Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel na místě, kde vraždili teroristé: Hamás učí děti už od školky nenávidět a zabíjet Izraelce

Aktualizováno -
16. ledna 2024
22:09
Autor: ČTK, Mii, simao - 
16. ledna 2024
07:45

Prezident Petr Pavel i v úterý pokračoval v návštěvě Izraele, odkud se vydá do Kataru. Vyrazil mj. na vojenskou základnu, kde útočili a vraždili teroristé z Hamásu. Popisoval, že tam Hamás několik vojáků zabil, další odvlekl do zajetí do Pásma Gazy. Hamás učí děti už od školky nenávidět Izraelce, jakmile to bude možné, tak je i zabíjet, upozornil Pavel s tím, že Hamás coby teroristická organizace musí být eliminován pro další možné soužití Palestinců s Izraelci. Večer preziden přiletěl do Kataru, kde bude ve středu jednat s emírem a ministrem obrany.

„Ozbrojenci Hamásu zaútočili na tuto malou základnu, několik vojáků zabili, několik odvlekli do zajetí, dva z nich potom byli nalezeni po čase mrtví v Gaze. Zároveň vojáci, kteří se tam bránili, byli svědky i útoky na civilisty v okolí, protože v okolí se nachází několik kibuců, které byly také cílem útoku ozbrojenců a byli vlastně první na ráně toho brutálního útoku, který se odehrál 7. října,“ upozornil Petr Pavel.

Rozsah pomoci, kterou poskytuje izraelská armáda civilistů, je enormní a v naprosté většině se o ní ani neví, upozornil Pavle. „Izrael i v dnešní době dodává do Gazy pitnou vodu. Paradoxem je, že často opravené potrubí, které má dodat palestinským civilistům, vzápětí zničí Hamás, protože nechce, aby Izrael byl ten, kdo dodává humanitární pomoc, což dává jasně najevo, jaký asi je přístup Hamásu a jaký je jeho zájem. Myslím, že je na místě férově postupovat, jaká je péče poskytovaná palestinským civilistům a jak jejich zájmů slouží, a nebo spíše neslouží, Hamás,“ pokračoval na úterním setkání s českými novináři Pavel.

Petr Pavel na vojenské základně v Izraeli u Pásma Gazy, na kterou zaútočili teroristé z Hamásu (16.4.2024) Petr Pavel na vojenské základně v Izraeli u Pásma Gazy, na kterou zaútočili teroristé z Hamásu (16.4.2024) | ČTK / Říhová Michaela

Pavel v Izraeli v pondělí při jednáních s vrcholnými politickými představiteli vyjádřil podporu izraelskému právu na sebeobranu po říjnovém teroristickém Hamásu. Dnes si mimo jiné navštívíil také izraelský národní kybernetický direktoriát ve městě Beerševa.

„Měli jsme možnost se přesvědčit, jak dramaticky narostly kybernetické útoky od 7. října nejenom proti izraelským institucím, ale obecně i proti dalším státům, které jakýmkoliv způsobem vyjadřují podporu Izraeli. Jsem moc rád, že jsem to mohl vidět na vlastní oči,“ poznamenal český prezident.

Jednání na téma kybernetické bezpečnosti bylo završeno podepsáním memoranda mezi Českem a Izraelem o porozumění v oblasti kybernetické spolupráce.

V podvečer Pavel s delegací odletí do Kataru, kde bude ve středu jednat s emírem Tamimem bin Hamad Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammad Attíjou mimo jiné o nutnosti usilovat o propuštění zbývajících rukojmí, která uneslo hnutí Hamás.

V pondělí Pavel jednal se svým protějškem Jicchakem Herzogem, premiérem Benjaminem Netanjahuem, předsedou Knesetu Amirem Ohanou, členem válečného kabinetu Bennym Gancem a se šéfem izraelské diplomacie Jisraelem Kacem. Setkal se také s rodinami unesených rukojmí.

„K setkání s prezidentem se připojily rodiny rukojmích, mezi nimi i rodiny Oze Daniela, Tala Šohama a Ohada Jahalomiho. Jsme odhodláni především přivést rukojmí domů a budeme v tomto směru i nadále jednat. Jsou to rodiny nás všech,“ uvedl na síti X po schůzce s Pavlem Kac.

S katarským emírem bude řešit rukojmí Hamásu

„Víte, ono je strašně těžké říkat lidem, kteří si prožívají to, co právě příbuzní rukojmích, že pro ně něco uděláte. Vyjádřit jim lítost jim rozhodně nepomůže, oni ten příběh prožívají už 102 dní, žijí v obrovské nejistotě, jestli jejich blízcí jsou stále ještě naživu a pokud jsou, tak čím si procházejí. A podle toho, co mohli vidět nejenom ze záběrů, které zveřejňovali sami útočníci Hamásu, ale ize zkušeností těch, kteří už byli propuštěni, tak to určitě nic dobrého není. Oni se obrací na jakoukoliv možnost, která by je mohla přiblížit k tomu cíli, to znamená mít svoje blízké zpátky,“ uvedl v úterý k setkání s rodinami rukojmích Petr Pavel.

„Já jsem včera jim nedával žádné plané sliby, řekl jsem ji narovinu, že to, co pro ně mohu udělat, je ze své pozice oslovovat státníky, kteří mají v rukou nástroje. A jedním z nich je katarský emír, kam mířím dnes odpoledne,“ prozradil Pavel.

Pavel: Hamás učí děti od školky k nenávisti a zabíjení

Již po jednání s izraelskými vrcholnými představiteli Pavel uvedl, že Hamás se svým konáním v Pásmu Gazy jasně postavil do situace teroristické organizace, která porušuje všechny principy, ale ukázal také, že mu vůbec nezáleží na osudu běžných Palestinců.

Zároveň prezident oznámil, že česká vláda vyčlenila deset milionů korun na humanitární pomoc, z toho polovinu pro palestinské civilisty prostřednictvím Světového potravinového programu. Druhá polovina je určena pro izraelské zdravotnické organizace.

Útok ze 7. října vrátil podle Pavla o roky a roky zpátky, vztahy, které byly budované do té doby, byly zničeny, upozorňuje Pavel.

„Není možné řešení bez toho, aniž by byla neutralizovaná struktura a působnost Hamásu. Hamás se opravdu dlouhodobě projevuje jako teroristická organizace a jeho škodlivost není v uvozovkách pouze v tom, že spáchali ten brutální útok 7. 10., ale je to organizace, která  bohužel systematicky vede Palestince k nenávisti a k jedinému cíli a to je zničení státu Izrael. Pokud už malé děti jsou vedeny od školek k tomu, že Izraelce mají nenávidět a v okamžiku, kdy dorostou, tak je pokud možno zabíjet, to není nic pro nějaké mírové soužití. Hamás jako organizace musí být eliminován k tomu, aby Palestinci mohli žít v míru a v souladu s izraelským obyvatelstvem,“ dodal v úterý v průběhu návštěvy Izraele Pavel.

V Beerševě Pavel navštívil Národní kybernetické ředitelství (INCD), se kterým český Národní úřad pro kybernetickou a informační bezpečnost (NÚKIB) podepsal memorandum o porozumění.

"Jsme zaměřeni na ochranu civilního kyberprostoru, jsme obranná, nikoli útočná organizace. Máme na starosti odrážení kybernetických útoků proti občanům, ale také proti zařízením kritické infrastruktury, například nemocnicím nebo energetickým společnostem," řekla ČTK a Českému rozhlasu ředitelka komunikace INCD Libi Ozová,

Přesun do Kataru

Večer se prezident přesunul do Kataru, kde bude ve středu jednat s emírem Tamimem bin Hamadem Sáním a s místopředsedou vlády a ministrem obrany Chálidem bin Muhammadem Attíjou. Setká se také s krajany na českém velvyslanectví v Dauhá.

Do Izraele a Kataru s Pavlem vyrazila také podnikatelská delegace, v níž jsou například zástupci Svazu průmyslu a dopravy ČR, Asociace výrobců a dodavatelů zdravotnických prostředků, Asociace podniků českého železničního průmyslu, Ústavu organické chemie a biochemie Akademie věd České republiky nebo kyberbezpečnostní firmy CyWeTa.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 29. ledna 2024 23:00 )

Škoda že se tak opozdil. 🙁

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 02:55 )

Jirik-ta ( 17. ledna 2024 02:54 )

no chudák

jajas ( 16. ledna 2024 20:36 )

Hoflíčku bacha! Admin ti už jeden "příspěvek" nezveřejnil (níže v 18:4­5)..­...př­ipomí­nal spam, jak se tam píše. Takže snad máš připravený další nick! Už se to zase blíží! 🙂

Jirik-ta ( 16. ledna 2024 19:16 )

UKRAJINA jina pravda
http­s://ww­w.you­tube­.com/w­atch?­v=F6kf­9dwFo­qo&t=3­429s

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa