Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

„Hovoří C.M.L.!“ Návštěvníci dorazili z budoucnosti před 40 lety

Autor: Ivan D. Hladík - 
4. listopadu 2023
06:00

Přelomové efekty, geniální hudba Karla Svobody (†68), sexsymbol Dáda Patrasová (67), mistrovství Josefa Bláhy (†70) i dvojice Ota Hofman (†61) a Jindřich Polák (†78), nebo absurdní soudní spor. Vítejte ve 25. století, v roce 2484, odkud poprvé před 40 lety přicestovali Návštěvníci.

V kalendáři byl rok 1977, když scenárista Ota Hofman (†61) jel po Praze tramvají a přitom zahlédl matku, jak fackuje syna. „Odumřou mu mozkové buňky, co když to je další Einstein?!“ vynadal jí další cestující. „Vždy mě vzrušovala představa, že v dětech je zakódována celá budoucnost lidstva,“ říkal tvůrce. A tak se zrodil příběh budoucího génia Adama Bernaua, který v roce 1984 ještě obyčejným klukem, ale jeho matematická formule umožňující přesun kontinentů má zachránit v roce 2484 lidstvo. K Zemi se totiž blíží kometa, do zkázy zbývá 177 dní. A na celkem 12,5 km filmového pásu 15 dílů seriálu, který se právem stal kultem, dodnes nepřekonaným zářezem v tuzemské sci-fi tvorbě. Expedice Adam 84 za diváky vyrazila přesně v 18:35 hodin 5. listopadu 1983.

Třeba při tomto záběru málokterý divák vnímal slova předsedy Rady obrany Země, Emilia Fernandez / Káťa Jandová měla plnou pozornost. Třeba při tomto záběru málokterý divák vnímal slova předsedy Rady obrany Země, Emilia Fernandez / Káťa Jandová měla plnou pozornost. | Česká televize

Týden co týden lidi bavily konfrontace čtyř členů výpravy, akademika Richarda (Josef Bláha), technika Karase (Josef Dvořák, 81), lékaře Michala (Jiří D. Novotný, †73) a utajené zoolingvistky Káti (Dagmar Patrasová) s životem v obci Kamenice roku 1984. Fascinovaly je technologické zázraky, dílo také obsahuje 540 trikových záběrů, i nové výrazy jako amarouny či humidování (později vysvětlíme). Mužské diváky pak navíc vnady Patrasové odhalené třeba při plavání s delfíny. V souladu všech filmařských profesí se zrodil seriál s velkou fanouškovskou základnou u nás i v Německu, kde dosud funguje fanklub. Ani čas mu neubírá na kvalitě. Jen to 25. století, kdy lidstvo žije v souladu a bez válek, je nám ještě vzdálené.

Spor o akademika

Že dílo jako Návštěvníci skončí u soudu, tím spíše kvůli jménu šéfa výpravy z budoucnosti, nenapadlo nikoho. Po premiéře se ale ozvala Alena Filipová, vdova po skutečném akademikovi, profesoru Univerzity Karlovy. Shoda jmen s postavou seriálu se jí dotkla a v následném sporu skutečně vyhrála. „Ani já ani Ota jsme přitom o existenci toho vědce neměli tušení,“ vzpomínal Polák na nevinný vznik lapálie. Vlastně na jeho příkaz, kdy scenáristovi uložil najít jméno hrdiny. „Seděl na zahradě, psal, když ho vyrušil jezevčík dorážející na nějakou baštu. Tak křikl: Filipe, nech to! A bylo jasno, bude to Filip,“ dodal. V dalších reprízách už bylo jméno nahrazeno, předabováno, z Filipa se stal Richard.

Fascinující záběry a triky fungují dodnes, přes všechna soudobá počítačová kouzla. Fascinující záběry a triky fungují dodnes, přes všechna soudobá počítačová kouzla. | Česká televize

Zázraky na koleni

Než stihl Centrální Mozek Lidstva CML v roce 2484 vypočítat katastrofu a zasednout Světová rada, úkol zrealizovat všechny nápady autorů dostali animátor Jan Švankmajer (84) a trikoví specialisté Milan Nejedlý (†59), Jiří Rumler (90) a Boris Masník (72). Mikrokamery Oko 1 až 3 byly doslova tím nejmenším. Efekty jako virtuální ochranu vozu návštěvníků, laserovou pilku a podobně kreslili stříkacím perem, využívali i výřezové masky, zadní projekci nebo dokreslování, tedy postupy staré jako kinematografie sama. Ovšem natolik nápaditě, že obstojí i dnes v konkurenci digitálních efektů. Vše umožnil také velkorysý rozpočet západoněmecké koprodukční televize WDR.

Víte, že... • ...během natáčení se rodiny štábů rozrostly, třeba Patrasová stihla otěhotnět, porodit, vdát se? ...Karel Svoboda byl precizní skladatel, speciálně pro Návštěvníky skládal i motivy, které zazněly třeba jen jedinkrát? ...Miroslav Moravec (†70) měl co dělat, aby natočil hlas CML? Přišlo mu to neskutečně směšné.

Celý seriál lze zhlédnout v iVysílání ČT zde

Připomeňte si geniální hudbu Karla Svobody k seriálu:

Video  Jméno úspěšného skladatele Karla Svobody (*19.12.1938 Praha – †28.1.2007) není svázáno pouze s písňovou tvorbou předních českých zpěváků, ale také s hudbou k filmům domácí i zahraniční produkce či k televizním seriálům. V roce 1986 vydal Supraphon LP album právě s jeho hudbou z televizních seriálů Návštěvníci a Létající Čestmír.  - Supraphon
Video se připravuje ...

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi