Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Ústavní soud jedná o zrušení valorizace penzí: Vypovídá i vicepremiér Jurečka

Autor: jn - 
10. ledna 2024
08:58

Ústavní soud veřejně projednává návrh 71 poslanců ANO na zrušení vládní novely, která zkrátila červnovou valorizaci penzí. Je to vzácná událost, všichni ústavní soudci se scházejí k veřejnému plenárnímu zasedání jen výjimečně, naposledy se tak stalo před pěti lety. Zároveň jde o první veřejné jednání pléna pod novým předsedou Josefem Baxou.

„Jako svědky si soud předvolal ministra financí Zbyňka Stanjuru (ODS) a ministra práce a sociálních věcí Mariana Jurečku (KDU-ČSL), vyžádal si také stanoviska expertů,“ uvedla mluvčí konstitučního soudu Kamila Abbasi.

ANO: Snížení valorizace poškodilo penzisty

Poslanci ANO, za které jedná předsedkyně poslaneckého klubu Alena Schillerová, ve svém téměř čtyřicetistránkovém návrhu brojí proti snížení mimořádné valorizace v podmínkách vysoké inflace.

Video  Ústavní soud jedná o zrušení valorizace penzí: Vypovídá i vicepremiér Jurečka  - Jiří Nováček
Video se připravuje ...

Průměrný důchod měl totiž podle standardního mechanismu růst o 1770 korun, místo toho to bylo jen 760 korun. „Snížení valorizace bylo retroaktivní a narušilo očekávání penzistů,“ tvrdí Schillerová.

Vláda: Bez zásahu by se systém zhroutil

Vláda ve svém stanovisku zaslaném soudu oponovala, že veřejnost byla dostatečně dopředu seznámena s plánem postupovat cestou omezení mimořádné valorizace. Kvůli odvrácení hospodářských škod tak byla podle kabinetu nutná rychlá reakce.

„Kdyby vláda valorizaci jednorázově nezkrátila, vzrostly by podle ní výdaje státního rozpočtu na důchody v roce 2023 o dalších 19,4 miliardy korun, což by s sebou neslo v budoucnu další stamiliardové náklady,“ hájí Stanjura stanovisko kabinetu.

Řešili restituce i zdravotní poplatky

Všichni ústavní soudci se scházejí při veřejném plenárním zasedání zcela výjimečně. Na stole mají přitom nejdůležitější kontroverzní zákony a právní normy.

V plénu se řešily například církevní restituce, odvolání předsedkyně Nejvyššího soudu Václavem Klausem v roce 2006, nebo o dva roky později zdravotnické reformy včetně poplatků u lékaře. Jako svědek vypovídal premiér Mirek Topolánek (ODS).

Všichni soudci se sešli také, když měli rozhodnout o souladu lisabonské smlouvy s ústavním pořádkem. Česko bylo v roce 2009 poslední zemí EU, která smlouvu podepsala.

Vyškrtl jen slovo

V roce 2009 se soud zabýval také návrhem poslance a přeběhlíka Miloše Melčáka (ČSSD) na zrušení zákona o zkrácení volebního období. Volby se nakonec konaly v řádném termínu, soud totiž Miloši Melčákovi vyhověl a zákon zrušil.

V roce 2013 se soud veřejně zabýval církevními restitucemi, nakonec ze zákona o majetkovém vyrovnání vyškrtl jen jedno slovo. Později už bylo ústní jednání výjimečnou událostí. Plénum veřejně jednalo znovu až v roce 2017, a to o způsobu, jak zdravotní pojišťovny stanovují výši úhrad zdravotnických prostředků.

 

Uživatel_5522193 ( 12. ledna 2024 08:02 )

Přesně tak to boběži 😉

Uživatel_5522193 ( 12. ledna 2024 08:01 )

Je zajímavé, že na jejich peníze,
prý podle práva peníze byly a budou se, podle práva i navyšovat, máme tedy levé a pravé právo,jedno pro pány, druhé pro kmány

derec ( 12. ledna 2024 00:19 )

Ústaví soudce navrhuje provládní prezident a schvaluje Senát, kde má většinu vládní koalice. Z této sestavy 15 souců jich bylo takto určeno 9. Komu jsou vděční za tak prestižní a dobře placené místo? Možná, že někteří z nich si to mepřipouští, ale někde to mají nenápaně uložené a až dojde na hlasování tak se to nenápadně uvolní. Takže výsledek je jasný.

stoura ( 11. ledna 2024 18:42 )

Proto taky tam toho hradního prosadili!!!!

stoura ( 11. ledna 2024 18:40 )

👍 👍 👍 👍 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa