiletý Ajabu. Troufám si říct, že při seznamování s mládětem je i nejdrzejší. Když to ale začne přehánět, Kisumu jako správný otec je na blízku a okamžitě ho odežene,“ řekl Bobek.

Že je Kisumu opravdu svědomitý otec, se mohli přesvědčit na vlastní oči i novináři na tiskovém brífinku. Pokud se kdokoli přiblížil ke sklu výběhu, Kisumu se okamžitě rozeběhl proti sklu, začal do něj tlouct a cenil zuby. Novináři tak gorilí rodinku museli sledovat z uctivé vzdálenosti, novopečený otec si rozhodně umí zjednat pořádek.

Jak se bude jmenovat?

Jak se malá gorilka bude jmenovat? „Zoo Praha se rozhodla oslovit děti z oblasti skutečné biosférické rezervace Dja ve středoafrickém Kamerunu, které se zúčastnily projektu Toulavý autobus, aby přišly s návrhy jmen,“ řekl Bobek. Návrhů zoo obdržela přes 60 a z nich vybrala deset v tamním dialektu badjoué, a sice Koh’Eloo’h, Alomo, Mbia, Ekiba, Mamene, Mobi, Boyo, Somalomo, Mbupomo a Mosamom. O tom pravém a jediném rozhodne veřejnost v hlasování, které začne v pátek 19. ledna. Finální jméno pak bude známo 10. února.

Děti z oblasti skutečné Biosférické rezervace Dja ve středoafrickém Kamerunu poslaly návrh jména pro novorozenou gorilí holčičku
Autor: Veronika Foltová

Gorila Duni, které je dcerou proslulé Moji, první gorily narozené v České republice, přicestovala do Zoo Praha v září 2022. V květnu 2023 pak Zoo Praha oznámila, že je v očekávání. Otcem gorilí samičky je samec Kisumu (26), jenž byl do zoo převezen ve stejné době právě kvůli tomu, aby pomohl rozšířit pražskou rodinku. Otcem se stal vůbec poprvé, jeho druhé mládě ale čeká samička Kijivu, Dunina babička, a na svět by mělo přijít zhruba za čtvrt roku.  

„Samec Kisumu žil v rakouské Zoo Schmiding ve výhradně samčí skupině. Duni, která se narodila ve španělském Cabárcenu slavné Moje, teprve nedávno pohlavně dospěla. Evropský koordinátor chovu goril je doporučil ke spojení právě za účelem rozmnožení, zejména díky jejich vhodným genům,“ napsala pražská zoo v řijnu 2022.

Fotogalerie
62 fotografií