Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Vážné podezření o večírku u Jurečky během střelby: Ministr se na party vrátil?

Autor: trm, jko - 
6. ledna 2024
16:40

Ministr práce a sociálních věcí Marian Jurečka (KDU-ČSL) se večer po střelbě na FF Univerzity Karlovy vrátil na vánoční večírek svého resortu, o němž ministerstvo původně tvrdilo, že skončil kolem 21. hodiny. S šokující informací přišel web iDnes.cz, podle kterého se ministr na mejdan vrátil po mimořádném zasedání vlády. Odkazuje se přitom na dva Jurečkovy podřízené. Už dříve se objevilo video, které má dokazovat, že party pokračovala zhruba do půlnoci.

Zatímco celé Česko sledovalo 21. prosince odpoledne následky řádění šíleného střelce na filozofické fakultě, zaměstnanci ministerstva práce a sociálních věcí juchali na vánočním večírku. I se svým šéfem Marianem Jurečkou. Ministr bezmála dva týdny nereagoval na opakované dotazy Blesku směrem k večírku, pak se omluvil.

Přišel ale s tím, že informace dostal až večer. „Více o tom, co se stalo, jsem se stejně jako všichni ostatní dozvěděl až kolem 19. hodiny. Že je na místě více zraněných a mrtvých lidí, policie oficiálně oznámila jen krátce před tím. Kdybych měl informace v plném rozsahu dříve, akci bychom zrušili výrazně dřív. Omlouvám se, pokud naše vánoční setkání kohokoliv pobouřilo,“ dodal s tím, že se lidé začali rozcházet okolo 21. hodiny. Jenže web Extra.cz přinesl svědectví, že večírek pokračoval i okolo půlnoci.

 A Jurečka stále dluží odpověď na otázku, jestli se na merendu po jednání vlády vrátil. Na tu teď přinesl odpověď web iDnes.cz, který s odkazem na dva zaměstnance ministerstva uvedl, že večírek nejen že neskončil kolem deváté večer, ale Jurečka se podle nich na party vrátil po mimořádném jednání vlády, zhruba v půl jedenácté.

V té době podle webu na mejdanu juchaly ještě desítky lidí, tančilo se a pilo. Ministr se prý navíc snažil mírnit konflikt mezi svými podřízenými.„Dva zaměstnanci se dohadovali, pravděpodobně kvůli ženě. Jurečka sám se to snažil mírnit, jeden z těch dvou aktérů byl pak vyveden ven,“ uvedl iDnes.cz s tím, že ministr ani jeho resort na dotazy nereagovali. Dotazy jim zaslal také Blesk.

A zatímco Jurečka ani jeho tiskový odbor na ministerstvu na dotazy Blesku nereagují, podle premiéra Petra Fialy (ODS) má vicepremiér co vysvětlovat. „S panem vicepremiérem jsem o cele situaci mluvil. Byla to chyba, za kterou se omluvil, což je důležité. Je také potřeba, aby vše vysvětlil veřejnosti,“ uvedl Fiala pro Blesk.

Ministerstvo práce a sociálních věcí nebylo přitom jediné, kde se v den střelby konal vánoční večírek. Podobnou akci měl i ministerstvo kultury, podle iDnes ji ale okamžitě po střelbě ukončilo.

Podle politologa Lukáše Jelínka Jurečka komunikaci kauzy absolutně nezvládl – omluvil se pozdě, nedůstojně a necitlivě. „Taková ta odpověď, pokud, a kdyby, a tak teda já se vám omluvím, tak to mně přijde nedůstojné a strašně necitlivé, protože jako by si ani zpětně úplně neuvědomil to, jak můžou ty události vyhodnocovat lidé, kteří na té filozofické fakultě o někoho přišli nebo byli svědky těch událostí,“ řekl Jelínek v Epicentru Blesku.

Velkým otazníkem je pro politologa Jelínka celý časový sousled událostí. „Já neumím pochopit, že my běžní smrtelníci, kteří jsme se mezi třetí a čtvrtou hodinou tenkrát v ten čtvrtek odpoledne dozvěděli, co se děje, tak tyto informace, že neměl Marian Jurečka až do 19 hodin – člen vlády, místopředseda vlády a člen  bezpečnostní rady státu najednou nemá informace o tom, že se v centru města vrší mrtví, tak v tom případě buďto nefunguje stát, nefunguje policie, nefungují tajné služby, anebo špatně funguje Marian Jurečka,“ shrnul ve studiu Blesku.

Jaké v ten den byly informace 

  • Policie v 15:17 na síti X: „Aktuálně zasahujeme na náměstí Jana Palacha u nahlášené střelby ve škole. Na místo jedou v současné chvíli všechny složky IZS. Další informace poskytneme, jak to bude možné.“
  • Policie v 15:34 na síti X: „Na základě prvotních informací můžeme potvrdit, že na místě jsou mrtví i zranění lidé.“ 
  • Ministr Rakušan v 15:48 na síti X: „Prosím, dbejte pokynů policie, situace je vážná. Jedu přímo na místo, abych se seznámil se situací.“
  • Premiér Fiala v 16:09 na síti X: „Vzhledem k tragickým událostem na pražské filozofické fakultě jsem zrušil pracovní program na Olomoucku a jedu zpět do Prahy. Jsem v kontaktu s ministrem vnitra a PČR. Prosím všechny občany, aby respektovali doporučení složek IZS.“
  • Úřad vlády okolo půl šesté odpoledne informuje, že se od 21 hodin mimořádně sejde vláda.
  • Vicepremiér Jurečka v 18:36 na síti X: „Situace, ve které docházejí slova… Myslím na všechny oběti, zraněné i jejich blízké.“
  • Policie v 19:22 na síti X: „V tuto chvíli můžeme potvrdit více než 15 mrtvých a desítky zraněných.“ (Večírek na MPSV dál pokračoval, podle mluvčí se lidé začali rozcházet kolem deváté večerní – pozn. red.)
  • Ve 21:00 jedná mimořádně vláda, zasedání se účastní i prezident Petr Pavel který se těsně předtím vrátil z Francie.
  • Jurečka se podle iDnes.cz kolem 22:30 na večírek ministerstva vrací.  

Video  Politolog nejen o budoucnosti vlády. Ustojí Jurečka vánoční večírek?  - Pavlína Horáková, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa