Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Pavel jmenoval dvě posily Ústavního soudu: Advokátku Dolanskou Bányaiovou a profesora Kühna

Aktualizováno -
19. prosince 2023
16:06
Autor: ČTK, Mii - 
19. prosince 2023
09:41

Prezident Petr Pavel dnes odpoledne na Pražském hradě jmenoval dva nové ústavní soudce - advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu (NSS) Zdeňka Kühna. Pavel tak dosud jmenoval soudci Ústavního soudu (ÚS) sedm svých kandidátů. Po dnešku je Ústavní soud po delší době znovu kompletní.

„Jsem opravdu upřímně rád, že se nám ve spolupráci se Senátem daří nejenom držet Ústavní soud naplněný, aby mohl plnohodnotně fungovat, ale že se nám také daří naplňovat ho osobnostmi, které splňují všechna kritéria, která jsme si pro složení Ústavního soudu zadali - a sice, aby Ústavní soud byl pestrý po všech stránkách, aby byl založen na osobnostech, které vynikají svou odborností, ale i svým přesahem do dalších oblastí. A to vy dva bezpochyby naplňujete,“ řekl Pavel dvojici nových ústavních soudců poté, co složili slib.

Video  Pavel jmenoval ústavní soudce: Advokátku Dolanskou Bányaiovou a profesora Kühna  - ČTK
Video se připravuje ...

Dolanské Bányaiové a Kühnovi zároveň prezident popřál hodně sil do práce a úspěchů a vzhledem k blížícím se vánočním svátkům i trochu odpočinku, „pokud je pan předseda nechá chvíli vydechnout“.

Senát dvojitou kandidaturu schválil minulý týden, předseda horní parlamentní komory Miloš Vystrčil (ODS) se zúčastnil dnešního jmenování. Prezident už dříve navrhl na ústavního soudce také advokáta Milana Hulmáka, jeho nominaci Senát posoudí 24. ledna.

Padesátiletý Kühn je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zhruba 15 let je soudcem NSS. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Kühn se v minulosti také podílel na činnosti Legislativní rady vlády, byl poslaneckým asistentem i asistentem soudce ÚS.

Devětačtyřicetiletá Dolanská Bányaiová působí jako advokátka zhruba 20 let, svoji praxi zaměřuje především na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní soukromé právo a evropské právo.

Pavel předtím jmenoval Josefa Baxu, který se stal předsedou ÚS, jeho novou místopředsedkyni Kateřinu Ronovskou, a dále Jana Wintra, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou. V létě Senát souhlasil se jmenováním soudce Roberta Fremra, který se až následně nominace vzdal po zveřejnění dalších informací o jeho rozhodování za komunistické éry. Kromě něj neuspěl soudce Pavel Simon, který jako zatím jediný z Pavlových kandidátů nezískal podporu Senátu.

Ústavní soud se podle ústavy skládá z 15 soudců. Od konce roku 2021, kdy se funkce soudkyně vzdala Kateřina Šimáčková, se toto číslo nedařilo naplnit a patnáctý soudce většinu času scházel. S koncem funkčního období soudce Radovana Suchánka letos v listopadu klesl počet soudců dokonce na 13, konstatoval dnes Ústavní soud v tiskové zprávě.

Dnešní jmenování Kühna a Dolanské Bányaiové tak generální sekretář soudu Vlastimil Göttinger označil za velmi dobrou zprávu. Soud je znovu v plném počtu. „Svou odborností oba noví soudci vhodně doplní stávající spektrum pohledů, jimiž Ústavní soud poměřuje projednávané případy,“ dodal Göttinger.

roxin ( 20. prosince 2023 16:15 )

Hlavně že ty jsi hodná osoba, tak hodná bys ani být nemusela. 😃

roxin ( 20. prosince 2023 11:33 )

Nejsem špion ani rozvědčík abych bonzovala, tebe nemusí bonzovat nikdo, stačí si přečíst pár těch tvých příspěvků. Když už je toho moc tak i redakce musí zakročit i když jsi zaměstnanec. 😃

roxin ( 20. prosince 2023 05:21 )

Ále jdi odkdy je Babiš tajný, to jsi pořádně ale pořádně POMÝLENÝ ten tajný AGENT a UDAVAČ JE KOMOUŠ neboli soudruh espávek KTERÝ ZA TOTALITY UDÁVAL VEŘEJNĚ SOCIALISTICKÉ VLASTI A SOVĚTSKÉMU SVAZU, byl na to vyškolený jako špion a průzkumník a dělal to z nadšením a byl mu zato propůjčen i metál!!!...a nevadí mi nějakej bejvák Babiše i kdyby si postavil třeba HRAD, staví za svoje!!! To se říct o soudruhovi espávkovi nedá, ten zařizuje a vše dělá za NAŠE!!! 👎

roxin ( 20. prosince 2023 05:04 )

Už nechceš být za ženskou??? Dlouho ti to nevydrželo šéfe. 😃

Tom C. ( 20. prosince 2023 01:41 )

Bananyova sa bude hodit 👍

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa