Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Podcast: Chlapi to chtěj taky! Odhalí zabijáka, co se ohání mopem a další knižní taje?

Video se připravuje ...
Autor: Ivan D. Hladík - 
21. prosince 2023
06:00

Ještě máte čas. Ještě pořád můžete svým milovaným knihomolům klidně z pohodlí domova pořídit čtivo nejen pro večery sváteční. Jaké tituly byste neměli minout, co prozrazují trendy a co ovlivňuje ceny knih? Čtou více ženy, nebo knihy baví i chlapy? I to jsou témata, která jsme otevřeli s šéfem marketingu knihkupectví a vydavatelství Adamem Pýchou.

O knížkách už jsme v podcastu Blesku mluvili několikrát, naposledy jsme s hosty z vydavatelství Albatros odhalovali i to, jestli Česku hrozí zásahy do jejich textů. V novém dílu pozvání přijal Adam Pýcha z Knih Dobrovský. Dle vlastních slov „geek, občasný řečník, knižní závislák, marketingový ředitel, milovník kšiltovek a bizarního humoru, upovídaný introvert a extrovertní pisálek“. Řeč padla i na tvrzení, že knihy mají za sebou dobrý rok. „Je určitě úspěšný, ale v ten moment se to začíná komplikovat,“ řekl Blesku. „Nikdo neví, co knihy čeká třeba další měsíc, kolik budou stát energie, za kolik se nakoupí papír... Myslím, že většina nakladatelů by řekla: Nějak to zvládáme a vyhlížíme doby lepší.“ Cení si hlavně toho, že čtenáři se ke knížkám často uchylují. „Což jsme mohli vidět třeba v době covidu,“ uvedl.

Průzkumy ukazují, že knihy jsou čím dál častěji vítaným společníkem, a je proč. Dá se o nich mluvit, mohou se prožívat s blízkými stejně jako o samotě. Průzkumy ukazují, že knihy jsou čím dál častěji vítaným společníkem, a je proč. Dá se o nich mluvit, mohou se prožívat s blízkými stejně jako o samotě. | Blesk – Midjourney AI, idh

Probrali jsme pak i trendy v literatuře, kdy po intenzivní vlně severských detektivek stoupl zájem o příběhy z prostředí druhé světové války, a objevily se další trendy. „Ten, který já zbožňuji, jsou třeba manga komiksy, které jste ještě před pár lety ve většině knihkupectví téměř neviděli,“ řekl Pýcha a připomněl zásadní hit, knihu Muž v domácnosti od autorky Kósuke Óno. Vypráví vtipný příběh muže, který býval nejděsivějším členem jakuzy. V podsvětí o něm koluje nejedna legenda. Říkali mu „Nesmrtelný drak“. Ale jednoho dne se rozhodl nechat temnou minulost za sebou a vydat se na novou cestu – cestu muže v domácnosti!

„Dalším trendem jsou určitě new adult romance, hlavně německé spisovatelky Mony Kasten a dalších. Ty dominují prodejům neskutečně. Jejich autorky, i když vydají debut, tak ho často můžou prodat 100 i 200 tisíc výtisků,“ prozradil Pýcha. Díla, která píší, jsou spíše ženskou záležitostí. Jaký ale je poměr mezi čtenáři, opravdu jim vládne něžné pohlaví? „Když se podíváme třeba na Knižní závisláky, naši facebookovou skupinu, tam je teď nějaký 92 % žen. Mužští čtenáři jsou často víc sběratelé nebo jsou zaměření nějaký vyhraněný žánr, ve kterém jsou třeba až fanatici,“ uvedl Pýcha.

Třeba o knihách v žánru fantasy stojí Pýcha na straně českých autorů. „Čeští spisovatelé a spisovatelky píší úžasné věci ve světové kvalitě. Překladová knížka příkladně ze Spojených států, které se prodá milion kusů, může být naprosto průměrná záležitost, která měla skvělý marketing,“ řekl, a jako příklad uvedl Františka Kotletu, kterému naposledy vyšla novinka Černá smečka a hlavně fascinující Sudetenland z Československa na počátku devadesátých let, vydaný pod skutečným autorovým jménem Leoš Kyša. I tyto tituly se objevily mezi tipy, které Pýcha doporučil nejen jako vánoční dárky pro knihomoly. V podcastu všem také vysvětlil, proč někdy bývají stejně drahé (vzácně i dražší) e-knihy oproti papírovým knihám.

Co ale najdete mezi zmíněnými tipy? Pečlivě a s láskou vybrané kousky pro dámy i pány, pro dobrodruhy, pro zvídavé i romantické duše. Také se dozvíte, jestli se v červené knihovně budeme pořád setkávat se svalovci z fotobank na obálkách, jak dobré mohou být italské thrillery, české biografie, pokračování příběhů pejska Gumpa. Že se za knihomoly chystá limitovaná sběratelská série knih od Darcy Coates a jaké překvapení už nyní čeká na čtenáře titulu V jejím srdci svět se tříští od úspěšného J. D. Barkera.

Jako očekávanou knihu otevřete nový díl Podcastu Blesku a hltejte věty tentokrát nenapsané, ale vyřčené odborníkem na slovo vzatým, Adamem Pýchou.

Video  Blesk Podcast: Chlapi to chtěj taky! Odhalí zabijáka, co se ohání mopem a další knižní taje?  - Blesk – I. D. Hladík, J. Jedlička, R. Železný, R. Klejch
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi