Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Kdo bude slovenským prezidentem? Korčok by připomínal Čaputovou, Pellegrini Gašparoviče, míní expert

Autor: amb - 
12. února 2024
05:00

Zuzanu Čaputovou chce v prezidentském křesle vystřídat 11 mužů. Reálně ale půjde o souboj mezi vládním Peterem Pellegrinim a opozičním Ivanem Korčokem, řekl Blesk Zprávám expert na Slovensko Matúš Halás. „Pokud vyhraje Korčok, tak to bude něco jako prezidentka Čaputová, pokud vyhraje Pellegrini, tak to bude něco jako bývalý prezident Gašparovič,“ sdělil Halás. Poznamená nějak odchod Čaputové vztahy s Českem? 

Do slovenské prezidentské kampaně se přihlásilo 11 jmen. S velkým náskokem v preferencích vedou exministři Peter Pellegrini a Ivan Korčok. Prvnímu slíbil podporu Směr-SD Roberta Fica, Korčokovi vyjádřila podporu končící prezidentka Zuzana Čaputová. Mezi ostatními kandidáty je dezinformátor Štefan Harabin, Marian Kotleba, Igor Matovič, Andrej Danko, ale také třeba diplomat Ján Kubiš nebo konzervativec Patrik Dubovský.

„Je to poměrně jednak široké spektrum kandidátů, jednak velmi různorodý mix. Někteří jsou opravdu seriózními kandidáty, někteří jsou do počtu, někteří jsou úplně bizarní, zvláštní osobnosti,“ řekl Blesk Zprávám politolog a expert na Slovensko Matúš Halás.

Kandidatura Petera Pellegriniho se podle něj dala čekat. „O tom se hovořilo v podstatě už asi od parlamentních voleb minulý rok, že k něčemu takovému dojde a že je dost možné, že ho podpoří kromě Hlasu (Pellegriniho strana – pozn. red.) i Směr,“ uvedl Halás. Ostatně kandidatura na prezidenta měla Pellegriniho motivovat k tomu, aby vstoupil do koalice se Směrem. „Byla tam určitá dohoda,“ spekuloval Halás.

Nejžhavějšími favority se stali Pellegrini a Korčok. „Jsou tam tři seriózní kandidáti, o kterých si člověk dokáže představit, že by tu funkci prezidenta byli schopní zastávat na seriózní úrovni,“ uvedl Halás s tím, že kromě dvou zmíněných jde ještě o Jána Kubiše, bývalého ministra zahraničních věcí. „Ale průzkumy ukazují, že reálně to bude souboj mezi Korčokem a Pellegrinim a bude už se vlastně jen čekat na to druhé kolo,“ dodal.

Oba kandidáti se od sebe přitom dost liší. „Když bychom to měli říct metaforicky, pan Pellegrini má hřbetní konstrukci jako měňavka a jeho hodnotový kompas se točí jako turbína v Temelíně… Zřejmě by to bylo něco na způsob bývalého prezident Gašparoviče. Ten vycházel poměrně dobře s bývalými vládami Roberta Fica a případný úspěch pana Pellegriniho by se zřejmě velmi přibližoval tomu, jak vypadalo úřadování pana Gašparoviče,“ sdělil.

„Pokud by se stal prezidentem pan Korčok, myslím si, že ten úřad ve svém fungování by se velmi podobal tomu, jak fungovala a funguje stále současná prezidentka Čaputová. Pokud vyhraje Korčok, tak to bude něco jako prezidentka Čaputová, pokud vyhraje Pellegrini, tak to bude něco jako bývalý prezident Gašparovič,“ shrnul Halás.

Odcházení Čaputové a žádná kandidátka žena

Zuzana Čaputová oznámila, že už nebude kandidovat, v červnu minulého roku. „Česká republika, to byl asi největší fanklub slovenské prezidentky Čaputové. Ale nemyslím si, že ty vztahy mezi dvěma zeměmi, lidmi a společnostmi stojí na tom, kdo zastává prezidentský úřad,“ odpověděl Halás na otázku, zda se osoba nového slovenského prezidenta promítne i do vztahů s Českem.

„Myslím si, že vztahy mezi těmi společnostmi a zeměmi jsou na mnohem hlubší úrovni, nezávisle na tom, kdo je v daném momentě prezidentském paláci, i když to samozřejmě to může v mnohých věcech pomoct,“ dodal. Čaputová má vztahy na velmi dobré úrovni jak s Českou republikou, tak s prezidentem Petrem Pavlem. Ty nastínila už skutečnost, že krátce po Pavlově zvolení dorazila přímo do jeho volebního štábu.

Mezi kandidáty na novou slovenskou hlavu státu tentokrát žádná žena není. Sama Čaputová musela ve své funkci čelit mnohým urážkám. Halás by za tím, že ženy na Slovensku kandidovat nechtějí, však trend zatím neviděl. „V současnosti to skoro vypadá tak, že je to do velké míry věc náhody. Samozřejmě je to škoda, čím víc žen bude zastávat vedoucí funkce i v politice a kdekoliv, tak to bude vypadat lépe. Když tam není žádná kandidátka, tak to dospěje do takového stadia, kdy tam máme opravdu bizarní kandidáty, jako je pan Matovič, pan Danko, jako je pan Kotleba,“ uvedl.

Poslední zmínění podle něj nemají u prezidentských voleb co dělat. Přesto se třeba Kotlebova kandidatura podle něj čekat dala. „On přes tu cestu, prezidentskou volbu, dělá PR. A to samé platí i pro pana Danka,“ řekl s tím, že jde o PR pro něj samého i pro jeho stranu.

„Ale bohužel je to osoba, která, když to přeženu, má problém poskládat dvě souvislé věty. V 19. století by to byl vesnický šašek, který by se nedostal za hranice své obce, a v současnosti kandiduje na prezidenta. A pan Matovič, bohužel to vypadá tak, že nemá správně nastavenou psychiatrickou léčbu. Takže to je opět zase výraz toho, jak funguje slovenská politika, ale nevím, jestli existuje v Evropě a na světě nějaká země, kde to funguje úplně ideálně. Takže je to taková kombinace seriózních kandidátů a bizáru,“ dodal.

Emoce se budou stupňovat, šance jsou vyrovnané

Rozložení sil je podle něj nicméně do jisté míry podobné jako při posledních volbách, kdy kandidovala Zuzana Čaputová. „Tam bude jeden kandidát opozice, to bude pan Korčok, pak tam bude klíčový kandidát koalice, opomeňme pana Danka, tím hlavním kandidátem koalice bude pan Pellegrini. Stejně tak to bylo v předcházejících volbách, kdy tím hlavním kandidátem strany SMĚR byl současný eurokomisař pan Ševčovič a nejsilnějším kandidátem opozice byla paní Čaputová,“ porovnal obě situace politolog.

„I když musím říct, v těch předcházejících volbách se ten hlavní kandidát opozice upřesnil až v průběhu té kampaně a těsně před prvním kolem. Nebylo tam úplně jasné, jestli tím hlavním kandidátem opozice bude paní Čaputová, nebo pan Mistrík. A oba dva se tehdy vyjadřovali, že ten, kdo bude mít víc v preferencích, tak v prospěch toho se ten druhý vzdá kandidatury a podpoří ho,“ řekl. „Teď je to vcelku jasné, že to bude opravdu čekání na druhé kolo, kde bude Pellegrini a Korčok,“ řekl. Šance obou jsou podle něj vyrovnané a emoce se budou ještě stupňovat.

„Ještě podle mého názoru nejsme ani na začátku. Půjde hlavně o to soupeření pana Pellegriniho s panem Korčokem,“ řekl. Kromě vzájemného házení špíny čeká i to, že na svého koaličního kolegu Pellegriniho bude leccos vytahovat i Danko.

Video  Zuzana Čaputová: Slovensko přijde o oblíbenou prezidentku.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

evisa ( 2. dubna 2024 19:52 )

Veľmi veľa ľudí si ju váži - a tí primitivy jej verejne oplzlo nadavali - no čo úroveň paholkov a drotarov !!!

evisa ( 2. dubna 2024 19:48 )

Je to výborná pani prezidentka!

Peter Nemec ( 17. února 2024 19:52 )

add. Matovič - keby bol blázon, tak by ho mafia nechcela dať asi zavrieť do basy, jak to stále tvrdí... Z terajšej opozície je asi jediný, koho chcú dať do basy... Spolu s policajtmi, prokurátormi...
Pozor na to, kto vlastní média...

RASPUTIN ( 12. února 2024 15:27 )

Co máte proti "estébákům" ? Vždyť ve své době chránili naši vlast před nepřáteli a před jejich spolupracovníky u nás. 🙁

RASPUTIN ( 12. února 2024 15:25 )

Ta žena se stálým kyselým výrazem v obličeji byla futrálem hlouposti a falše EU.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa