Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Strhující finále ikonického seriálu: Korunu uzavírá i tragédie princezny lidských srdcí

Autor: Ivan D. Hladík - 
16. listopadu 2023
01:00

Šedesát hodin vysílání, okamžiky plné emocí, chvíle úspěchů i pádů britské monarchie, desítky ocenění. I to je seriál Koruna, který jde od 16. listopadu do finále. A to přináší i jednu z nejtěžších zkoušek, jimiž rodina s modrou krví prošla, smrt princezny Diany. Co k tragickému konci své postavy říká herečka Elizabeth Debicki?

Příběh Koruny sledujeme s napětím od roku 2016, kdy se před námi poprvé otevřelo televizní vyprávění platformy Netflix, v němž se mladá Alžběta stala královnou Spojeného království a řešila první zásadní politická i osobní témata. Tvůrci, v jejichž čele stojí britský scenárista a dramatik Peter Morgan, mimo jiné autor úspěšného snímku s Helen Mirren nazvaného prostě Královna (2006). Blízko měl i k české šlechtě, jeho chotí byla mezi roky 1997 až 2014 Anna Carolina Schwarzenbergová, dcera Karla Schwarzenberga. Teď tedy otevíráme poslední kapitolu Koruny, která vyprávění zakončí dvěma částmi s premiérou 16. listopadu a 14. prosince.

Koruna, závěrečná řada: Finále seriálu pokrývá události od roku 1997 do roku 2005, tedy zhruba období vlády Tonyho Blaira. Koruna, závěrečná řada: Finále seriálu pokrývá události od roku 1997 do roku 2005, tedy zhruba období vlády Tonyho Blaira. | Netflix

„V první části si Elizabeth Debicki zopakuje svou roli princezny Diany po boku Dominica Westa v roli prince Charlese. Imelda Staunton pokračuje ve své vládě jako královna Alžběta II.,“ připomínají tvůrci. Spolu s první čtveřicí dílů pojednávajících o událostech posledních prázdnin princezny Diany Netflix také zveřejnil doposud neviděné fotografie Elizabeth Debicki jako princezny Diany, inspirované snímky z titulní strany časopisu Vanity Fair z roku 1997 fotografa Maria Testina. „Když jsem byla poprvé požádána, abych se ujala tohoto focení, byla jsem nesmírně nadšená, ale přiznávám, že i trochu nervózní. Museli jsme se pokusit najít rovnováhu mezi naší vlastní interpretací a tím, aby byl stále podobný jako ikonický Testinův snímek s Dianou,“ řekla fotografka Charlotte Haddenová.

S fotografkou Charlotte Hadden nafotila Elizabeth Debicki snímky ve stylu princezny Diany. „Ztělesňuje ji tak neuvěřitelně dobře, že to byl poněkud neskutečný a emotivní zážitek,“ řekla autorka. S fotografkou Charlotte Hadden nafotila Elizabeth Debicki snímky ve stylu princezny Diany. „Ztělesňuje ji tak neuvěřitelně dobře, že to byl poněkud neskutečný a emotivní zážitek,“ řekla autorka. | Netflix, Charlotte Hadden

Televize také uvedla nový rozhovor s Debicki, která v něm mimo jiné říká: „Pro herce je opravdu jedinečnou výzvou ztvárnit tyto dny (poslední okamžiky Diany), protože víme, kam příběh směřuje,“ uvedla herečka. Její herecký kolega Khalid Abdalla (Dodi Fayed) doplňuje: „To je věc, kterou zažíváme u všech tragédií, že? Nejde o konec, ten znáte, jde o to, abyste co nejpřesněji prozkoumali to napětí, které k němu vede.“ – „Je to opravdu velmi rychlé zakončení, pokud jde o časovou osu vyprávění příběhu z páté sezóny,“ pokračuje Debicki.

„Jejich vztah od začátku do konce trval šest týdnů! To je jedna z věcí, která lidi velmi často šokuje. Tak trochu to zkoumáme v reálném čase,“ prozradil Abdalla. „Do značné míry i složitost toho vztahu. Myslím, že je v tom také něco velmi rozkošného, nečekaného a překvapivého. Přišlo nám důležité ukázat, že se jim také opravdu přirozeně líbilo být spolu,“ dodala Debicki. Vedle nich se opět objeví také Jonathan Pryce (princ Philip) a Lesley Manville (princezna Margaret), či Salim Daw (Mohamed Al Fayed). Nováčky v první části závěrečné řady jsou Rufus Kampa (princ William) a Fflyn Edwards (princ Harry).

Jak také Netflix uvedl, závěrečná sezóna pokrývá události od roku 1997 do roku 2005, tedy zhruba období vlády Tonyho Blaira (Bertie Carvel). „První čtyři epizody zachycují rozkvět vztahu mezi princeznou Dianou a Dodim předtím, než se vydají na osudnou cestu autem, která má celosvětově známé zničující důsledky.“ Vše pak uzavře šest prosincových epizod. „V nich se princ William po smrti své matky začleňuje zpět do života na Etonu, zatímco monarchie se snaží unést tíhu veřejného mínění. Královna se dožívá svého zlatého jubilea, přemýšlí o budoucnosti monarchie, o sňatku Charlese a Camilly a o počátcích nové královské pohádky v podání Williama a Kate,“ dodávají tvůrci.

Podívejte se na rozhovor a upoutávku závěrečné řady seriálu:

Video  Finále Koruny: Jaké to je být Dianou odhaluje Elizabeth Debicki  - Netflix, idh
Video se připravuje ...

Milla ( 8. prosince 2023 03:42 )

Konečně ta nechutná sr.... končí.Schválně,za jak dlouho vypotí seriál zdrápaný podle žvástů svých placených oveček ze Sussexu?

Zobrazit celou diskusi