Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavlova slova o (ne)kandidatuře? Dělá ze sebe chromou kachnu, vpálili mu politologové

Autor: amb - 
30. ledna 2024
10:32

Prezident Petr Pavel znovu zopakoval, že podruhé kandidovat na hlavu státu nechce. Byl by tak prvním českým prezidentem, který by byl v mandátu jen pět let. Názory politologů, proč to avizuje již v prvním roce úřadování, se ale liší. „Spíš si myslím, že je tam osobní rovina," vyslovil domněnku pro Blesk Zprávy Jakub Lysek. „Myslím si, že tím zbytečně snižuje hodnotu svých politických akcí,“ sdělil Lukáš Jelínek. A Lubomír Kopeček by Pavlova slova nepřeceňoval. 

Už začátkem března 2023 Petr Pavel uvedl v podcastu Kecy a politika, že se nechystá znovu kandidovat, se slovy: „Pět let je až až.“ Bylo to pár dnů před inaugurací, která proběhla 9. března. Nyní svá slova zopakoval v Plzeňském kraji.

„Přiznám se, že tomu moc nerozumím. Nevím, jestli tím chce Petr Pavel ukázat to, že je člověkem z masa a kostí, který nepřirostl k Pražskému hradu a který svůj život hodlá naplňovat i něčím jiným než výkonem prezidentské funkce. Nebo jestli je to matení protivníků… protože si myslím, že z těchto oznámení nemůže ani nijak zvlášť těžit samotný Petr Pavel,“ řekl Blesk Zprávám politolog Lukáš Jelínek.

„On sám ze sebe předčasně dělá tu chromou kachnu, jak se říká prezidentovi, který už příště kandidovat nemůže nebo nechce. Vlastně ukazuje nebo dává na odiv svoji slabost, když říká: Po příštích volbách se mnou nejspíš nepočítejte, já budu svoji funkci vykonávat jen v ohraničeném pětiletém mandátu. Myslím si, že tím zbytečně snižuje hodnotu svých politických akcí. Místo toho, aby získával nějakou autoritu mezi politiky, aby si vyrobil ostruhy, aby ho respektovali a brali jeho hlas vážně, tak říká, že tady bude jen pár let, a zase odejde. Možná dřív, než se naučí tu politiku ve skutečnosti dělat. To si myslím, že nepomáhá ani stabilitě ústavního systému,“ dodal Jelínek.

Dodal, že prezident samozřejmě nemusí znovu kandidovat, nebo si to může rozmyslet. Stačilo by ale, kdyby to udělal podobně jako slovenská prezidentka Zuzana Čaputová půl roku před koncem svého mandátu, nikoliv hned po zvolení. „To je dost nešťastné a netaktické,“ řekl Jelínek.

„Horší by bylo, kdyby chtěl kandidovat potřetí, počtvrté a porušovat ústavu. Asi je to v pořádku, na druhou stranu negativní to může být v tom, že tímto říká: ‚Vy jste si mě zvolili jenom na pět let.'  Jako kdyby vzdával ten boj do budoucna, protože nevíme, jaká bude politická situace a on dopředu řekne, že kandidovat nechce. To určitě není dobré. Asi by bylo lepší, kdyby nic nenaznačoval,“ řekl Blesk Zprávám politolog Jakub Lysek a také on zmínil Slovensko a Čaputovou. „Stát se může ledascos a není to dobré, když to takhle vysílá před ukončením mandátu,“ dodal.

Proč už Pavel nechce znovu kandidovat? Sám tvrdí, že pět let stačí a na své pozici chce vidět novou krev. „Někde jsem viděl takovou narážku, kdy ukázali pár světových lídrů. Já je nebudu jmenovat, abych se jich nedotkl. A poznámka pod tím byla, že současná vysoká politika je jeden velký geriatrický park,“ řekl s odkazem na Spojené státy americké.

Dohoda s Nerudovou nebo osobní důvody?

Podle Jelínka však nehrozí, že by zrovna Pavel vypadl z kondice. „Jeho sportovní výkony jsou dokonalé. A zdá se, že i to, že je schopný o spoustě věcí takhle uvažovat, tak to svědčí také o tom, že je v dobrém duševním rozpoložení. Nemyslím si, že by on měl být členem toho geriatrickém klubu,“ sdělil Jelínek.  „Myslím, že v jeho případě věk, fyzické ani duševní zdraví není žádným limitem,“ uvedl. Porovnal vystupování Henryho Kissingera, který ve 100 letech stále vystupoval, s Joem Bidenem, u kterého vnímá výpadky. V Česku však podle něj geriatrický klub nehrozí, kromě předchozích prezidentů zde působí hodně politiků středního věku.

Podobné výroky však mohou vést ke spekulacím, jestli už nemá vytipovaného mladšího nástupce nebo nástupkyni, domnívá se Jelínek. „Někoho, kdo by to riziko toho geriatrického klubu snižoval, třeba jestli neexistuje nějaká dohoda s Danuší Nerudovou, že to zkusí poté, co vyčerpá svůj první mandát, že do té volební kampaně nastoupí nejen ona jako žena, ale jako mladší politička a potažmo na Pražský hrad. Samozřejmě takové otázky to také může vzbuzovat,“ přemýšlel Jelínek.

„To asi ne, my ani nevíme, kdo bude za ty čtyři roky dál kandidovat. To je divoká spekulace,“ nesouhlasil Lysek. „Spíš si myslím, že je tam ta osobní rovina, že to jsou hlavně rodinné důvody. Je to velký nápor na něj i na rodinu,“ vysvětlil.

Politolog Lubomír Kopeček by v prezidentových slovech velký význam neviděl. „Já bych opravdu nepřeceňoval, jestli to bude platit ještě za ty čtyři roky,“ sdělil Blesk Zprávám s tím, že by z toho žádné závěry nevyvozoval.

Nabízí se srovnání s předchozími prezidenty, kteří svůj mandát opakovali. Václav Havel opustil křeslo hlavy státu v 66 letech, Václav Klaus odešel z prezidentské funkce v 72 letech, Miloš Zeman ještě později v 78 letech.

První prezident s jedním mandátem 

„Předchozí prezidenti za sebou měli hodně dlouhou politickou kariéru a nebrali prezidentskou funkci jako něco, kam by v podstatě vpadnuli z úplně jiné sféry. A s tím souvisí to, že Petr Pavel si to teď rýsuje jako pětiletý omezený kontrakt, který v podstatě nemá mít žádné další pokračování nebo něco, co by vlastně vztahovalo jeho politickou kariéru,“ dodal Kopeček.

„Když já říkám, že nechce působit, že přirostl k Pražskému hradu nebo prezidentské židli, tak tím chce ukázat, že na rozdíl od svých předchůdců nevidí smysl života v tom, že bude pobývat dlouhá desetiletí v politice tak, jak se to stalo Václavu Klausovi a Miloši Zemanovi. Tady chce možná ukázat, že se odlišuje od svých předchůdců i jakousi střízlivostí nebo skromností. Ale myslím si, že by bylo dost nešťastné, kdyby odvíjel svoje pojetí prezidentského mandátu od srovnávání s Klausem a Zemanem, on se musí především podívat na to, jaké výzvy stojí před Českou republikou,“ řekl Jelínek.

„Samozřejmě když se díváte na volební období českých prezidentů, tak oni se dost lišili od toho prvního včetně toho, že jejich zdravotní stav někdy byl nepříliš dobrý,“ uvedl s odkazem na Miloše Zemana Kopeček. „To vedlo k mnohem menšímu nasazení ve funkci minimálně v některých ohledech, jako byl třeba kontakt s voliči. Z hlediska věku už na tom byli někdy způsobem, kdy se to dost podepisovalo na jejich rozhodování. To, že se (Petr Pavel) rozhodne možná pro jenom jedno funkční období, to bych rozhodně nebral v tuhle chvíli jednak jako definitivní a jednak jako nějakou špatnou zprávu pro české voliče,“ dodal.

Své výroky by měl prezident podle Jelínka mírnit. Pokud se později rozhodne kandidovat, výroky o nekandidování by mu mohli soupeři připomínat. Zásadně by to však jeho šance neovlivnilo, podobné kličkování by mohlo působit na nerozhodnuté voliče. Pavel by podobným postupem podle něj ukázal, že věci nepromýšlí dopředu.

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

Uživatel_5650027 ( 31. ledna 2024 00:42 )

NIKDO mu to nevěří!!! Ani sám sobě!!! Ani číča MICINKA! Z žranic politručská druhá manželka tloustne! Neměla by tolik chlastat ruskou vo si!😁🫣🤭

kajenka52 ( 30. ledna 2024 21:22 )

👍 👍 👍 povede Vás na motorke do vojny proti Rusku hahaha

kajenka52 ( 30. ledna 2024 21:21 )

😃 😃 😃 oh,český George Clooney nechce znovu kandidivať , oh 😃

kajenka52 ( 30. ledna 2024 21:20 )

ten má milióny za predaj zbraní. Ten je vyhojený na 100 rokov 😃

kajenka52 ( 30. ledna 2024 21:18 )

😃 to aký bolševický ? hahaha Ja som myslela, že tatíčka Masaryka 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa