Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Otec nejmladších dětí na nejvyšší hoře světa v podcastu: Saša (7) si Everest vyprosil, Zara (4) předbíhala dospělé

Video se připravuje ...
Autor: pdc, bp, jim - 
17. ledna 2024
05:00

Dvě české děti bez problému dorazily do základního tábora pod vrcholem nejvyšší hory světa. Někteří lidé nadšeně tleskají a jiní se ptají, zda to pro čtyřletou Zaru a sedmiletého Sašu bylo skutečné bezpečné. Jejich otec David Šifra tvrdí, že nic nepodcenili. Proč umí Zara už nyní číst a psát, kolika mluví jazyky, a co dostala za odměnu, prozradil cestovatel v podcastu.

Rodina Šifrových bydlí ve 34. patře věžovitého domu v malajském městě Penang a za domem mají džungli. Zara se svým bratrem Sašou chodí každý den náročnou stezku přes prales do čínské školy a školky. Odpoledne pak nesedí doma, ale spolu s dalšími dospělými a dětmi vyráží na další výpravy po okolí. „Saša se Zarinkou si vedou deníček, kolik kilometrů, jaké převýšení, kam a odkud denně ušli,“ říká Šifra s tím, že mezi třetím a čtvrtým rokem jeho dcera zvládla ujít 2200 kilometrů v džungli!

Video  Blesk Podcast: Saša (8) si Everest vyprosil, Zara (4) předbíhala dospělé, říká jejich otec  - pdc, bp, Červený
Video se připravuje ...

S dětmi David navíc již absolvoval náročnější výšlapy ve vysokohorských polohách. Saša jel na kole měsíc přes Tibet a měsíc přes Mongolsko, zvládl už 27 pětitisícových vrcholů a Zara má nyní tři. Původně neměli Šifrovi zdolávat Everest, ale jet na Blízký východ, kvůli válce Izraele s Palestinou ale raději zrušili cestu do Jordánska. S novým plánem přišel zkušený sedmiletý horal Saša! „On byl vloni na Annapurně, ušel 316 kilometrů a byl nejmladší člověkem na světě v základním táboru. Od té doby celý rok kouká na dokumenty o Everestu a přál si tam jet,“ přiznal Šifra, že nakonec jeho lobbingu podlehl a odletěly do Káthmándú v Nepálu.   

Nejdříve aklimatizace

Před samotným výstupem k úpatí Everestu absolvovali dva výstupy nad 4000 metrů nad mořem, aby si jejich otec ověřil, jak to budou zvládat. „Moje děti tam vyběhly, já jsem se za nimi pachtil. Už je mi padesát plus a jdu za nimi se zpožděním pěti minut,“ usmíval se Šifra. Jeho potomci snadno předbíhali dospělé, zatímco ti posedávali a odpočívali, nebo v horších případech pro ně dokonce lítaly vrtulníky. Na výstup na Everest je nakonec doprovázel ještě nepálský šerpa, který společně s Davidem nesl část zásob a výbavy. 

Zara už umí číst

Během cestování se dětem ale nevyhnula škola a každý večer museli OBA číst a psát. „V Malajsii se děti učí číst, psát a počítat už od tří let,“ vysvětloval Šifra a hned dodal: „Dcera umí ve svých čtyř letech číst a psát. Zná celou abecedu a je na úrovní první, druhý český třídy,“ srovnával Zaru s českými dětmi. Dívka umí počítat v rámci desítek a nyní se učí stovky. Díky svému pobytu v Malajsii pak děti ovládají i několik jazyků. Dorozumívají se zejména anglicky, potom česky, čínština a znají i různé dialekty užívané v Penangu.

Reakce na kritiku

V Česku se cesta Šifrových dočkala rozporuplného přijetí. Někteří odborníci poukazovali na nebezpečnost cesty. Kupříkladu horský vůdce Jan Novotný pro Blesk.cz řekl: „Nyní je nevhodná doba na trek do Nepálu. Teď jsou tam hluboké mrazy a v podstatě lodge (jednoduché ubytování, které poskytuje i jídlo – pozn. red.) jsou pozavírané, protože Nepálci odcházejí do nížin nebo létají do Evropy za prací.“ Otec českých dětí s ním ale nesouhlasil. Podle něj je na Sněžce nyní během dne větší zima kvůli větru a mrakům, na Mount Everestu svítilo slunce. Jeho děti jsou na mráz zvyklé a celou cestu kontroloval, jestli mají prsty v teple. Část lodge podle cestovatele mohla být pozavíraná, ale většina jídelen s ubytováním fungovala.

Další odborníci se pak pozastavovali nad tím, zda bylo pro těla dětí zdravé, že se pohybovaly v této nadmořské výšce. „Samozřejmě jsme si vzali oxymetr (přístroj na měření množství kyslíku v krvi – pozn. red.) ,měli jsme i nějaký prášky, který jsme nepoužili,“ jmenuje část přípravy. Po celou dobu nesledoval na dětech žádný problém. V základním táboře pak na Zaru s bráchou a tatínkem dokonce počkalo asi 50 lidí a blahopřáli jim. Podle Davida Šifry jeho dceře výstup prospěl. Je sebevědomější a dostala sladkosti, které běžně nesmí: „Všichni jí dávali čokoládky, které má od nás zakázané, takže občas nějaká čokoládka do žaludku prošla,“ usmíval se cestovatel. 

Proč dětem nechutnala západní jídla na Everestu, proč s nimi chodí každý den do přírody a jak se inspiroval ve výchově u domorodých kmenů, prozradil David Šifra v Blesk Podcast:  

vinnetouvi ( 7. března 2024 16:10 )

Parazitismus. Somruje peníze od hloupých lidíé, od klukova skoro narození takhle raisují po světě celá rodina a píše o tom blog, který mu také vydělává. Prostě exhibicionistické nemakačenko.

vinnetouvi ( 7. března 2024 16:07 )

Tenhle exhibicionistický parazitický otec by měl už dávno být zavřen za týrání dětí. Jen se zadarmo fláká po světě a somruje od lidí peníze a kluka má otřesně nevychovaného, holka taky tupě nesocializovaně zírá. Loni ho neuhlídali a kdesi v Asii ho nějaké zvíře hrozně kouslo do obličeje, přesto pořád leze do sdělováků. V České televizi se projevila klukova absolutní nevychovanost, nepozdraví, nepoděkuje, sebere dárky a zdrhne. Příživa otec parazituje na jeho zviditelňování. FUJ!

Eva ( 17. ledna 2024 15:31 )

Nejsem založena na značkových věcech, ale co se tyka vybaveni na hory, stanování atd., tak na tom trvam. Není nic horšího, než když vas několik dni tlačí popruh u batohu apod. Me přijde, ze to dítě ma úplně normální boty i ponožky. U fotky s kolem, to same. Když uz podnikam tak náročné trasy, tak se snažím, at ma dítě kvalitní veci. At to zpříjemni cestu. Ponozky na hory, kvůli puchyrum, trycko, co odvádí pot, lehký batoh, opravdový spacák a hlavně lehké kolo. A ne kolo, co koupim v Tesku. Když sam otec ma Giant kolo.
Predtim Alex, 6yo, nejmladsi dítě, co vylezlo na Gunung Tahan, Malaysian nejvyšší horu.... Tolik ke kritice.
Na druhou stranu, deti maji zazitky a budou milovat tenhle styl. Take tenhle strávený čas s rodinou si budou vždy pamatovat. Take souhlasím s jeho postojem k pohybu. Jen by jsem tolik netlačila na pilu.

w.mojko ( 17. ledna 2024 12:21 )

Nikdy by som nedovolila tak malé dieťa vláčiť na veľmi náročné úlohy. Ich organizmus je veľmi krehký, a nemusia to zvládnuť.
Rodičia si splnili sen, zviditelnili sa a či deti budú mať neskúr následky, to už nezverejnia.
Nechcem si predstaviť, ak by prišla náhla zmena počasia, kedy majú dospelí čo robiť, aby si zachránili životy.
Je to môj názor a, samozrejme, niektorí nemusia s ním súhlasiť...

vinke ( 17. ledna 2024 11:05 )

Tatínek s maminkou si splnili sen, že jejich děti jsou nejlepčejší. Holčička s ruksáčkem , ve kterém má tak maximálně suché ponožky předbíhá i nosiče! To je přeci bomba 😁.
Divím se ale, že holčička nemá na nohách ponožkoboty. Na tom by měli rodiče ještě zapracovat. Vždyť ty kmeny z džungle, jež jsou pro rodiče vzorem, také nechodí v trekových bagančatech.

Zobrazit celou diskusi