Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel s první dámou na Plzeňsku: Osedlal „pivní“ motorku, popsal problémy a primátor ho zazdil

Aktualizováno -
23. ledna 2024
16:48
Autor: ČTK, Mii - 
23. ledna 2024
06:58

Prezident Petr Pavel s manželkou Evou zahájili dnes ráno dvoudenní návštěvu Plzeňského kraje. Během dneška a středy projede celý kraj od Šumavy po Tachovsko. Pavel dosud ve funkci prezidenta navštívil deset z 14 krajů, věnoval se zejména konkrétním problémům daných regionů. Témata jeho setkání v Plzeňském kraji nebyla dosud zveřejněna. Blesk na místě reportéra.

Cestu zahájil v pivovaru Plzeňský Prazdroj. Pavel se v pivovaru zajímal o udržitelné prvky, jako jsou chystané solární panely na střeše skladu nebo o využití veškeré dešťové vody po přečištění jako technické kapaliny. Delegace se v pivovaru mimo jiné podívala do nového automatizovaného skladu za 780 milionů korun, který pivovar otevřel loni v lednu. 

Nový automatizovaný sklad uskladní až 18 milionů piv, je vysoký 30 metrů a stojí na ploše zhruba 1,5 fotbalového hřiště. „Technologicky je to nejmodernější sklad Prazdroje a jeden z nejmodernějších tohoto typu v Česku,“ řekl mluvčí pivovaru Zdeněk Kovář. Zboží ze stáčecí linky přepravuje automatický pojízdný systém vozíků, které se pohybují po dvou kolejích zcela bez přítomnosti lidí. „Ukázali jsme, jak se nakládá pivo a jak se skladuje ve skladu, který má dnes kapacitu asi 17 000 palet,“ uvedl emeritní sládek Václav Berka. 

Dále se prezident podíval do části devítikilometrového labyrintu sklepů, který začal vznikat při stavbě pivovaru v roce 1839. Sklepy byly vyraženy ručně a budovány celá desetiletí, jsou v hloubce 12 až 21 metrů pod zemí, uvedl Kovář. Pivovar nechává podle něj stále část piva Pilsner Urquell zrát a kvasit tradiční metodou ve sklepích proto, aby sládci mohli porovnávat jeho chuťový profil s tím, které po uvaření leží v moderních cylindrokónických tancích. „Protože pan prezident je velkým milovníkem a podporovatelem českého piva, tak jsme mu udělili certifikát 'Čestný znalec plzeňského piva',“ řekl Berka.

Video  Pavel v plzeňském pivovaru: Osedlal „pivní“ motorku  - Blesk: Zbyněk Schnapka
Video se připravuje ...

V návštěvnickém centru si prezident sedl na „pivní motocykl“ v designu piva Pilsner Urquell. Má nádrž ve tvaru sudu a pod ní doplňkové plechovky na palivo s logem. Při odjezdu stál na nádvoří koňský povoz Jany Šůsové, která rozváží sudy piva po plzeňských hospodách. „Pan prezident s paní Evou se šli podívat na koníčky, hrozně je to zajímalo. A nakrmili je kousky chleba,“ dodal Berka.

Problémem pohyb osob

Na krajském úřadě se poté Pavel setkal s představiteli kraje a také poobědvá s hejtmanem Rudolfem Špotákem (Piráti) a jeho partnerkou. Oběd připravili a naservírovali studenti krajem zřizované hotelové školy v Plzni.

„Pro mě je to velice cenná zásobárna cenných poznatků pro další jednání s členy vlády,“ okomentoval Pavel svou návštěvu regionu. „Plzeňský kraj je na jednu stranu kraj bohatý, nejen na krásy přírody, ale je to kraj průmyslový,“ řekl prezident s tím, že kraj ale trpí jedním hlavním problémem. „Je tu velká mobilita pracovní síly směrem do Německa a naopak z dalších zemí do regionu,“ popsal.

Toto množství cizinců a pohyb osob vytváří zátěž na infrastrukturu. Hlava státu se domnívá, že je nutné zajistit fungování zákoníku práce a vymáhat pravidla od agentur, které dodávají pracovní síly podnikům. Některé podle něj zneužívají zahraniční pracovníky, ať jde o vyplácení mezd, pojištění nebo propojování zaměstnání s bydlením.

Mezi dalšími problémy Plzeňského kraje vyjmenoval až kritický nedostatek lékařů, zvlášť zubařů a pediatrů. To trápí i jiné části Česka. „Bude to vyžadovat naprosto razantní systémové řešení,“ řekl Pavel. Dále podle něj region trápí vzdělávání. Přestože je v kraji univerzita a řada středních škol, provázanost systému s potřebami průmyslu s vyšší přidanou hodnotou není ideální.

Odpověděl i na otázku, proč jako první vyrazil do pivovaru. „Plzeňské pivo patří k Plzni jako k velbloudovi hrby,“ uvedl prezident. 

Zarzycký: Pavel je kandidát pětikoalice

Plzeňský primátor Roman Zarzycký (ANO), který je zároveň zastupitelem kraje, v úterý avizoval, že se setkání s prezidentem nezúčastní. Zdůvodnil to tím, že se Pavel podle něj chová jako prezident vládní pětikoalice. Návštěvu plzeňského magistrátu nemá prezident v programu. 

„Pětikoalice křičí a moralizuje. Že jsem prý odmítnul setkání s prezidentem. Tak si pojďme říct fakta. Prezident neplánoval navštívit plzeňskou radnici, ani se setkat se zástupci města,“ vysvětlil dnes Zarzycký své rozhodnutí na facebooku.

„Mohl jsem se setkat s prezidentem při jeho setkání se zástupci Plzeňského kraje, kde jsem řadovým zastupitelem. Na tomto setkání se nebude o ničem jednat a nic se na něm nevyřeší,“ míní plzeňský primátor.

Odmítá „adorování prezidenta z pozice řadového krajského zastupitele“, místo toho se chce věnovat práci pro Plzeň. Pavla označil za kandidáta pětikoalice, kterého je připraven přijmout na radnici, až ji bude chtít skutečně navštívit. „Rád mu do očí sdělím názor na to, jak nám současná vláda hází klacky pod nohy, seznámím ho s děním v Plzni a zeptám se ho, proč v řadě věcí koná tak, jak koná,“ nechal se slyšet Zarzycký.

Na programu hornický skazen i letiště v Líních

Po návštěvě krajského úřadu prezident navštívil na letišti v Líních armádní Odbor letecké záchranné služby (LZS) a urgentní medicíny, který tu provozuje Leteckou záchrannou službu pro Plzeňský a Karlovarský kraj.

Pavlovi armádní letečtí záchranáři předvedli svou techniku a ukázku technického vzletu z nepřístupného terénu. „Panu prezidentovi se na naší základně velmi líbilo. Je bývalý voják a cítila jsem, že se ve vojenském prostředí cítil dobře,“ řekla náčelnice Odboru letecké záchranné služby a urgentní medicíny Armády ČR v Líních Jana Piskačová.

„Budoucnost našeho útvaru jsem prezentovala jako jednu z našich výzev. Nyní nemohu říci, jakým způsobem se bude odvíjet náš úkol poskytování LZS. Pro dovednosti a schopnosti organizace vzdušných odsunů je klíčové, abychom poskytovali leteckou záchrannou službu, protože čerpáme z dennodenních zkušeností, rutiny, dovedností a schopností. To jsou spojené nádoby,“ řekla Piskačová.

O základně v Líních se mluvilo v souvislosti s možným vybudováním takzvané gigafactory na baterie do elektroaut automobilky Volkswagen. Možnost, že by se v areálu letiště stavěla gigafactory, padla poté, co Volkswagen loni v listopadu oznámil, že teď nebude rozhodovat o dalších lokalitách pro výstavbu továrny. Letiště si tak ponechá armáda, která s ním má další záměry. „Projekt gigafactory je nyní odkloněn a tato situace pro nás znamená stabilitu pro personál, stabilitu výhledů pro pracovní projekty a na plnění úkolů. Je to pro nás velmi zásadní rozhodnutí, které padlo v minulém roce,“ uvedla Piskačová.

Pavel ještě bude dnes diskutovat na zámku v Tachově s představiteli města, vydá se také do hornického skanzenu ve Stříbře a večer bude debatovat s občany v tamním kulturním domě.

Za vlky v Srní

Ve středu se prezident podívá do firmy Lintech v Domažlicích, která se zaměřuje na laserové technologie, ve městě bude také debatovat se studenty a poobědvá se starosty obcí. Odpoledne se Pavel setká s vedením Národního parku Šumava a se starosty šumavských obcí, v případě příznivého počasí má naplánovanou procházku k vlčímu výběhu v Srní.

Plzeňský kraj měl naposledy prezidentskou návštěvu v říjnu 2017, kdy přijel na pátou cestu po regionu prezident Miloš Zeman. Ve svém druhém volebním období už oficiální návštěvu kraje nevykonal.

RASPUTIN ( 25. ledna 2024 16:48 )

Když jsem byl 17. listopadu 1989 na Národní třídě, tak mně ani nenapadlo, že za 43 let bude v čele bývalý kariérní komunista. I když je pravdou, že jsem měl tehdy jiné starosti, někdo mi ukradl pendrek a poplival štít, ale ty klečící studentky před námi, paráda. Rádi na to "s klukama" vzpomínáme. 🙂

RASPUTIN ( 25. ledna 2024 16:44 )

A hlavně je ten poskomunistický kariérista správně ohebný, paráda. 🙂

roxin ( 24. ledna 2024 12:01 )

Lepší bude když napíšeš za 5 let let činnosti pro Ukrajinu a Izrael a to bude pravdivější, my Češi jsme mu k srdci nepřirostli a nezáleží mu jak se máme a jak žijeme!!!

Uživatel_5650027 ( 24. ledna 2024 10:47 )

Popěvek i s novým textem zlidověla! Říkanka se ujme!!! Tomu věřím!😂👍👏

Uživatel_5650027 ( 24. ledna 2024 10:38 )

REKLAMA! Touto reklamou se má zabývat ÚHOS! Nerozpostřené logo!!!! Japončíci skandují! Proč jenerál nenavštívil poslední český pivovar! Ten měl jako "správný VLASTENEC" navštívit! Jenerál s " první dámou osedlal pivní motorku"👏👍BRAVO! Jenerálová spíše než motorku osedlává jenerála na koníka😆😁

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa