Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo nahradí Čaputovou? Přehledně: Volební kalkulačka a šance favoritů

  • Autor: simao,lig - 
    20. 3. 2024
    13:40

    Na Slovensku se schyluje k prezidentským volbám, 1. kolo je v plánu v sobotu 23. března, očekávané 2. kolo pak taktéž v sobotu 6. dubna, kdy by se definitivně mělo rozhodnout, kdo nahradí Zuzanu Čaputovou. Ta v pondělí v Praze vyzvala Slováky žijící, pracující či studující v Česku, aby se voleb zúčastnili také. Favorité na postup do druhého kola jsou jasní – spojenec a koaliční partner Roberta Fica, expremiér Peter Pellegrini (Hlas-SD) a exministr zahraničí a zkušený diplomat Ivan Korčok, který je považovaný za politika typu Čaputové.

  • 1.Volební kalkulačka

    Jakého prezidenta byste volili na Slovensku? Slovensko se chystá na 1. kolo voleb, které proběhne v sobotu 23. března od 7:00 do 22:00.

    Sdružení KohoVolit.eu přináší tradiční aplikaci – volební kalkulačku, která porovnává vaše názory s programy a názory všech kandidátů. Kalkulačku si můžete zkusit i na Blesk.cz právě teď.

  • 2.Šance pro 1. kolo

    Průzkumy veřejného mínění před 1. kolem naznačují zcela jasné favority – Peter Pellegrini (hlas-SD) coby někdejší premiér Slovenska je spojencem Roberta Fica (Směr-SD), jehož stranu však před časem opustil a založil si vlastní. Aktuálně zastává funkci předsedy slovenského parlamentu. Ve vládní koalici jsou pak společně Směr-SD, Hlas-SD a SNS v čele s Andrejem Dankem, který z prezidentského klání odstoupil.

    Ivan Korčok působil coby ministr zahraničí ve vládách Igora Matoviče (OĽaNO) a Eduarda Hegera (dříve OĽaNO, dnes Demokraté). Do vlády byl nominován tehdy stranou Svoboda a Solidarita (SaS) Richarda Sulíka. V letech 2005 až 2009 byl velvyslancem v Německu, od září 2018 do března 2020 působil coby slovenský velvyslanec v USA.

  • 3.Pellegrini favoritem pro 2. kolo

    Zatímco průzkumy pro 1. kolo předpovídají velmi těsný souboj Pellegriniho a Korčoka, ve 2. kole se přiklání spíše na stranu Pellegriniho coby favorita celého prezidentského klání na Slovensku.

  • 4.Korčok roste

    Co může změnit očekávaný slovenský výsledek, je fakt, že preference Ivana Korčoka v průběhu kampaně rostly a rostou dál. Zatímco exministr zahraničí začínal s velkou ztrátou na Pellegriniho, postupně se začal dotahovat.

  • 5.Výsledky voleb 2019

    Prezidentskou funkci neobhajuje Zuzana Čaputová, která se rozhodla strávit v čele země jedno funkční období. Jejím soupeřem v roce 2019 ve 2. kole byl Maroš Ševčovič.

  • 6.Čaputová v červnu do Prahy

    Čaputová se po volbách chystá v červnu na rozlučkovou červnovou cestu do Česka, kde sérii svých zahraničních cest coby prezidentka Slovenska zahájila.

    Prahu navštívila i v pondělí 18. března, kdy dorazila na pozvání Knihovny Václava Havla na projekci dokumentu o někdejším českém prezidentovi. Přijela v době napjatých vztahů mezi českou a slovenskou vládou a „žehlila vztahy“.

    Sešla se jak s Petrem Pavlem, tak i premiérem Petrem Fialou (ODS), jemuž vyjádřila podporu – chápe prý jeho argumenty pro přerušení mezivládních konzultací a zrušení společného jednání Fialova a Ficova kabinetu.

    Video  Čaputová v Praze: S Pavlem vyrazila na film o Havlovi, potkala i Bartošku, Fialu i studenty před fakultou.  - Instagram - Zuzana Čaputová, Petr Pavel
    Video se připravuje ...

  • 7.Apel na voliče

    „Na Slovensku máme už tento týden prezidentské volby, a tedy příležitost zúčastnit se demokracie, a tedy využít svoje demokratické právo a vyjádřit se k tomu. Vyzývám všechny lidi, kteří mají volební právo na Slovensku a žijí tady v Čechách, aby neváhali a aby přišli,“ apelovala v Praze Čaputová i na Slováky žijící, pracující či studující v Česku.

    Video  Čaputová přijela do Prahy kvůli Pavlovi a Havlovi. Český prezident: Všichni chceme mír na Ukrajině.  - ČTK/Blesk Zprávy
    Video se připravuje ...

     

žanyn ( 23. března 2024 09:05 )

Je líp lidem žít v háji zeleném, než přežraným napapancům v pofiderním blahobytu na poušti....

žanyn ( 23. března 2024 09:01 )

Jeedno nelze Slovákům upírat, a sice to, že v pravidlech volby prezidentan mají pořádek. Volit tam mohou dle zveřejněných informací (htt­ps://w­ww.i­rozhla­s.cz­/zpra­vy-svet/v-prezidentskych-volbach-na-slovensku-nelze-volit-korespondencne-oslabi-spis­_24021­20620_­jgr) jedině Sováci občané slovenského stzátu a to pouze na Slpvemsku. Tedy žádných 5 občanství a kecání z dálek za bukem. Pokud je zajímá osud Slovenska, musejí si do státu dojet volit. Když dokáží navštěvovat z ciziny rodiny, mohou také na volby. A tohle by mělo platzit všeobecně.

kokott ( 23. března 2024 08:47 )

Jedno je už jisté ,Americký pudlík to nebude který vystřídá Čaputovou. 😁

Jiri Benes ( 23. března 2024 07:15 )

Strašný, kam to Slovensko dopracovalo.

Jiri Benes ( 23. března 2024 07:14 )

Je to úplně jedno, protože Slovensko už je v háji.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa