Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Známé tváře ve štábech: Dorazily Vica Kerekes či Magda Vášáryová. U Pellegriniho pěli hymnu

Autor: simao, ČTK - 
7. dubna 2024
15:52

Za Peterem Pellegrinim přispěchal jeho koaliční partner Robert Fico, který se ve štábu objevil na pódiu v momentě, kdy již bylo jasno o vítězi. Poraženého Ivana Korčoka do jeho volebního štábu přišlo podpořit mnoho hostů. Mezi nimi nechyběli exprezident Andrej Kiska, expremiér Mikuláš Dzurinda, herec a exministr kultury Milan Kňažko či herečky Magda Vášáryová a Vica Kerekes. Posledně jmenovaná vystoupila i na jednom ze shromáždění na podporu Korčoka.

Volební štáby prožívaly emotivně souboj Petera Pellegriniho s Ivanem Korčokem, který nakonec nebyl tak dramatický, jak slibovaly průzkumy. Před půlnocí ze soboty na neděli tak mohl deník Sme napsat: „Volby vyhrál Peter Pellegrini. Ivan Korčok už ho nemůže předstihnout.“

V bratislavském štábu Ivana Korčoka bylo patrné zklamání, naopak v Pellegriniho volebním štábu taktéž v Bratislavě, konkrétně v restauraci Aušpic provázel zatím ještě neúplné výsledky jásot a potlesk. „Pelle na hrad, Pelle na hrad!“ skandovali kandidátovi spolupracovníci, než zazpívali slovenskou hymnu.

Vica Kerekes u Korčoka, Pellegrinimu fandili Atilla či Rytmus

V Kočokově štábu přítomná herečka Vica Kerekes uvedla, že nedokáže říci, zda se jeho kampaní podařilo oslovit dostatek maďarských voličů a zda nebylo „pozdě“. „Je však důležité, že jsme se ozvali, protože jsme také občany Slovenské republiky, i když jsme národnostní menšinou,“ dodala.

Pellegrini se dočkal podpory například od bývalé profesionální tenistky Dominiky Cibulkové, MMA zápasníka Atilly Vegha, moderátorky Zuzany Belohorcové, influencerky Zuzany Plačkové nebo rapera Patrika Vrbovského, známého jako Rytmus. 

Korčoka doprovodila manželka a synové

Oba finalisté do štábů dorazili ještě před tím, než se uzavřely na Slovensku volební místnosti. Korčok přišel v doprovodu manželky Soni, přidali se k nim rovněž jejich dva synové.

Peter Pellegrini dorazil sám a reagoval na dotaz, zda přijdou jeho koaliční partneři z vlády Robert Fico (Směr-SD) a Andrej Danko (SNS).

Smutek za tři mladé dívky

Exministr zahraničí a někdejší velvyslanec Slovenska v USA Korčok po příchodu do štábu s manželkou Soňou po boku poděkoval všem, kteří byli volit, i státním orgánům, které zabezpečily volby. Zmínil však i tragickou nehodu ve Spišském Podhradí, kde zemřely tři dívky po střetu autobusu s lidmi.

„Chci bohužel, bohužel za sebe, za mojí rodinu, za všechny, kteří jsme tu, a za celé Slovensko, věřím, vyjádřit hlubokou a upřímnou soustrast rodinám těch, kteří přišli o život. Tři mladé životy dnes při tragické autonehodě. Neumím si sám představit větší bolest, kterou prožívají rodiče, a je mi to upřímně líto, ale nechtěl jsem opomenout ani tuto smutnou zprávu. Přeji rodičům a nejbližším, aby dokázali tuto bolest nějakým způsobem přijmout a časem překonat,“ uvedl Korčok.

Video  Poražený Korčok sdílel smutek s rodinou: Ve štábu s ním byli manželka i synové  - Facebook - I. Korčok
Video se připravuje ...

Pellegrini: Fico má svůj program

 „S koaličními partnery jsem v kontaktu, pan předseda Danko není v Bratislavě, je mimo, už jsme spolu telefonovali. Pan premiér také má svůj program, ale samozřejmě budeme to spolu komunikovat podle toho, jak se to bude vyvíjet,“ uvedl při příchodu Pellegrini.

„Mám stres, určitě že mám stres. Je to něco, co zažívám poprvé v životě,“ podotkl Pellegrini. Uvedl, že šlo o „osobní kampaň, která šla pod kůži“ a některé útoky a „nechutné věci“ ho posílily.

„Myslím si, že jsem si mnoho věcí uvědomil ještě víc, mnoho lidí jsem ještě lépe poznal, mám na ně ještě lepší názor, jasnější a čistější a s tímto pocitem a s radostí, že už se to končí,“ pokračoval Pellegrini a s úsměvem dodával: „Jdu dát jedno nealko pivo, možná skleničku prosecca.“

A tak se i stalo. O chvíli později fotili fotografové Pellegriniho právě se sklenkou prosecca. A později pak i s Robertem Ficem či exprezidentem Ivanem Gašparovičem po boku během vítězného proslovu.

Video  Vítěz voleb Pellegrini: Špinavosti a intriky mě nezlomily! Fico si rýpl do Korčoka  - Facebook - P. Pellegrini, Foto - ČTK/Václav Šálek
Video se připravuje ...

14:35
7. 4. 2024
!

„Děkuji každému z vás, kdo využil svého práva jít volit, a děkuji i za vysokou volební účast. Ukázali jsme, že demokracie na Slovensku funguje a že jsme hrdý národ, který se dokáže sjednotit. A zároveň chci každého z vás ujistit, že nebudu žádnou protiváhou vládě. Budu s vládou spolupracovat všude tam, kde bude jednat ve prospěch lidí, a zakročím vždy, když jejich zájmy hájit nebude,“ vzkázal v neděli nově zvolený slovenský prezident Peter Pellegrini.

A my vám, drazí čtenáři, děkujeme za sledování našeho online přenosu z průběhu 2. kola slovenských voleb. Další dění kolem voleb na Slovensku můžete dál sledovat v našem běžném zpravodajství na Blesk.cz.

13:42
7. 4. 2024

Výsledky prezidentských voleb na Slovensku proto nevěstí pro Ukrajinu nic dobrého, napsal dnes polský list Gazeta Wyborcza. Server Onet.pl připomněl, že při slovenských protivládních protestech demonstranti nazývali Pellegriniho Ficovým "podržtaškou". Nový slovenský prezident podle serveru v kampani vsadil na hlasy proruských a protizápadních voličů a stejně jako Fico odmítá vojenskou podporu Ukrajině.

13:25
7. 4. 2024

„Má-li pravdu slovenská opozice, že prezidentské volby byly referendem o vládě, tak je její výsledek - Pellegrini dostal o sto tisíc hlasů víc než vloni Směr, Hlas a SNS - zdrcující a měla by si sáhnout do svědomí. Podle mě ale šlo spíš o výběr kandidáta bližšího běžným Slovákům,“ komentoval na X politolog Lukáš Jelínek. 

Zobrazit celý online

safinka59 ( 8. dubna 2024 14:34 )

http­s://ww­w.fa­cebo­ok.co­m/sha­re/v/g­XxDnR7­XSC5gX­cSf/

🤣🤣🤣
Maďarka a její orgasmus posedlosti

safinka59 ( 8. dubna 2024 14:33 )

Kdo viděl tu Maďarku na předvolebním mítinku na podporu Korčoka , šla mu husí kůže po těle 🤣🤣🤣 Divadelní konkurz hadr ! Svoji retardaci hlavně předvedla tím, že si nepamatovala jediné slovo s A4... chvíli řvala, křičela, chraptěla a poté to odeznívalo do trapnosti téměř slz 🤣🤣🤣
A Vášáryová? Člověka opravdu napadá, že ti mnozí komedianti patří pouze a jenom do sitcomu...

krapotkin ( 8. dubna 2024 10:38 )

Jo, ale za 2 roky. Vykopnout se nedají a sami ze zlodějských postů neodejdou.

vlasok ( 8. dubna 2024 00:18 )

A, čo nás po celom svete? Kto nám, okrem nás pomôže? Nikto. Čo nám kto dal zadarmo, ako nám pomohli, , to mi musíme sústavne pomáhať aj z toho mála, čo nám zanechala predchádzajúca vláda. A o odzbrojení armády, ani nehovorím.

Uživatel_5814161 ( 8. dubna 2024 00:15 )

Korčok z toho byl v sedmým nebi když mu to všechno ukázala. Nic jinýho ona ani neumí.

Zobrazit celou diskusi