Ta se do prostor Botanické zahrady hl. m. Prahy vrací po 14 letech. Její první výstava se totiž návštěvníkům zahrady představila už v roce 2010. „Výstava byla moc povedená, proto jsme znovu oslovili paní Richterovou, zda by jí nechtěla zopakovat. Cesta k domluvě byla velmi jednoduchá,“ těší Černého. Obdobně to vidí i sama umělkyně.

Doba PETová

Nabídky od botanické zahrady si velmi považuje. „Jsem asi jedna z nemnohých umělkyň a umělců, kteří mohou vystavovat ve vlhkém prostředí, kde se neustále zalévá a mlží,“ těší Richterovou. „Doufám, že to botanické zahradě oplatím tím, že jim přilákám co nejvíce návštěvníků,“ sdělila výtvarnice, která se tzv. PET-artu věnuje od roku 2004. Její výstava Nová PET Tropicana v avantgardním duchu snoubí křehkost přírody s ekologickou udržitelností a s uměním, a to v podobě recyklovaných plastů – nejčastěji plastových lahví.

Video
Video se připravuje ...

První výstavou pražské botanické zahrady v Troji je Nová PET Tropicana, kterou vytvořila sochařka Veronika Richterová. Její výtvory z plastových lahví doplnily stálou expozici ve skleníku Fata Morgana. (18. leden 2024) David Zima

Z nich umělkyně vytvořila kolikrát až fantastkní rostliny, místy zase podobné těm, které známe ze záhonů či květináčů. Místy jsou k vidění i plastové houby nebo dokonce zvířata, kupříkladně motýli nebo aligátor plovoucí na hladině jezírka. Celkem je ve skleníku k vidění 130 objektů složených z plastových lahví, které sama autorka nasbírala z kontejnerů na tříděný odpad. „Vždy se jimi prohrabávám pohrabáčem, abych našla to, co lze ještě upotřebit,“ prozradila.

Instalace uměleckých děl jí zabrala celkem 3 dny. A nebyla to zrovna procházka růžovým sadem. „Byla zapotřebí i pomoc horolezců, to když jsme výtvory věšeli do výšky,“ přibližuje absolventka UMPRUM s tím, že velkou část svých výtvorů plánovala konkrétně pro tuto výstavu. „Obecně je mým cílem inspirovat okolí k recyklaci a tvořivosti,“ dodala.

Patrony výstavy se stali Petr Janda se svou dcerou Martou a exmanželkou Martinou.
Autor: David Malík

Tropický rok

Výstava Nová PET Tropicana prakticky předestřela, v jakém duchu se letošní sezona v botanické zahradě ponese. Podle ředitele Černého půjde zkrátka o tropický rok. „Poněvadž náš skleník Fata Morgana slaví 20 let od otevření, nadto botanická zahrada oslaví letos 55 let existence,“ sdělil. Čeho se lze letos dočkat?

Chybět pochopitelně nebudou oblíbené výstavy motýlů, orchidejí a dýní. „Po pár letech letech také chystáme výstavu pro všechny smysly, na které budou návštěvníci moci nejen pohlédnout na přírodní exponáty, ale i si je očuchat, potažmo vzít do ruky nebo dokonce některé i ochutnat,“ předestřel Černý.

V zahradě chystají ale novinky. „Dokončujeme expozici japonských mlžných lesů, což podle mne bude hodně zajímavý skvost, tím spíše v rámci našich geografických celků. Na podzim bychom rádi otevřeli expozici o evoluci rostlin, a v neposlední řadě na závěr roku připravujeme výstavu o čajích, která bude zaměřena především na černý a zelený čaj. Návštěvníci se seznámí s rozmanitostí čajů, s tím, jak se zpracovává, z jakých koutů světa můžeme čaje ochutnat,“ prozradil Černý.

Rekordní návštěvnost

Za loňský rok botanická zahrada v Troji oslavila významný milník. Branami prošlo přes 413 tisíc návštěvníků, což je rekordní počet v rámci existence zahrady. Čím si to ředitel vysvětluje?

„Snažíme se předestřít návštěvníkům pestrý a atraktivní program a novinky v rámci investic. Každým rokem máme možnost návštěvníkům nabídnout něco nového. Pokud bych měl ale jmenovitě zmínit jednu konkrétní věc za uplynulý rok, nejspíše nejdůležitější návštěvnickou budovou se stal výstavní pavilon v ornamentální zahradě, který pomohl rozšířit portfolio našich akcí,“ pověděl Černý.

Náměstkyně primátora Jana Komrsková (Piráti), která se zahájení výstavy zúčastnila, věří v to, že botanická zahrada má letos nakročeno k tomu, loňský rekord překonat. I právě díky úvodní výstavě. „Věřím, že vzbudí pozornost veřejnosti, vyvolá diskusi a poukáže na nutnost recyklace,“ sdělila politička, která má v gesci oblast životního prostředí.

Výstava Nová PET Tropicana

Kde: Botanická zahrada hl. m. Prahy, Trojská 800/196 – Troja, skleník Fata Morgana.
Kdy: Do 24. února 2024, úterý až neděle v čase 09:00–16:00.
Vstupné: 180,- Kč, snížené 120,- Kč a 95,- Kč.

Fotogalerie
54 fotografií