Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Sociolog o nejžhavějších kandidátech na nástupce Čaputové: Jaké šance mají Pellegrini a Korčok?

Video se připravuje ...
Autor: Pavlína Horáková, jos - 
1. března 2024
05:00

Do boje o prezidentské křeslo na Slovensku vstoupilo 11 mužů. Favorité na postup do 2. kola jsou však především dva z nich - expremiér Peter Pellegrini a exministr zahraničí Ivan Korčok, který se dle průzkumů na Pellegriniho již dotáhl. Kdo jsou favorité na další slovenskou hlavu státu? V pořadu Epicentrum o klíčových kandidátech mluvil politický sociolog Dominik Želinský ze Slovenské akademie věd.

„Peter Pellegrini je dlouhodobě nejpopulárnějším a nejdůvěryhodnějším politikem na Slovensku,“ řekl ve studiu sociolog Želinský. Pellegrini působil jako ministr, jako premiér a podle Želinského se identifikuje jako sociální demokrat. Dlouho působil ve Ficově Směr-SD, v roce 2020 založil vlastní stranu Hlas-SD.

„Byl vnímaný jako relativně úspěšný premiér, jako člověk, který nastoupil po Robertu Ficovi a měl být člověkem, který vlastně převezme tu sociální demokracii,“ říká sociolog. Nakonec se ale Pellegrini od Fica oddělil a dnes působí jako předseda Národní rady Slovenska, tedy slovenského parlamentu. V jejím čele stanul už podruhé.

Zastíněn Ficem

„Pellegrini je velmi dobře rozeznatelný, velmi dobře přijímaný. Je vnímaný jako nekonfliktní kandidát,“ popsal Pellegriniho obraz Želinský. Snadnou pozici ale Peter Pellegrini podle politického sociologa nemá.

„Velká otázka je, jakým způsobem se k němu nyní postaví voliči po pětiměsíčním fungování ve vládě Roberta Fica, kde ho Fico zastínil,“ naznačil Želinský překážku v Pellegriniho cestě do prezidentského křesla. „Během těch pěti měsícíců působí ve velmi submisivní a nevýrazné pozici,“ dodal sociolog.

Protiváha proti vládnímu válci

Druhým favoritem slovenských prezidentských voleb je Ivan Korčok. „Potřebujeme najít nějakou protiváhu k tomu vládnímu válci, takříkajíc. Tu by mohl, tak jako Zuzana Čaputová, splňovat právě Ivan Korčok,“ vysvětlil sociolog.

Diplomat, který ve službách Slovenska působí již od devadesátých let, byl státním tajemníkem během vlády SMERu a ministrem zahraničních věcí za vlády Igora Matoviče. „Jako by řekl Ivan Korčok, je prostě zástupcem opozičního tábora,“ popsal kandidáta stručně Želinský.

Korčok dříve působil i jako velvyslanec ve Spojených státech, proto je velmi otevřený vůči mezinárodním strukturám, vůči Evropské unii, Spojeným státům a podle Želinského na tento postoj hodně sází. V případě nadějí Ivana Korčoka na místo na Slovenském hradě do hry vstupují další kandidáti.

Matovič vezme Korčokovi hlasy?

„Otázkou je, jak by vypadala procenta, kdyby mezi kandidáty nebyl Igor Matovič,“ řekl Želinský. Další slovenský expremiér Igor Matovič, šéf strany OĽaNO, má podle průzkumů kolem 6,5% podporu a je daleko za oběma horkými favority. „Mohlo by to vypadat tak, že by v tom prvním kole skončil Korčok na prvním místě, protože Matovič momentálně sbírá hlasy, které by jinak voliči dali právě Korčokovi,“ vypočetl sociolog.

Ivan Korčok má problém v tom, že sice mobilizuje voliče opozice, ale vlastně nedokáže oslovit proud mimo ně. Tím pádem má značně limitovaný rezervoár hlasů. Peter Pellegrini má širší zásah, širší rozpoznatelnost a je pro něho pravděpodobně lehčí získat hlasy,“ shrnul blížící se prezidentské klání Želinský.

krapotkin ( 1. března 2024 10:31 )

Politolog, sociolog - k čemu jsou tithe vyžírkové a povaleči ?

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa