Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Avatar: Temný svět. Odhalte přelomový hit, jak ho původně napsal jeho tvůrce

Autor: Ivan D. Hladík - 
28. listopadu 2023
06:00

Opět válcoval žebříčky návštěvnosti kin. Avatar: The Way of Water, v němž Jake Sully zavítal spolu se svou rodinou do vodního světa i pod jeho hladinu, byl opět filmovým hitem, nabitým efekty, nad nimiž se tají dech. Komiksový Avatar: Temný svět ale vypráví příběh tak, jak mohl vzniknout, kdyby... Odhalit ho můžete právě teď.

Souborné vydání třídílné série Avatar: Temný svět do komiksové podoby adaptovala úspěšná scenáristka Sherri L. Smithová (The Toymaker’s Apprentice, Orleans) podle původního filmového scénáře režiséra Jamese Camerona (Avatar, Titanic, Vetřelci, Terminátor ad.), jenž se nedočkal své realizace, a namísto něj nakonec vznikl celovečerní snímek Avatar: The Way of Water. Děj se odehrává více než deset let poté, kdy byli lidé nuceni opustit planetu Pandora. Jake Sully se usadil a spolu s Neytiri založil rodinu.

Avatar: Temný svět • Děj se odehrává více než deset let poté, kdy byli lidé nuceni opustit planetu Pandora... Avatar: Temný svět • Děj se odehrává více než deset let poté, kdy byli lidé nuceni opustit planetu Pandora... | Comics Centrum

Nyní se ale Pozemšťané vracejí – s celou flotilou těžce vyzbrojených vesmírných lodí. Při případném střetu tentokrát Jake nebude riskovat pouze vlastní život, tak jako tomu bylo před lety, když se postavil mocné pozemské korporaci RDA, ale také životy svých dětí. Jake tušil, že tento den může jednou nastat, a tak spolu s na’vijskými válečníky připravil plán, jenž by měl případnému útoku lidí zabránit... Pokud ovšem vyjde.

Co ovšem vyšlo s jistotou, je právě tento grafický román, který nám odhaluje vizi Camerona v dokonalých barvách a vyprávění, jenž si lze velmi snadno zamilovat. Kresby hned několika tvůrců přímo vtahují do děje s podobnou dynamikou, jakou vnímáme z filmového plátna. Místy působí zrádně akční scény, čtenář se v nich může ztrácet. Stejně tak postavy mohou určitou dobu splývat. Jakmile se ale v obrazovém pojetí zorientujeme a dostaneme jej pod kůži, je to jízda! Samozřejmě nejvíc pro fanoušky kánonu a na’vijského lidu, ale nejen pro ně. Kniha rozhodně potěší každého příznivce sci-fi. Chvílemi získáte dokonce pocit, že celý ten modrý svět byl stvořen pro komiks spíše než pro film!

Vizionářský režisér a tvůrce James Cameron během natáčení snímku Avatar: The Way of Water. Vizionářský režisér a tvůrce James Cameron během natáčení snímku Avatar: The Way of Water. | AR: James Cameron

Mezi nesporné plusy titulu patří intimnější pohled na postavy, které ve filmovém zpracování, aniž bychom si to do této chvíle uvědomili, nám tvůrci představili velmi povrchně. Sherri L. Smithová, oceňovaná autorka románů pro mládež, moc dobře ví, co mají čtenáři žánru rádi a je to znát z každé stránky. Autorka, která (jak říká) miluje svou rodinu, cestování, čokoládové sušenky, čtení a opravdu dobrý čaj, je nešidí. Je prodlouženou rukou génia Camerona, k jeho vizi přistupuje s respektem a přijímá ji za svou. Zkrátka – než za takřka dva roky uvidíme další filmové pokračování, komiksový Avatar je skvělý způsob, jak ve světě Pandory a jejích obyvatel dlouhé období přečkat hýčkáni dobrým vyprávěním.

Hodnocení: 85 %

James Cameron, Sherri L. Smithová

Avatar: Temný svět

Kresba: Guilherme Balbi, George Quadros, Agustin Padilla, Miguel Ángel Ruiz a další • Barvy: Wes Dzioba, Michael Atiyeh, DC Alonso • Překlad: Alexandra Niklíčková

Počet stran: 272

Vydavatel: Comics Centrum, 2023

Připomeňte si snímek upoutávkou:

Video  Pokračování megatrháku Avatar láká novým trailerem  - Falcon, idh
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi