Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 18°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Pavel zhodnotil výběr kandidátů na ústavní soudce: Řešilo se, jaké typy osobností hledat

Video se připravuje ...
Autor: ČTK - 
9. listopadu 2023
16:19

Prezident Petr Pavel dnes s poradci zhodnotil dosavadní postup při výběru kandidátů na ústavní soudce. Konzultační panel zároveň obdržel úkoly do dalších týdnů a měsíců. ČTK to dnes sdělil ústavní právník Jan Kysela, který panel vede.

Kysela uvedl, že dnešní schůzka byla strategická. „Jednak bilance dosavadního postupu, jednak výhledy pro příští období. Jaké typy osobností hledat se zřetelem k tomu, kdo na Ústavním soudu už je, respektive by měl být (profese, specializace atd.),“ poznamenal. Na základě toho panel od prezidenta obdržel zadání, co má v dalších týdnech a měsících dělat.

Na konci října Pavel navrhl Senátu na ústavní soudce advokátku Lucii Dolanskou Bányaiovou a soudce Nejvyššího správního soudu Zdeňka Kühna. U Ústavního soudu je nyní jedno místo z 15 prázdné, neboť Senátem neprošel předchozí Pavlův nominant, soudce Nejvyššího soudu Pavel Simon. Přesně za měsíc pak skončí mandát Radovanu Suchánkovi.

Prezident dosud jmenoval ústavními soudci pět svých nominantů: soudce Josefa Baxu, který se stal předsedou soudu, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou, profesorku občanského práva Kateřinu Ronovskou a ústavního právníka Jana Wintra. Nominace se v srpnu vzdal místopředseda pražského vrchního soudu Robert Fremr kvůli mediálnímu tlaku ohledně předlistopadového působení v justici.

Video  Tiskovka Pavla a Vystrčila po projevu v Senátu (30.3.2023)  - ČTK
Video se připravuje ...

jajas ( 10. listopadu 2023 11:18 )

Hledají "typy osob­ností"­....hm­mmmm tak to jsem na ty "typy" zvědavý...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa