Historický objekt karlínských kasáren pochází z 19. století, pro vojenské účely byl využíván v době Československa i České republiky. Budova je od roku 1958 památkově chráněná. Stát se v minulosti snažil areál opakovaně prodat, ale bez úspěchu.

„Dnešním dnem je završena majetková směna mezi hlavním městem a Českou republikou a několikaleté úsilí Prahy o získání objektu Kasárna Karlín. Transakce znamená pozitivní přínos pro město i stát. Oběma stranám umožní efektivní správu, údržbu, a především větší investice do svého majetku,“ uvedl Zábranský.

O směně majetku v hodnotě asi 1,7 miliardy korun jednal magistrát se státem několik let, zastupitelé ji definitivně schválili loni v dubnu. Město od státu získá výměnou za většinu areálu Fakultní nemocnice Bulovka mimo jiné právě kasárna v Karlíně nebo budovu v Hybernské ulici.

Co s budovou?

Jak zanedbanou budovu město v budoucnu využije, se teprve rozhodne. Kasárna potřebují rekonstrukci. O budoucí podobě areálu chce metropole jednat mimo jiné s památkáři. „Brzy s nimi chceme udělat setkání, abychom s nimi projednali, jaké úpravy budeme moci udělat,“ uvedl Zábranský.

V minulosti představitelé metropole uvedli, že by zde mohly vzniknout byty, kulturní centrum nebo školské zařízení. Podle radního by se ale měla zachovat společenská a kulturní funkce památky. „Věřím, že svou funkci místa zajímavých setkání si kasárna zachovají i nadále a budou ji rozvíjet. Například ve společensko-vzdělávací areál či vědeckotechnický park. Celkový potenciál této chráněné kulturní památky je obrovský, stejně jako prostory, které nabízí,“ uvedl.

Video
Video se připravuje ...

Kasárna Karlín v roce 2023. Jan Dařílek

Fotogalerie
68 fotografií