Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vyšetřete vraždu, vydejte se za dobrodružstvím i do pohádky… V audioknižních tipech

  • Autor: Ivan D. Hladík - 
    14. 12. 2023
    18:00

    Výlet do 25. století během pečení rohlíčků? Zjištění, jak dodržovali heslo „jeden za všechny, všichni za jednoho“ u voskování lyží a balení na víkend? Rozplétání záhady zavražděného muže s pytlem na hlavě nebo tajuplné pohádky na cestě do práce? Či společné dobrodružství s partou holešovických uličníků večer před spaním? Přesně to můžete prožít i vy.

    Počkejte si na tu chvíli, na ten příjemný okamžik, kdy město za okny utichne. Vánoční noc. V celém domě nebo bytě klid, nikde nikdo kromě vás, kdo se sluchátky na uších srkáte vaječňák a noříte se do příběhů, které jste sobě nebo svým blízkým dopřáli pod stromeček. Vždyť, proč si svátky nezpříjemnit kapkou literární pohody? Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Jako s adventním kalendářem můžete každý den otevřít nové dobrodružství či aspoň kapitolu. Poslouchat sami nebo společně nejlepší příběhy, jaké servíruje třeba vydavatelství OneHotBook, pravidelný sběratel nejvyšších ocenění v klání Audiokniha roku. Z jejich nabídky jsme pro vás vybrali několik kousků, které poslouží i jako skvělý dárek, pro který se nemusíte nikam trmácet.

  • 1.Tři mušketýři, I. díl

    Tři mušketýři, I. díl: Jeden za všechny, všichni za jednoho. Jednoduše pro potěchu nás všech! Tři mušketýři, I. díl: Jeden za všechny, všichni za jednoho. Jednoduše pro potěchu nás všech! | OneHotBook

    D’Artagnan není žádný vesnický jeliman, nýbrž hrdý syn Gaskoňska, což hodlá stvrdit službou v Paříži. Už na cestě do centra dění ho však kordem popichuje jakýsi nádiva s titulem, kterému to ještě vytmaví. A než stihne být přijat do gardy královských mušketýrů pana de Tréville, zvládne urazit i své budoucí spolubojovníky a vyvolat bitku – samo sebou cvičně, aby se ze tří stali čtyři. Jeho noví bratři ve zbrani Athos, Porthos a Aramis naštěstí krotí mladíkův zápal ve prospěch celku. S neméně chladnou rozvahou však intrikují též kardinál Richelieu, jeho spojka milady de Winter a poskok Rochefort, kteří by v elegantně zahnívající Francii L. P. 1625 rádi tahali za nitky autokracie po svém.

    Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. | Blesk – Midjourney AI, idh

    Pouze královna Anna, zaláskovaná do úhlavního nepřítele říše číhajícího za La Manche, si zahrává s přívěsky i s trpělivostí odtažitého chotě Ludvíka XIII. Ples v Louvru je na spadnutí, a ona vzácné klenoty věnovala miláčku Buckinghamovi na znamení horoucích citů! Což pro její mušketýry znamená jediné: spěšně je vyzvednout a dopravit zpět bez ohledu na úklady, jež na hrdiny číhají v šálivě idylické krajině raného novověku. – První polovina nejslavnější romantické epopeje oslavuje kuráž, dvornost i obětavost. Za to vše se sluší bít. Nuže, taste, pánové! V klasice, která nestárne ani po sto osmdesáti letech!

    Poslechněte si ukázku:

    Jde o lásku, v první řadě! V klasice všech klasik najdeme i dnes vše, co prožíváme i my sami. A chceme prožívat. Tři mušketýři možná nejsou literárním pokladem, co se týče stylistiky a obecných pravidel „velké literatury“. O to jsou ale lidštější, zábavnější, proto se k nim po dekády lidé vracejí. Proradný kardinál Richelieu, půvabná dáma v nesnázích, o níž má smysl bojovat… Čtyři veskrze akční hrdinové, popkulturní ikony našich předků, strhnou i vás! Jen zkuste ochutnat.

    Alexandre Dumas st. Tři mušketýři, I. díl Interpret: Jaroslav Plesl • Režie: Hynek Pekárek • Délka nahrávky: 13 hodin 38 minut.

  • 2.Zpěv drozda

    Zpěv drozda: Když si s něčím nevíš rady, pusť to z hlavy. Ale budeš pak druhému ještě bližním? Zpěv drozda: Když si s něčím nevíš rady, pusť to z hlavy. Ale budeš pak druhému ještě bližním? | OneHotBook

    A máme tu 25. století, přesně jak jsme ho chtěli. V důsledku bezduché robotizace druh Homo sapiens degeneroval do stadia, kdy už nezvládá samostatně myslet, natož aby se množil. Nechce se mu – a už se tím ani netrápí. Pustí prostě problém z hlavy, zobne si narkokapsli jako někdejší příslušníci „krásného nového světa“ Aldouse Huxleyho a zařadí se zpět mezi otupělé ovce, jelikož dohled Orwellova Velkého bratra už není zapotřebí. Zmůže s tím něco newyorský odvážlivec Bentley, jenž jako jediný z přeživší hrstky mátoh umí číst – jelikož si pracně osvojil dovednost tříbící slovní zásobu, paměť, vědomí souvislostí i představu o kráse studiem svazků, které jsou tu zapovězeny jako ve sci-fi hororech Raye Bradburyho?

    Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. | Blesk – Midjourney AI, idh

    Pokud ano, musí se nejdřív dostat z područí maniakálního robota deváté třídy Spoffortha. Superschopnosti tohoto androida však už vyspěly do té míry, že se mu stal sokem nejen v bojové strategii, ale i na poli milostném… – Dystopie autora Muže, který spadl na Zemi a Dámského gambitu se dočkala nominace na cenu Nebula 1980. Silou sžíravé tragikomedie dokládá, jak je důležité mít filipa a vroucně uhájit planetární přežitek zvaný lidskost.

    Poslechněte si ukázku:

    Byť to nemusí být na první pohled patrné, titul je oslavou života, důkazem, že i v nejčernějších okamžicích je naděje. Přitom nejde o naivní laskavý příběh, ale dystopii dle nejlepších pravidel! Je v tom odvaha, moudrost, důležitá sdělení. Tevis nebyl příliš grafomanským autorem, potýkal s osobními strastmi, včetně boje s alkoholismem a zdravotními problémy, což ovlivnilo pochmurný tón jeho děl. Jeho tvorba se ale vyznačuje jemným, a přitom působivým vyprávěním s důrazem na psychologické nuance postav. A užijete si každou z jeho knih.

    Walter Tevis Zpěv drozda Interpret: Martin Písařík, Tomáš Pavelka, Kateřina Winterová • Režie: Hynek Pekárek • Délka nahrávky: 9 hodin 48 minut.

  • 3.Aleš & spol.

    Aleš a spol.: Bez (darebáckého) spojení není velení. Zvlášť když raubíři nevědí, kde zlobit dřív! Aleš a spol.: Bez (darebáckého) spojení není velení. Zvlášť když raubíři nevědí, kde zlobit dřív! | OneHotBook

    Za vším hledej ženu – a klidně i na základce. Nová spolužačka Růženka totiž není žádné ořezávátko a zvládne nerozlučnou partu kolem Boříka & spol. přesvědčit, že i jejich lumpárny mají mít úroveň. Nejenže usadí třídního šplhouna Bohouška a v cirkuse je jako doma, ale navíc kluky ponoukne, aby si demokraticky určili vůdce. Bratrovražedný souboj ironií osudu vyhraje dobrácký tlouštík Aleš, byť je to velitel na levačku.

    Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. | Blesk – Midjourney AI, idh

    Nikdo mu nevyčítá, že babička ho coby sirotka poněkud rozmazlila, avšak přece jen by měl projevit víc rozhodnosti a míň otesánkovské chuti k jídlu. Vždyť ke všem obavám, zda nepolevili v péči o neurózy svých rodičů, učitelů a sousedů, přibyly klukům starosti s klubovní boudou zvanou Haraburďárna. Nehodil by se jim hlídač, nejlíp ukrutný Pes holešovický? Nevěděl by o nějakém upír Ištván, bytem v hrobce na Olšanech?

    Poslechněte si ukázku:

    Je to už druhá ze Steklačových knih o Boříkovi, Alešovi, Mirkovi a Čendovi z holešovické základky hned vedle Stromovky, která se letos dočkala audioknižní realizace. A opět skvělé, v perfektním podání Jana Zadražila. Co říct o titulu, který třeba s dětmi, ano – i holčičkami, slupnete během dvou odpolední jako malinu? Především, že nestárne. Děti byly, jsou a doufejme i budou stejné navzdory době, v které zkoušejí trpělivost dospělých a prožívají první lumpárny s kamarády. Jak uvádí OneHotBook: „Pražská odpověď na patálie pařížského Mikuláše baví české děti už půl století. Rošťárny Boříka & spol., které ve zvukové podobě vycházejí vůbec poprvé v kompletním, nezkráceném znění, se dočkaly rozhlasové i televizní adaptace. Navzdory předlistopadovým reáliím stále patří do zlatého fondu humoresek pro mladší školáky.“

    Vojtěch Steklač Aleš & spol. Interpret: Jan Zadražil • Režie: Michal Bureš • 5 hodin 50 minut.

  • 4.Až najdu klíč

    Až najdu klíč: V každé rodině se najde černá ovce. Jen pro stromy nejdřív nevidíme les. A klíč k tomu všemu. Až najdu klíč: V každé rodině se najde černá ovce. Jen pro stromy nejdřív nevidíme les. A klíč k tomu všemu. | OneHotBook

    V každé rodině se najde černá ovce. Jen pro stromy nejdřív nevidíme les. A klíč k tomu všemu. Per Günter Mott je pracháč z vlivného dřevařského rodu, navíc kvartální alkoholik. Jednoho rána však stojí na prahu stockholmské kanceláře soukromé vyšetřovatelky Julie Starkové a škemrá o pomoc. Po zasedání dynastie, které krom tahanic o podíly obnášelo i spoustu pití, objevil ve svém mobilu foto zavražděného muže s pytlem na hlavě. Koho a proč? Toť otázky pro Julii, jež se spojí s exmanželem a exkomisařem Sidem a vyrážejí na zámek Mannheim v hloubi lesů severozápadního Švédska.

    Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. | Blesk – Midjourney AI, idh

    V sídle hrabivé rodiny Mottů začne pod taktovkou této mladé dámy s hůlkou investigativní drama, v němž dominují její důvtip a dar nahlížet pod povrch emocí. Není divu, je-li Julie sama přímo souborem chodících neuróz. Než tedy sezve přítomné podezřelé ve stylu Agathy Christie do salonku a vyloží karty na stůl, zjistíme mnohé i o její zraněné duši. – Duo Lars Kepler přichází s novou sérií – a pod novým pseudonymem! V první části volné detektivní trilogie je třeba najít klíč nejen k příbuzenským běsům, vůči nimž asi není imunní žádná severská rodina, ale i k rozháranému nitru povolané privátní vyšetřovatelky.

    Poslechněte si ukázku:

    Detektivka ve stylu Agathy Christie, která si zachovává severský šmrnc, jaký od dua Lars Kepler očekáváme. Méně krve, více psychologie. Méně temnoty, více klasického stylu vyprávění. Chytlavé, napínavé, chytré. Tímhle titulem, načteným olomouckou rodačkou, díky níž jsme třeba poznali osud Kingovy Carrie, určitě potěšíte milovníky žánru. Julii Starkovou určitě budete chtít sledovat i v dalších dílech.

    Alex Ahndoril Až najdu klíč Interpret: Veronika Lazorčáková • Režie: Natália Deáková • 7 hodin 25 minut.

  • 5.Pohádka

    Král hororu přečetl spoustu děsivých pohádek – a nakonec napsal svou vlastní… Sedmnáctiletý Charlie Reade sice vypadá jako bezstarostný lamač dívčích srdcí s permanentkou do posilovny, jenže život se s ním zrovna nemazlil. V dětství už oplakal milovanou mámu a potom byl nucen pečovat o tátu, kterého posedl démon alkoholu. Přesto si hoch dokázal uchovat v srdci dobrotu, a tak jednoho dne nabídl pomoc cizímu člověku, jehož zanedbaný dům strašil ve snech snad všechny děti z okolí.

    Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. Díky audioknihám namluveným zkušenými a oblíbenými vypravěči se budete smát, dojímat, žasnout, budete prožívat akci i napětí. Zpříjemnit si Vánoce kouzlem mluveného slova je… prostě kouzelné. | Blesk – Midjourney AI, idh

    S panem Bowditchem – majitelem úžasné psí dámy pojmenované Radar – Charlieho záhy spojí nečekané přátelství a později i jedno velké, pečlivě střežené tajemství. V kůlně vyhlášeného mizantropa se totiž nachází vchod do jiného světa! Obyvatelé říše zvané Empis však už dlouho trpí pod hrůzovládou Vraha křídel a jeho nočních vojáků. Dokáže odvážný, ale nezkušený mladík zachránit oba světy před rozpínající se temnotou? A zůstane sám ušetřen jejího zhoubného vlivu? – Aby mohl odvyprávět příběh o lidské odvaze a psí věrnosti, vytvořil Stephen King zbrusu nový fantastický svět.

    Poslechněte si ukázku:

    Kingovka, do které se zaposloucháte s potěšením i díky interpretaci Matouše Rumla. Unese vás do časů, kdy jste měli na starost jen – být dítětem a užívat si všechno, co k tomu patří. Budou vás bavit všechny postavy i situace, prolínání reality s fantazií podobně, jako v dřívějším Talismanu. Atmosféra uvolnění i následného strachu (je to přece jen král hororů). Jiná, než je u něj obvyklé, línější, ale i tak prostě skvělá. Taková je Pohádka, jíž nebudete chtít odložit. Každá další věta je lepší než ta předchozí. Každá další myšlenka předčí tu předešlou. A vy se jen vezete na vlně příběhu.

    Stephen King Pohádka Interpret: Matouš Ruml • Režie: Hynek Pekárek • Délka nahrávky: 24 hodin 54 minut.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi