Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Rychlý konec Pavlovy kontroverzní kancléřky: Jaké jsou největší skandály Vohralíkové?

Autor: ČTK, vja, amb, vr - 
26. ledna 2024
05:00

Vedoucí Kanceláře prezidenta Jana Vohralíková končí ani ne po roce ve funkci, jejího místa se ujme zkušený manažer Milan Vašina. Za dobu jejího působení v KPR a Senátu se Vohralíkové nevyhnula řada kontroverzních situací. Které způsobily mezi českou veřejností největší poprask?

Za prioritu při svém nástupu Vohralíková označila změnit „firemní kulturu“ Pražského hradu a stála také za organizačními změnami na Hradě, které začaly platit od 1. června. Nová struktura sjednotila pod KPR klíčové agendy, jako jsou ekonomika, personalistika, IT a právní a programové věci. Krátce po nástupu do funkce Vohralíková také uvedla, že obdržela bezpečnostní prověrku na stupeň důvěrné a požádá o prověření na stupeň tajné.

V souvislosti s Vohralíkovou vzbudily vloni pozornost některé personální změny na Hradě. Na začátku září byl zrušen kabinet prezidenta a skončila jeho ředitelka a Pavlova dlouhodobá spolupracovnice Linda Jozwiak Kopecká. „Součástí rozhodnutí bylo i přihlédnutí k jiné pracovní nabídce mimo Kancelář prezidenta republiky,“ uvedl tenkrát Hrad. Z funkce ředitelky hradního tiskového odboru odešla ve stejné době i Markéta Řeháková, která koncem října opustila i pozici prezidentovy mluvčí.

Podle informací médií byly tyto personální změny důsledkem nesouladu mezi prezidentovým volebním týmem a Vohralíkovou, která s Pavlem začala spolupracovat až později. „V uplynulých měsících se na Hradě zformovala dvě mocenská hnízda. Na jedné straně kancléřka a její aparát, na druhé lidé kolem mluvčí Řehákové a šéfky prezidentova kabinetu Jozwiak Kopecké,“ napsal například loni v září server Seznam Zprávy. O rozporech mezi kancléřkou a některými pracovníky informoval také Deník N.

Rozruch vzbudila i akce Asociace vyjednavačů, která proběhla na podzim minulého roku na Pražském hradě a jejíž hlavní tváří se stala právě Vohralíková. Dříve se měl na internetu dokonce šířit poutač na akci s tváří kancléřky, který byl však záhy smazán.

„Mazání informací z webových stránek působí zvláštně. Z našeho pohledu je problém v tom, že existuje přímý vztah mezi spolupořadatelem a pronajímatelem,“ sdělil ředitel české kanceláře Transparency International Ondřej Kopečný webu CNN Prima News. Za nájem prostor měla asociace zaplatit údajně asi 225 tisíc korun, Hrad přitom odmítl, že by šlo o zvýhodněnou cenu. Nejdražší lístky na událost, která měla poodhalit „tajemství vyjednávání“, se tehdy prodávaly za více než 200 tisíc korun.

V listopadu Právo psalo o tom, že Vohralíková má výjimku ze zákona o lobbingu. Mohla by tak skrývat případné kontakty s lobbisty. Výjimka byla podána ještě za exkancléře Vratislava Mynáře, Vohralíková ji však nestáhla.

Vohralíková působila před příchodem na Hrad od září 2019 jako vedoucí Kanceláře Senátu. Po oznámení jejího možného angažmá v KPR se v médiích objevila kritika některých kroků Vohralíkové jako kancléřky horní komory. Mimo jiné se psalo o vlně odchodů zaměstnanců ve spojitosti se šikanou nebo o podezření na netransparentní zadávání zakázek.

Server Seznam Zprávy v únoru minulého roku s odkazem na shromážděné dokumenty upozornil na to, že Vohralíková v Senátu při zadávání určitých tendrů zcela obešla výběrová řízení. Finance se pak údajně měly dostávat přednostně k firmám, kde zastávali funkce její příbuzní a přátelé.

Na tyto i jiné výtky jsem odpovídala příslušným orgánům Kanceláře Senátu: organizačnímu výboru a stálé komisi pro práci Kanceláře Senátu, žádný z orgánů neshledal mé pochybení. A myslím, že na současném výkonu Kanceláře Senátu je to i vidět,“ řekla k tomu Vohralíková Hospodářským novinám.

Emoce vzbudila i fotografie, na níž je Vohralíková s bývalým náměstkem pražského primátora za STAN Petrem Hlubučkem, který je jednou z osob figurujících v kauze Dozimetr. „Pan Hlubuček byl starosta Lysolají, já kvestorka České zemědělské univerzity. Za mého působení jsme postavili pět domů a Lysolaje zastoupené Hlubučkem byly vždy účastníkem řízení, stejně jako Suchdol a jeho starosta. Navíc jsme společně řešili přistávací dráhu a obchvat. V té době nikdo o jeho dalších aktivitách nevěděl,“ uvedla tehdy pro Respekt. Fotografie má údajně pocházet z festivalu Smetanova Litomyšl v roce 2019. „Já jsem na festivalu každý rok, protože řada mých projektů je z Litomyšle. Potkali jsme se tam a Hlubuček se rád fotil s každým,“ uvedla.

Politolog: V očích veřejnosti to pozitivní není 

Fluktuace se podle politologa Pavla Šaradína dá vysvětlit tím, že se Pavel v novém prostředí spolehl na nejbližší spolupracovníky z kampaně. „Pokud člověk přichází do nového prostředí a bez politických zkušeností, nechá si často poradit s výběrem spolupracovníků. Případně se spolehne na nejbližší spolupracovníky, jako se prezident Pavel spolehl na kolegy a kolegyně z kampaně,“ míní. V obou případech se podle něj může stát, že se tito lidé zklamou nebo zjistí, že tato práce je nebaví.

„V očích veřejnosti to samozřejmě pozitivní není, od prezidenta očekává, že bude spíše pilířem stability,“ poznamenal Josef Mlejnek. Také Šaradín uvedl, že Hrad jako důležitá instituce potřebuje stabilitu, kterou teď nemá. Odchod klíčové spolupracovnice prezidenta je podle něj velký zásah do nastavené práce. „Pokud ale odchází po kritice, o níž ale toho moc nevíme, pak by šlo o zlepšení,“ doplnil.

O atmosféře na Pražském hradě mluvil prezidentův poradce Petr Kolář loni na konci května v exkluzivním rozhovoru v pořadu Blesku Hráči.

Vy jste podle některých zákulisních informací teď na Hradě tahal za kratší konec. Například jste prý prohrál boj o tiskový odbor, který nakonec vede Markéta Řeháková. Potvrdíte to?

„K věcem souvisejícím s kanceláří prezidenta a personálním osazením se nebudu vyjadřovat. Markétu Řehákovou znám z kampaně, vím, že k ní má prezident důvěru a že jim to spolu klape. Já se na Hradě vyskytuji minimálně a svoji komunikaci s médii si, jak s dovolením vidíte, zařizuji sám.“

Ale na kancléřku Janu Vohralíkovou se zeptat můžu, ne? Tu jste totiž prezidentovi doporučil vy…

„Tam je to něco jiného. Janu Vohralíkovu znám dlouhá léta, jsem přesvědčen o tom, že to je osoba, která má na Hradě těžko nahraditelnou úlohu. Ona ví, jak funguje státní správa, a ví, jak má fungovat Kancelář prezidenta republiky.“

Tak k paní kancléřce: kdyby Vratislava Mynáře kvůli zadávání zakázek, vyšetřoval hospodářský výbor Senátu, jako vyšetřoval práci paní Vohralíkové, případně kvůli němu chtěl změnit způsob, jak se zadávají výběrová řízení, jak se také stalo v návaznosti na působení paní Vohralíkové, neříkejte, že byste se neozval…

„Až doteď mi ten rozhovor přišel korektní a férový. Tohle je moment, kdy se trochu vzepřu. U paní kancléřky není nic, co by jí bylo v reálu vytknutelné. Všechno jsou to účelové spekulace a útoky vedeny s cílem ji poškodit. Myslím si, že to je dáno asi tím, jaká je. Ona je osobnost, která se nebojí jít do konfliktu. Je to poměrně výrazná a razantní žena, a pokud chce, aby věci fungovaly správně, může při tom leckomu překážet. A co se týče Senátu a některých článků v Hospodářských novinách, ty pro mě nejsou důvodem k tomu, abych pochyboval o Janě Vohralíkové. Já jsem si dal tu práci, abych si prověřil nejen v otevřených zdrojích, ale i v rozhovorech s lidmi, kterých si vážím, o co jde. A napadá mě jen, že to je kampaň proti ní.“

Takže vaše ruka je v ohni?

„Pro paní Vohralíkovou určitě.“

Přesto kampaň Petra Pavla byla i o tom, že se to na Hradě bude dělat jinak než za Miloše Zemana, čistěji. Tak proč se nepodařilo na pozici po Vratislavu Mynářovi najít někoho naprosto nezpochybnitelného, na kterého nejde „vyhrabat“ vůbec nic?

„Ale já nevím konkrétně, z čeho máte pocit, že se to nedělá jinak. Já vidím jen tvrdou, každodenní a usilovnou práci, dávání věcí dohromady. A vyčerpání a osobní nasazení lidí.“

Tak další zákulisní zdroj: na Hradě je takový chaos, že se čeká, kdy tam vtrhne Petr Kolář, možná i na kancléřskou pozici, a dá to celé do kupy. Tak co vy na to?

„Váš anonymní zdroj mě asi hodnotí jako kvalitního manažera a děkuji za poklonu. Já ale opravdu nestojím o to, abych byl integrován v nějaké administrativě. Vysvětlil jsem, že si vážím své osobní svobody. Chci se angažovat občansky, možná do budoucna i politicky. A co se týče toho hodnocení chaosu, tak ať jsme fér: představte si, že přicházíte do instituce, která byla dvacet let nebo minimálně posledních deset let nějak řízena. Jsou tam lidé osobně nominováni Milošem Zemanem. Buď už odešli anebo z různých důvodů odchází a zůstávají úředníci. Pak máte volební tým, který s prezidentem Pavlem nějak fungoval v kampani. Mají k němu blízko, on jim věří, jsou propojeni euforií z kampaně, která je ale specifická. A pak máte profesionály, kteří byli osloveni prezidentem, aby s ním na Hradě působili.“

Chcete říci, že si to ještě celé sedá.

„Ty tři skupiny se musí nějak prolnout, musí si na sebe zvyknout a začít táhnout za jeden provaz. To se postupně děje. Není to bezbolestný proces. Když jsem působil na Hradě Václava Havla, také tam nebyly vztahy jenom idylické. Ti lidé tam jsou silné osobnosti, mají své představy a agendy.“

Tak zpět k té otázce: Petr Kolář kancléřem nikdy?

„Opravdu ne. Co se týče kancléřství, tak vám to klidně odpřísáhnu, i divákům. A nemám nohy křížem pod stolem.“

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské.  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

krapotkin ( 27. ledna 2024 11:17 )

Však ona už má nějakou výnosnější trafiku.

Uživatel_5522193 ( 26. ledna 2024 17:15 )

Přesně tak 👍

Uživatel_5522193 ( 26. ledna 2024 17:14 )

Lźeme si do kapsy a s....e si do vlastních řad a dobře nám tak,bude hůře 😩

Uživatel_5522193 ( 26. ledna 2024 17:12 )

Za komoušů jak říkáte vy inteligenti se kradlo a dnes jsou to milionáři, pár jich znám,dnes nadávaji na současnou společnost,z principu, protože mají nakradeno. Užívají si protože nikdo nic nekontroluje, nemusí se makat a lidé se okrádají dál . To hnusota nemá jméno Babiš, ale tahle celá společnost, která lže a krade, závidí a převléká kabáty,jak se to hodí. Nejsme dobří lidé a lźeme

pragver ( 26. ledna 2024 14:26 )

Ze známých důvodů Kolář ani neměl zájem být kancléřem, ale jen poradcem a tak se kancléřkou stala Vohralíková. Pak Kolář, aby si mohl dělat své kšefty, tak se chtěl změnit jen na externího poradce. Tak ho Vohralíková zařadila na seznam ostatní externisti bez prověrky a tak se mu změnilo i omezení vstupu !!! Tím Koláře asi hodně nas**la a jak říká Kolář zklamala. Došlo na výměnu názorů a PEPA se postavil na stranu šedé eminence Koláře!

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa