Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

V boji s Hamásem nás nikdo nezastaví, hřímal Netanjahu. Izrael posílí bezpečnost

Autor: ČTK - 
13. ledna 2024
21:01

 Izrael na cestě k úplnému vítězství ve válce proti palestinskému hnutí Hamás v Pásmu Gazy nikdo nezastaví, a to ani projednávání konfliktu u Mezinárodního soudního dvora (ICJ) v Haagu. Prohlásil to dnes izraelský premiér Benjamin Netanjahu. Oznámil také, že vláda plánuje rozsáhlé posílení rozpočtu na obranu, aby pokryla potřeby armády v příštích letech. Šéf armády Herci Halevi mezitím řekl, že palestinští uprchlíci by se mohli vrátit na sever Pásma Gazy, jakmile tam bude bezpečno.

„Nikdo nás nezastaví - ani Haag, ani osa zla, nikdo,“ řekl Netanjahu na tiskové konferenci v Tel Avivu. Odkazoval tím na obvinění své země z páchání genocidy v Pásmu Gazy, které k ICJ vznesla Jihoafrická republika, a na Írán a jeho spojence na Blízkém východě. „Jsme na cestě k vítězství a nezastavíme se, dokud ho nedosáhneme,“ dodal.

Premiér novinářům také řekl, že meziresortní komise do osmi týdnů předloží plány na „obrovské dodatečné financování s cílem dosáhnout nezávislosti při budování obranných sil a v jiných záležitostech potřebných pro zajištění naší bezpečnosti v nadcházejících letech“. Jedním z cílů je podle něj vytvoření nezávislého vojenského výrobního sektoru.

Netanjahu řekl, že vláda bude rozhodovat o možném vojenském převzetí takzvaného filadelfského koridoru, což je pás území podél hranice Pásma Gazy s Egyptem. Vzhledem k tomu, že jedním z cílů války bylo zajištění této zóny a úplné izolování Hamásu, existuje podle premiéra řada možností, včetně vyslání vojáků do této oblasti. „Zabýváme se tím, rozhodnutí teprve musíme přijmout.“

Náčelník generálního štábu izraelské armády Halevi uvedl, že armáda zváží možnost návratu palestinských civilistů vysídlených ze severu Pásma Gazy, jakmile usoudí, že jim nehrozí nebezpečí kvůli bojům s Hamásem. Ty podle něj pokračují. Na dotaz k osudu statisíců lidí evakuovaných ze severu novinářům řekl: „Až budeme vědět, že obyvatelstvu nehrozí nebezpečí, budeme moci uvažovat o jejich návratu.“

Šéf úřadu OSN pro palestinské uprchlíky UNRWA Philippe Lazzarini mezitím dnes prohlásil, že „hromadná smrt, zkáza, vysídlení, hlad, ztráty a zármutek posledních 100 dní jsou skvrnou na našem společném lidství“.

V neděli uplyne právě 100 dní od teroristických útoků Hamásu na Izrael, při nichž ozbrojenci pozabíjeli na 1200 lidí a přes 240 unesli do Pásma Gazy. Část rukojmích Hamás propustil za dosud jediného příměří na konci listopadu, většinou výměnou za palestinské vězně zadržované v Izraeli. Více než 130 jich však zůstává v zajetí, někteří jsou zřejmě po smrti. Při odvetném bombardování a pozemní operaci Izraele v Pásmu Gazy přišlo podle tamních úřadů o život nejméně 23.843 Palestinců, většinou civilistů, a přes 60.000 lidí bylo zraněno.

„Je to 100 dní od začátku ničivé války, která v Gaze zabíjí a vyhání lidi z domovů a která následovala po strašlivých útocích Hamásu a dalších skupin proti lidem v Izraeli. Bylo to také 100 dní utrpení a úzkosti pro rukojmí a jejich rodiny,“ uvedl mimo jiné šéf UNRWA ve zveřejněné zprávě.

Video  Izraelská protiofenziva v Gaze: Mezi vojáky přijel premiér Netanjahu  - Reuters
Video se připravuje ...

RASPUTIN ( 14. ledna 2024 06:53 )

On už Hitler tvrdil, že největším nebezpečím pro mír jsou Rusové a židé. 😕

Zobrazit celou diskusi