Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

Nečekaný konec Pavlovy kancléřky Vohralíkové: Mocenské boje a spory na Hradě?

Aktualizováno -
25. ledna 2024
17:25
Autor: trm, simao, ČTK - 
25. ledna 2024
12:38

Jana Vohralíková končí na Pražském hradě. Kancléřka se na tom dohodla s prezidentem Petrem Pavlem. Hrad o tom informoval na sociálních sítích s tím, že důvody jsou osobní. Na její místo nastoupí v polovině února manažer Milan Vašina. V krátké době jde už o druhou personální změnu v Pavlově nejbližším týmu. Podle webu iDnes.cz je za koncem Vohralíkové mocenský boj i spory s prezidentovým poradcem Petrem Kolářem. 

Ve čtvrtek přišly z Pražského hradu nečekané zprávy. K 15. únoru skončí jeden z hlavních spolupracovníků prezidenta Petra Pavla - kancléřka Jana Vohralíková!

„Práce kancléřky byla tou nejlepší zkušeností, kterou jsem dostala. Byla to doba neskutečně zajímavá, obohacující a pestrá, ale zároveň velmi náročná. Pracovní tlak a společenské povinnosti spojené s funkcí jsou vysilující, a proto se v blízké budoucnosti chci věnovat jiné práci a projektům,“ uvedla Jana Vohralíková v tiskové zprávě. Před příchodem na Hrad byla Vohralíková šéfkou kanceláře Senátu.

„Jana Vohralíková odvedla skvělou práci v nesmírně těžké době začátku prezidentského mandátu a budování kanceláře. Dokázala přivést do vedoucích pozic profesionály, nastavit organizaci a fungování celého týmu. Patří jí za to mé velké poděkování. Byl bych potěšen, kdybych mohl i nadále využívat její zkušenosti nebo doporučení a zůstal s ní v kontaktu. Dveře na Hrad bude mít otevřené,“ uvedl k nečekanému konci své spolupracovnice prezident Pavel.

Server iDnes s odkazem na své zdroje napsal, že důvody jsou jiné. Údajně má jít o mocenský boj na Hradě a také o spory s prezidentovým přítelem a poradcem Petrem Kolářem. Zdroj iDnes tvrdí, že Vohralíková se snažila Koláře poškodit, když údajně zastavila jeho snahu o získání prověrky od Národního bezpečnostního úřadu. 

Server Seznam Zprávy dnes uvedl, že Vohralíková na Hradě končí po konfliktu s poradcem prezidenta, bývalým diplomatem Petrem Kolářem. Kolář na dotaz ČTK napsal, že na tyto spekulace nehodlá vůbec reagovat. „Bez komentáře,“ uvedl.

Radiožurnál loni v prosinci informoval, že bývalý diplomat Kolář sice žádost o prověrku odeslal, Kancelář prezidenta republiky ale rozhodla, že ji ke své činnosti na Hradě nepotřebuje. Kolář, který pracuje pro zbrojařský holding Colt CZ Group, má pouze nejnižší stupeň Vyhrazené, který mu udělila přímo kancelář prezidenta. Kolář na podzim odmítl, že se chová stejně jako hradní poradce Martin Nejedlý v éře Miloše Zemana, a sám o vyšší stupeň prověření požádal.

Podle zjištění Radiožurnálu se ale NBÚ Kolářovou žádostí zabývat nebude. Prezidentská kancelář, která měla potvrdit důvodnost žádosti, totiž rozhodla, že bývalý diplomat přísnější prověrku nepotřebuje. „Je poradcem, nikoli zaměstnancem a není nezbytné pro jeho činnost, aby se s utajovanými informacemi určenými Kanceláři prezidenta republiky seznamoval,“ řekla Radiožurnálu Mária Pfeiferová z odboru komunikace Hradu.

„Rozhodnutí mě sice mrzí, ale nezbývá mi, než ho respektovat. Pravda je, že se jako externí poradce s žádnými utajovanými informacemi v prezidentské kanceláři nepotřebuji seznamovat a takovou potřebu ani já, ani kancelář prezidenta v budoucnu nepředpokládáme,“ reagoval Kolář.

Místo Vohralíkové Vašina

Vohralíkovou nahradí manažer Milan Vašina, který byl od roku 2011 generálním ředitelem společnosti T–Mobile ČR, nyní je výkonným ředitelem Aspen Institutu.

„Je to pro mě další životní výzva, které hodlám věnovat veškerý čas a energii. Chci navázat na všechno dobré, co kancléřka udělala, a proto jsme se dohodli na harmonogramu předávání od dnešního dne tak, aby vše proběhlo hladce a správně,“ uvedl Milan Vašina v tiskové zprávě Hradu.  

Nejde o první větší změnu na Hradě

Nejde o první personální změnu v Pavlově týmu. Na konci roku se Hrad rozloučil s mluvčí Markétou Řehákovou, která s Pavlem spolupracovala už během kampaně. Novým ředitelem komunikace se stal Vít Kolář, který v minulosti působil mj. ve vedení České televize, kde vedl divizi Korporátních vztahů, komunikace a obchodu.

Politologové: Časté personální změny na Hradě Pavlovi v očích veřejnosti nepomáhají

Fluktuace se podle politologa Pavla Šaradína dá vysvětlit tím, že se Pavel v novém prostředí spolehl na nejbližší spolupracovníky z kampaně. „Pokud člověk přichází do nového prostředí a bez politických zkušeností, nechá si často poradit s výběrem spolupracovníků. Případně se spolehne na nejbližší spolupracovníky, jako prezident Pavel se spolehl na kolegy a kolegyně z kampaně,“ míní. V obou případech se podle něj může stát, že se tito lidé zklamou nebo zjistí, že tato práce je nebaví.

V očích veřejnosti to samozřejmě pozitivní není, od prezidenta očekává, že bude spíše pilířem stability,“ poznamenal Josef Mlejnek. Také Šaradín uvedl, že Hrad jako důležitá instituce potřebuje stabilitu, kterou teď nemá. Odchod klíčové spolupracovnice prezidenta je podle něj velký zásah do nastavené práce. „Pokud ale odchází po kritice, o níž ale toho moc nevíme, pak by šlo o zlepšení,“ doplnil.

Video  Hráči: Petr Kolář dělá pro Pavla za tisícovku. Promluvil i o Zemanovi, Kellnerovi, Nejedlém nebo Witowské  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

pragver ( 28. ledna 2024 10:26 )

Vohralíková nezapadla do party Aspen Institut a nepochopila, že KPR vede ve skutečnosti Kolář a ne ona !

Jiří Zvěřina ( 26. ledna 2024 14:44 )

Nesympatická od pohledu...

pravlast ( 26. ledna 2024 09:53 )

Že končí Vohralíková mně nevadí,vadí že zůstává Guma PePa co nemá ani trochu soudnosti a sebereflexe.

zlymikes ( 26. ledna 2024 08:15 )

Nový kancléř naši prověrku potřebovat nebude, ten už ji má na všechno od amíků

zlymikes ( 26. ledna 2024 08:13 )

😨

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa