Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel poprvé promluvil o konci kancléřky Vohralíkové: Přijdou na Hradě další změny?

Aktualizováno -
29. ledna 2024
17:26
Autor: ČTK - 
29. ledna 2024
16:01

Odchod Jany Vohralíkové z funkce vedoucí prezidentské kanceláře (KPR) není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. V dnešním rozhovoru pro Český rozhlas Radiožurnál to řekl prezident Petr Pavel. Personální obměna je podle hlavy státu něčím, co se standardně děje ve všech institucích, organizacích či firmách.

Hrad ve čtvrtek oznámil, že Vohralíková na postu skončí k 15. únoru. Důvody jejího odchodu jsou osobní, uvedl odbor komunikace KPR na webu. Vohralíkovou nahradí manažer a výkonný ředitel středoevropské pobočky Aspen Institutu Milan Vašina.

„To, co se děje, je civilizovaná, profesionální výměna na funkci vedoucího kanceláře. Odchod Jany Vohralíkové není spojen s žádnými personálními nebo jinými otřesy. Je to změna na základě našeho dohovoru s tím, že Jana Vohralíková předává svoji funkci naprosto standardně a bude novému řediteli k dispozici i po tom, co si funkci předají,“ řekl Pavel. „Není v tom nic, co by mělo vyvolávat jakékoli spekulace,“ dodal.

Vohralíková podle něj odvedla kus práce v době, kterou lze nazvat konsolidační. KPR po konci mandátu Pavlova předchůdce Miloše Zemana měla omezenou funkčnost a otevřenost, podotkl prezident.

Vašina je podle Pavla jakožto bývalý generální ředitel české a slovenské pobočky operátora T-Mobile respektovaný manažer. „V této funkci přicházel velice blízko do kontaktu se státní správou, protože je to odvětví, které je velice silně regulováno státní mocí,“ uvedl prezident. Budoucí šéf KPR má podle něj přesah i do akademické oblasti, neboť posledního 2,5 roku vedl středoevropskou pobočku Aspen Institutu.

Server Seznam Zprávy ve čtvrtek uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem. Kolář na dotaz ČTK napsal, že na tyto spekulace nehodlá vůbec reagovat. „Bez komentáře,“ uvedl.

Kolář s prezidentem Pavlem spolupracoval už před jeho zvolením do čela státu, radil mu hlavně v zahraničněpolitických otázkách. Od letošního ledna už s Hradem nemá smlouvu, zůstal ale v expertním zahraničněpolitickém panelu.

Do rozporu s prezidentskou kanceláří se bývalý velvyslanec v Rusku a v USA mimo jiné dostal poté, co loni chtěl usilovat o bezpečnostní prověrku, nicméně KPR rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Zdůvodnila to tehdy tím, že pro Kolářovu činnost není nezbytné, aby se seznamoval s utajovanými informacemi. Kolář v reakci na to uvedl, že jej rozhodnutí mrzí, ale nezbývá mu než ho respektovat.

„Pokud se snažil získat prověrku, tak je to jeho věc, ale Petr Kolář nemá žádnou smlouvu s Hradem,“ řekl Pavel. „Hrad v tomto případě na něho prověrku žádat nebude, protože k tomu není důvod,“ dodal. S Kolářem se zná dlouho, přidanou hodnotu nachází v jeho rozhledu jakožto celoživotního diplomata, řekl prezident.

Pavel také uvedl, že za téměř rok ve funkci nenarazil na mantinely směřující k debatě ani o rozšíření, ani o omezení prezidentských pravomocí. „Pravomoci i možnosti, které prezident za současné doby má, odpovídají přímé volbě. Odpovídají tomu, že nejsme prezidentským systémem. Myslím si, že by asi teď nebylo na místě debatovat o nějakých změnách, protože jsem ani nezaznamenal ze strany opozice nebo vlády nějaké silné hlasy o nutnosti úpravy prezidentských pravomocí,“ poznamenal.

Video  Vohralíková chce být kancléřkou Pavla i přes jeho komunistickou minulost.  - Blesk TV
Video se připravuje ...

jajas ( 30. ledna 2024 06:32 )

To ví každý, kdo v době komoušů žil....komouši jsou patrně velice "odolní"....daří se jim a přežívají, jak je vidět, s úspěchem i v dnešní době.

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 04:33 )

Ze zákulisí srpna 68: Dubček úplně selhal a zachránil nás Husák (youtube, Milan Syrůček)
Tak to byl socialismus s lidskou tváří, který strhnul masy v tehdejším Československu.
Volně nám to přešlo ke kapitalismu s cynickou tváří. Aneb máme co jsme chtěli.
(htt­ps://w­ww.y­outu­be.co­m/wat­ch?v=i­i9f0WF­5f1w)
😁

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 04:31 )

😁 to byly. Důchody rostly se dorovnávaly. Nakynutej vepřovej koblížek se vykrmil a nechce se mu od plného koryta...
Mají parlament, senát, prezidenta a ústavní soud - tzn. že si budou dělat co budou chtít. Vítejte v roce 1948 👎
😁

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 04:28 )

👍 tohle dokážou jen komouši.

Jirik-ta ( 30. ledna 2024 04:27 )

👍 😁 😁 😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa