Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Vojenské špičky NATO míří do Prahy. V Česku se sejdou poprvé, dříve jim šéfoval Petr Pavel

Autor: ČTK - 
15. ledna 2024
13:10

V září se v Praze sejde Vojenský výbor Severoatlantické aliance, v Česku se zasedání náčelníků generálních štábů zemí NATO uskuteční poprvé. Na událost upozornil server CZ Defence. Pro Česko má být setkání příležitostí představit „národní pohled“ na společnou obranu aliance, vyplývá z dokumentu ministerstva obrany, který má ČTK k dispozici. Předsedou Vojenského výboru od června 2015 do června 2018 byl český armádní generál Petr Pavel. Současným předsedou je nizozemský admirál Rob Bauer. 

Podle informací serveru Aktuálně.cz se má akce neformálně zúčastnit také prezident Petr Pavel, který byl předsedou nejvyššího vojenského orgánu NATO mezi lety 2015 až 2018. „Kancelář prezidenta republiky je připravena k součinnosti. Zasedání má pro prezidenta osobní význam, otázky bezpečnosti a NATO jsou mu přirozeně blízké,“ uvedla pro server Eva Hromádková z tiskového odboru Hradu.

Bezpečnost v Evropě

Hlavním cílem výjezdního zasedání výboru bude podle dokumentu diskuse o aktuální bezpečnostní situaci v Evropě, implementace závěrů ze summitu NATO s důrazem na rozvoj schopností v souladu s konceptem podpory hostitelským státem a proveditelnost obranných plánů aliance.

Česko bude od 13. do 15. září hostit výjezdní zasedání výboru poprvé v historii, zúčastnit se ho má zhruba 350 zahraničních hostů. Na jeho pořádání se budou vedle ministerstva obrany a Armády ČR podílet také zástupci dalších institucí, vzniknout by měla mezirezortní pracovní skupina.

Vojenský výbor se na úrovni náčelníků generálních štábů schází třikrát ročně, dvakrát v ústředí NATO v Bruselu, jednou na výjezdním zasedání v některé z členských zemí. Předsedou výboru je od roku 2021 nizozemský admirál Rob Bauer, který Česko navštívil v listopadu loňského roku. S náčelníkem generálního štábu Karlem Řehkou jednali o současných hrozbách v severoatlantickém prostoru i mimo něj nebo o naplňování obranných plánů.

V Česku se výjezdní zasedání výboru uskuteční v roce, kdy země oslaví 25. výročí od vstupu do Severoatlantické aliance.

Video  Novoroční projev prezidenta Petra Pavla  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Jirik-ta ( 15. ledna 2024 17:54 )

MAP 1883 Velký výprask USA na Tchaj-wanu! NATO – Češi a Slováci budou platit Ukrajině roční výpalné 30 miliard CZK! Další tučné výpalné se podle nařízení EU bude platit také do Londýna!
http­s://ww­w.mi­chala­petr­.com

Jirik-ta ( 15. ledna 2024 17:53 )

Jirik-ta ( 15. ledna 2024 17:52 )

je to jeho pýcha a chlouba

jajas ( 15. ledna 2024 15:59 )

Tak kolik "peněz" na toto "setkání" vyčlenil ze státního rozpočtu černovlasý Stanjura? 😨

RASPUTIN ( 15. ledna 2024 15:24 )

NATU samozřejmě "šéfuje" stálé vedení složené ze zástupců tří největších zemí. Pouze okrajová část velení se pravidelně a dočasně obměňuje z kandidátů ostatních členských států NATO. Když přišla řada na Česko tak jsme vznesli dotaz, koho tam máme dát. Odpověď byla, že to musí být generál a jinak že je jedno jestli to bude petr nebo pavel. Tak jsme pro jistotu poslali generála Petra Pavla. 🙂

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa