Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Podnikatelé čekali na peníze a stát tratil 900 tisíc. Kontroloři: Daňová správa pochybila

Autor: Tomáš Černík - 
22. prosince 2023
05:00

Finanční úřady neoprávněně zadržovaly peníze podnikatelům. Týká se to těch, které prověřovalo Generální finanční ředitelství (GFŘ). Podle Nejvyššího kontrolního úřadu (NKÚ) zadržovaly víc financí, než bylo potřeba. A to navzdory Ústavnímu soudu.

V čem byl vlastně problém? Pokud odpočet daně z nákupů převýší daň z jeho prodejů, má podnikatel nárok na vrácení peněz od státu. To se nazývá Nadměrný odpočet daně z přidané hodnoty (DPH). Ten finanční správa mohla zadržet v případě, že existovalo podezření na podvod. „Kontrola ukázala, že v deseti případech správci daně neoprávněně zadržovali neprověřované nadměrné odpočty DPH v celkové výši 15 milionů korun,“ uvedli v tiskové zprávě kontroloři.

Naskákaly úroky

Taková praxe byla dle zjištění úřadu nehospodárná, neboť bylo potřeba následně vyplácet podnikatelům, u kterých nedošlo k pochybení, kompenzace. Šlo o úrok, který se vypočítával z objemu všech zadržovaných peněz. Zvýšení základu zadržováním neprověřované části odpočtu státní kase uškodilo. Správa musela vyplatit o 909 tisíc korun více. Ústavní soud přitom již 28. února 2019 vyhověl stížnosti jedné z dotčených firem s tím, že je zadržování části peněz, ve které neexistuje spor, porušením vlastnického práva. Podle soudu se zadržení financí v průběhu kontroly musí omezit jen na prověřovanou sumu.

Jinak to nešlo

Ústředním orgánem výběru daní, který řídí GFŘ, je ministerstvo financí. Tomu v prověřované době šéfovala Alena Schillerová (59, ANO). Ta se ve vyjádření pro Blesk odkázala na společné stanovisko současného vedení rezortu a GFŘ, které tvrdí, že jim tehdejší podoba daňového řádu jiný postup neumožňovala. „To byl také důvod, proč jsme intenzivně hledali, až se nám v letech 2019 až 2020 podařilo společně s odbornou veřejností nalézt kompromisní řešení, které minimalizovalo dopad na cash-flow (peněžní tok, pozn. red.) podnikatelů, ale zároveň neznemožnilo akceschopnost Finanční správy, bylo schváleno v červnu 2020,“ sdělila Schillerová. Právě čekání na zmíněnou právní úpravu však bylo podle NKÚ jedním z prohřešků, kterým se finanční správa provinila. „Dvacet dva měsíců nebyl respektován nález Ústavního soudu,“ konstatoval úřad ve svém kontrolním závěru.

Video  Schillerová slíbila v Blesku: Bude líp! Dejte vládě najevo, že jich máte dost.  - Blesk - Maxmilián Nový, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

pindal ( 29. prosince 2023 22:14 )

Také nás nechali bez peněz a to je těžké se bránit,ale to bude stejné i v kapitalismu.Když ale řeknu svůj názor,tak kapitalismus nesahá komunismu ani po kotníky a to ani socialismu,co se týká duchovního rozvoje člověka.Je to krok zpátky.
Lidé nevědí kudy kam,na duchovní rozvoj nemají ani mysl,protože se musí zabývat jenom základními věcmi pro přežití.Ale jenom hlupáci se dnes chlubí svým ziskem.Ale ti,co opravdu mají peníze,ti se o ně boji a vysílají,že nic nemají.

pindal ( 29. prosince 2023 20:48 )

Soudruzi nás velmi rozmazlili a my se neumíme bránit,možná. 😃

pindal ( 29. prosince 2023 20:45 )

Tato paní Schillerová se mě líbí,ale hlavně její názory.Takový lidumil,i když si uvědomuji,že to nemusí být vždy to nejlepší řešení pro lidi.Lidé potřebují poznat i druhou stránku,aby neusnuli na vavřínech.Nakonec možná,že všechno je tak, jak má být 😃

Jirik-ta ( 22. prosince 2023 16:45 )

Generální ředitel ČEZ je lidsky milý a srdečný člověk. Děkujeme všem lidem v České
republice za 160 miliard korun. Je to skvělý vánoční dárek. Peníze použijeme ke zvýšení platů o 10 %
Hezké Vánoce i vám, moji přátelé. A hlavně – nenechte se ***, neprospívá to zdraví.
Daniel Beneš, generální řed. 34 847 000
Martin Novák, FŘ 20 136 000
Pavel Cyrani, OŘ 18 008 000
Tomáš Pleskač, řed div Nová ener 18 009 000
Michaela Chaloupková, řed div správa 14 616 000
Bohdan Zronek, řed divize jad ener 14 357 000
Ladislav Štěpánek, řed div výr 8 987 000
Jan Kalina, řed div obnov a klas ener 6 007 000

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa