Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Kalousek v Blesku o své penzi: Důchod mi vyměří příští rok. Kolik bude brát?

Video se připravuje ...
Autor: Vera Renovica, Jakub Veinlich - 
29. ledna 2024
05:00

Jako ministr financí „proslul“ tím, že důchodcům přidal jen 40 korun, což ale vyplývalo z platné legislativy. V únoru příštího roku přijde řada na samotného Miroslava Kalouska (63, TOP 09). Bude mít totiž nárok odejít do starobního důchodu. Co ho čeká za částku? 

„V únoru příštího roku mi padne termín řádného důchodu. A já jsem byl ve velkém pokušení si loni na podzim požádat o předčasný důchod, což by pro mě bylo mnohem výhodnější. Ale nenašel jsem k tomu vnitřní sílu, protože mi to přišlo nemravné,“ řekl Kalousek Blesku v exkluzivním rozhovoru pro pořad Hráči. Dodal, že to není jediné ‚bene‘ u státu, které se rozhodl oželet. „Úplně stejně splňuji všechny parametry pro to, abych si požádal o milion v rámci akce ‚oprav si dům po babičce‘, a to na dům, který jsem zdědil po mamince. A taky na to nenajdu vnitřní sílu, protože to taky pokládám za nemravnost,“ vzkazuje. Jak vysoký bude důchod muže, který byl přes dvě dekády v politice, z toho většinu času v té vrcholné? „Až mi ho příští rok v únoru vyměří, rád vám to řeknu,“ slíbil.

Video  Kalousek v Hráčích: Příští rok mi vyměří důchod. Kolik bude brát?  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

Vláda prý zaspala

Rozhovor byl pořízen před rozsudkem Ústavního soudu, který konstatoval, že zkrácení valorizace penzí pro tento rok i jeho provedení byly v pořádku. Už v našem studiu ale Kalousek říkal, že vláda Petra Fialy (59, ODS) zaspala. „Záleží mi na udržitelnosti systému a tohle (negativní stanovisko ÚS vůči zkrácení valorizací – pozn. red.) by pro něj byla rána, na které by důchodci dlouhodobě nevydělali. Já jsem patřil k těm, kteří od dubna 2022 vládu upozorňovali na to, že s tím (vláda – pozn. red.) musí něco udělat, že valorizační vzorec nikdy nepředpokládal takhle vysokou inflaci, že dojde i k tomu, že odchod do předčasného důchodu bude výhodnější než odchod do řádného důchodu. Že teče díra do lodi a že tu díru mají okamžitě zacpat. Ta vláda to celý rok 2022 nedělala, z pro mě nepochopitelných důvodů k tomu přistoupila až v lednu 2023 a vystavila se riziku řešení věci u Ústavního soudu. To riziko tu nemuselo být a nečinnost vlády je téměř neomluvitelná,“ rýpnul si ale i tak.

Z ministra investiční manažer

Někdejší šéf státní kasy bude podle všeho důchodcem pracujícím – živí se jako investiční manažer soukromé firmy, zároveň je místopředsedou představenstva Všeobecné zdravotní pojišťovny, a byť je ve veřejných prohlášeních na detaily skoupý, přemýšlí o návratu do politiky s novou stranou či hnutím. To vše je pikantní i proto, že to byl právě Kalousek, kdo jako ministr financí v roce 2013 sebral slevu na dani z příjmu – o rok později to smetl ze stolu Ústavní soud poté, co se na něj obrátila skupina senátorů.

Video  Kalousek v Hráčích: O případném návratu do politiky, chybách současné TOP 09, o Schwarzenbergovi i nepravomocném trestu pro Feriho  - hrc, Fameplay Live/Blesk, Vera Renovica
Video se připravuje ...

Důchodce Zeman

Nejznámějším českým politickým důchodcem je bezesporu exprezident Miloš Zeman (79), který šel do předčasného důchodu v roce 2002. V procesu odcházení z hradní funkce roku 2023 pak odhalil, že aktuálně dostává 23 tisíc korun měsíčně. K tomu má doživotní prezidentskou rentu, která činí 50 tisíc korun ‚na ruku‘ a dalších 50 tisíc korun na provoz kanceláře a asistenta – právě tenhle servis mu alespoň na papíře zajišťuje manželka Ivana (58). Průměrný starobní důchod v České republice je aktuálně 20 700 korun.

Pořad Hráči: Pravidelně v Blesku ti, co vládnou Česku!

Blesk už druhým rokem přináší čtenářům a divákům exkluzivní pořad Hráči, v němž se vystřídají všichni, kdo v Česku něco znamenají ve sféře byznysu, politiky i na rozhraní těchto dvou disciplín. Zhruba hodinové rozhovory, které vede zkušená moderátorka politických debat i rozhovorů s vrcholnými ústavními činiteli, Vera Renovica (38), si můžete vychutnat každé dva týdny na webu Blesk.cz. A to vždy v pondělí (v případě svátků oznámíme posun). V tentýž den si pak jejich písemnou podobu přečtete v tištěném deníku Blesk. To vše, abychom našim čtenářům umožnili podívat se za oponu, za níž se rozhoduje o našich životech, peněženkách či budoucnosti našich dětí. Jestli chcete vědět víc o těch, kteří skutečně vládnou zemi, v níž žijete, dívejte se na Hráče na Blesk.cz!

Video  Miroslav Kalousek v Hráčích: Jaká byla jeho cesta do politiky  - hrc, Fameplay Live/Blesk
Video se připravuje ...

F.Prohazka ( 27. března 2024 08:34 )

Nemravné a ......bylo vše co dělal jako náměstek na MO.

Uživatel_5650027 ( 2. února 2024 21:09 )

👍👍👍 již jeden český herec tenkrát, to byl Vietnam,se staral o co neměl, návrat cínová rakev. Tenkrát o tom nebyly"oficiální zprávy"... Pan Kalousek dlouho nehovořil " ožralý" ...je po léčbě?

jajas ( 29. ledna 2024 17:24 )

To se o taťkovi neříká tak veřejně...neblbni. 😃

Annika ( 29. ledna 2024 17:02 )

Vetchy prece bojuje s nim za lepsi zitrky

Annika ( 29. ledna 2024 16:59 )

A neni to malo soudruhu?

Zobrazit celou diskusi