Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Česká muniční iniciativa: Slovensko a Maďarsko se nezapojí, Polsko pomůže. Ministři V4 jednali v Praze

Aktualizováno -
21. března 2024
12:38
Autor: ČTK, tč - 
21. března 2024
08:41

V Praze se dnes sešli ministři zahraničí zemí Visegrádské skupiny (V4), tedy Česka, Slovenska, Polska a Maďarska. Debatu vedli o aktuálních zahraničněpolitických tématech, jako je například ruská agrese na Ukrajině, přičemž názor na válku země bloku rozděluje na dvě skupiny. Ruská agrese proti Ukrajině je porušením mezinárodního práva, shodli se však podle Lipavského všichni čtyři ministři. Je podle něj nutné zvýšit pomoc.

Země V4 rozděluje pohled na příčiny konfliktu i na formy podpory, které jsou ochotny Ruskem napadenému státu poskytovat. Česko a Polsko pomáhají Ukrajině i vojenským materiálem, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí.Šéf maďarské diplomacie Szijjártó označil pokračování V4 za národní zájem. Podle slovenského ministra Blanára je nutné ve V4 respektovat jiné názory. 

Ruská agrese proti Ukrajině je porušením mezinárodního práva a ukrajinské území musí zůstat v mezinárodně uznaných hranicích. Podle českého ministra zahraničí Jana Lipavského (Piráti) se na tom šéfové diplomacií zemí Visegrádské skupiny shodli.

Lipavský označil za nutné navýšit podporu Ukrajiny ve všech oblastech včetně vojenské pomoci. Zájmem celého regionu podle něj je, aby ruská armáda zůstala co nejdál od jeho hranic. Ocenil, že řada zemí se přidala k české iniciativě na zajištění munice pro Ukrajinu v zemích mimo Evropskou unii, dnes konkrétně poděkoval Polsku.

S návrhem přišel premiér Petr Fiala (ODS) na mimořádném summitu EU na počátku února. O možnosti zakoupit ve třetích zemích 800 000 dělostřeleckých granátů o dva týdny později informoval prezident Petr Pavel na mnichovské bezpečnostní konferenci. Do pomoci se zapojí 18 států, první granáty by měla Ukrajina dostat do několika měsíců.

Polský ministr Sikorski oznámil, že Polsko k české iniciativě přispěje nejen finančně, ale také logisticky. Slovensko ani Maďarsko se k iniciativě na zajištění munice pro Ukrajinu nepřipojí a nebudou zemi dodávat žádné zbraně, oznámili ministři zahraničí.



Český ministr Jan Lipavský (Piráti) a jeho protějšci ze Slovenska Juraj Blanár, z Polska Radoslaw Sikorski a z Maďarska Péter Szijjártó diskutovali i o situaci na Blízkém východě či rozšiřování Evropské unie. Dohodli i navýšení rozpočtu Visegrádského fondu o 10 %. Nyní ročně činí 10 milionů eur, tedy asi 252 milionů korun, každá ze zemí V4 přispívá stejným dílem. 

 „Umožní to další spolupráci mezi našimi občany a společnostmi,“ řekl Lipavský. Fond vznikl v roce 2000 a je zaměřený na podporu spolupráce nevládních organizací a občanské společnosti v rámci zemí V4 i v partnerských regionech Východního partnerství a západního Balkánu.

Odlišný pohled

Země V4 rozděluje pohled na příčiny konfliktu i na formy podpory, které jsou ochotny Ruskem napadenému státu poskytovat. Česko a Polsko pomáhají Ukrajině i vojenským materiálem, Maďarsko a Slovensko tento postoj nesdílejí. Na nedávném premiérském summitu přes napjatou atmosféru lídři zemí také zmiňovali úmysl spolupracovat v záležitostech, které členy skupiny spojují.

Lipavský dnes kolegům poděkoval za upřímné rozhovory. „Je to přesně to, co v této době potřebujeme. České předsednictví se domnívá, že V4 je důležitá pro dialog a jako nástroj pro kontakty mezi národy,“ uvedl. O Ukrajině, konfliktu na Blízkém východě či o rozšiřování EU se dnes podle něho mluvilo zcela otevřeně.

Radoslaw Sikorski označil diskusi za živou a upřímnou. „Umožnila lépe pochopit pozice vašich kolegů,“ uvedl. Země V4 podle něj vzájemně respektují své zájmy, které pochopitelně nejsou totožné. Skupina ale umožňuje koordinovat společně taktiku v oblastech, na které se členové shodují. Zmínil migraci, infrastrukturu, zemědělství, dekarbonizaci nebo jadernou energetiku.

Za maďarský národní zájem označil pokračování V4 ministr zahraničí Péter Szijjártó. „Bez ohledu na to, že můžeme mít k něčemu rozdílný přístup, například k tomu, jak by se měl budovat mír na Ukrajině, chceme i nadále společně pracovat. Je tu společná vůle dál V4 udržet, což jsou podle mě ty nejlepší zprávy,“ uvedl. V4 podle něj zajišťuje zachování suverenity a zvyšuje váhu zemí při vyjednávání v EU. Slovenský ministr Juraj Blanár zdůraznil nutnost toho, aby země respektovaly své rozdílné názory, i když se liší. Jako společná témata zmínil i on energetiku či migraci.

Na tiskové konferenci se ministři také dostali k tématu nedávného setkání Blanára i Szijjártóa se šéfem ruské diplomacie Sergejem Lavrovem. Oba zmínění se shodli, že v diplomacii je nutné jednat nejen s těmi, s nimiž politiky pojí stejné názory. Blanár i Szijjártó se domnívají, že by uzavření komunikačních kanálů s Ruskem znamenalo i vzdání se nadějí na diplomatické řešení konfliktu.

Sikorski také hovořil o tom, že se nelze setkávat pouze s lidmi, s nimiž souhlasí. Nicméně setkání s Lavrovem v plánu nemá. Podle Lipavského schůzka mezi ministry musí být potřebná a opodstatněná, v aktuální situaci takové okolnosti nenastaly a neočekává, že v budoucnosti se jeho setkání s Lavrovem uskuteční. "Neznamená to ale, že by Česko nemělo diplomatické vztahy s Ruskem, máme různé kanály," uvedl. Dodal, že nikoli na úrovni ministrů.

Ve středu se samostatně sešli v Černínském paláci Lipavský se Sikorským. Obě jednání nechtěl český ministr dávat do politických souvislostí. „Obě tyto události probíhají v plnohodnotném formátu, ani jedna z nich není na okraj druhé,“ uvedl. Stejně jako šéfové diplomacií nedávno krátce před setkáním čtyř premiérů v Praze jednali předsedové vlád obou zemí Petr Fiala (ODS) a Donald Tusk.

Video  Babiš označil Lipavského za „zm*da“: Je to komedie, žádné kompro jsem nesháněl, tvrdí šéf ANO  - Facebook - A. Babiš
Video se připravuje ...


Uživatel_5811036 ( 22. března 2024 15:49 )

Nejlevnější na světě je lidský život. Ten stojí jenom jednu jedinnou kulku! Kolik jich asi bude za ty darované miliardy?

jajas ( 22. března 2024 08:36 )

Já když ho vidím, tak se spíše směju, takový mamánek, který si hraje na vrcholného politika....teď na té fotce mne taky rozesmál, jak tam "hrdě" stojí a hledí vpřed.....fotečku si dá maminka do alba.... 🙂

lucka čermáková ( 22. března 2024 03:23 )

Ten lipan je hnusnej

RASPUTIN ( 21. března 2024 15:37 )

Snaha části naší vlády zatáhnout Česko do války je na úrovni vlastizrady a musí být potrestána. Pokud to nejde hned, tak po volbách určitě. Která strana to bude mít jako bod č. 1 volebního programu má mojí podporu. 👍

nordmedia ( 21. března 2024 14:20 )

Se divím že vás ještě neza­bloko­vali🤣­🤣🤣👍👍👍👍👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa