Tragická nehoda se stala na křižovatce ulic Janovského a Veletržní v pražských Holešovicích. Maminka s kočárkem chtěla přejít po přechodu, osobní auto ji pustilo, ale za ním jedoucí dodávka nestačila dobrzdit a do auta narazila.

„K nehodě došlo podle prvotních informací z místa pravděpodobně tak, že řidič pouštěl ženu s kočárkem na přechodu, druhý do něj zezadu narazil, čímž následně došlo také ke střetu se ženou s kočárkem,“ řekl Blesku policejní mluvčí Richard Hrdina s tím, že přesné příčiny a okolnosti nehody policisté z oddělení dopravních nehod zjišťují.

Žena byla po srážce při vědomí, osmiměsíční miminko však skončilo v umělém spánku. „Dítě utrpělo vážný úraz hlavy, museli jsme jej uvést do umělého spánku, zajistit dýchací cesty, žena byla při vědomí a má úraz hlavy. Oba byli převezeni do zdravotnického zařízení,“ uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Pomůže třicítka

Na nehodu okamžitě reagoval i starosta Prahy 7 Jan Čižinský, který slíbil, že se postará, aby v místě nehody došlo ke snížení rychlosti. „V reakci na to požádáme o omezení rychlosti na 30 km/h a o měření. Zraněným nabízíme pomoc městské části,“ uvedl starosta na sociální síti X.

To následující den Blesku potvrdil i místostarosta sedmé městské části Pavel Zelenka (Praha Sobě), který má dopravu ve své gesci. „V ulici Veletržní jsme požádali o omezení na 30 km/hod, abychom minimalizovali následky dopravních nehod. V Janovského a přilehlých ulicích už třicítka zavedena je,“ uvedl s tím, že radnice bude vyžadovat, aby se překračování rychlosti důsledně vymáhalo. Na místě by měl přibýt i radar.

Podle Zelenkových slov je 30kilometrová rychlost na Praze 7 všude, kromě hlavních tahů, to by se nyní mělo změnit. Třicítka by se tedy měla objevit i v rušné Veletržní. Není vyloučené, že se na místě objeví ještě další opatření. „Budeme s magistrátem hl. města Prahy projednávat, co by mělo smysl. Režim v ulici Veletržní stanovuje hlavní město, nikoli městská část,“ řekl.

Jan Čižinský (Praha Sobě) na místě nehody, kde auto srazilo maminku s kočárkem.
Autor: Blesk:Jakub Poláček

Sníženou nehodovost potvrzují studie

Veřejnost se, jak už to při podobných situacích bývá, rozdělila na dva tábory. Jedni volají po plošné třicítce ideálně na celém území hlavního města, druzí nechápou, proč by se měli „plazit“ tak pomalu a pykat za nezodpovědné řidiče.

Odborníci, i celá řada zahraničních studií však potvrzují, že snížená rychlost na 30 km/h opravdu může zachraňovat životy.  „Dle studií OECD lze předpokládat snížení počtu nehod s následkem těžkého zranění přibližně o 70 % a počtu smrtelných nehod až o 90 %,“ vysvětluje Tomáš Neřold, vedoucí Samostatného oddělení BESIP Ministerstva dopravy.

Video
Video se připravuje ...

Anketa do debaty - doprava v Praze Pavlína Horáková

Fotogalerie
17 fotografií