Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel hájil kandidáty na ústavní soudce. Kühn i advokátka Dolanská Senátem prošli

Aktualizováno -
14. prosince 2023
14:11
Autor: ČTK - 
14. prosince 2023
12:21

deněk Kühn z Nejvyššího správního soudu a advokátka Lucie Dolanská Bányaiová se mohou stát novými ústavními soudci. Senát dnes s jejich jmenováním v tajné volbě souhlasil. Soudce získal 55 z 71 senátorských hlasů, advokátka 53 hlasů, oznámil předseda senátní volební komise Jan Tecl (ODS). Kühn a Dolanská Bányaiová obsadí dvě volná místa v patnáctičlenném týmu ústavních soudců. U obou kandidátů  je patrný přesah nad úzce vymezený obor jejich specializace, řekl k jejich nominaci prezident Petr Pavel v Senátu.

Kühn je profesorem na katedře teorie práva a právních učení Právnické fakulty Univerzity Karlovy. Zhruba 15 let je soudcem Nejvyššího správního soudu. Od roku 2007 je též ad hoc soudcem u Evropského soudu pro lidská práva ve Štrasburku. Kühn se v minulosti také podílel na činnosti Legislativní rady vlády, byl také poslaneckým asistentem i asistentem soudce Ústavního soudu.

Dolanská Bányaiová působí jako advokátka zhruba 20 let, svoji praxi zaměřuje především na zastupování klientů v soudních a rozhodčích řízeních, na soutěžní právo, mezinárodní právo soukromé a evropské právo. Podporu její nominaci vyjádřilo představenstvo České advokátní komory. 

Dolanská Bányaiová v právu vidí jak konkrétní příběhy lidí, tak systémový kontext, míní Pavel. Umí se podle něj povznést nad stanovisko jedné ze stran sporu a hledat spravedlivé rozhodnutí. „A to právě očekáváme od soudců,“ řekl prezident. Z osobního setkání došel i k závěru, že má advokátka smysl pro humor.

Kühn je podle hlavy státu jedním z nejvýraznějších českých právních vědců současnosti s rozsáhlou a mezinárodně citovanou publikační činností. Pavel ho považuje za kandidáta velmi vzdělaného, zkušeného a s mimořádně širokým odborným záběrem, ale také uvážlivého a vědomého si limitů toho, co soudci dělat mohou a co by neměli.

Z osobního rozhovoru si Pavel odnesl dojem, že je Kühn schopen fundovaně diskutovat snad o každém odborném i společenském tématu. „Pokud by měl být někdo označován jako právní univerzalista, pak je to právě on,“ dodal prezident.

Dalšího prezidentova adepta na ústavního soudce, advokáta a akademika Milana Hulmáka, bude Senát schvalovat v lednu. Stejný měsíc skončí mandát Jiřímu Zemánkovi. V příštím roce bude muset Pavel navrhnout ještě tři adepty na členy ÚS. V červnu končí mandát Vojtěchu Šimíčkovi a Tomáši Lichovníkovi, v prosinci pak Davidu Uhlířovi. Dalším dvěma ústavním soudcům, Jaromíru Jirsovi a Josefu Fialovi, uplynou jejich desetiletá funkční období v říjnu a prosinci roku 2025.

„Se svými spolupracovníky hledám další vhodné kandidáty na zbývající uvolňovaná místa v letech 2024 a 2025 včetně již tolikrát poptávaného konzervativního kandidáta, abych naplnil avizovanou představu o pestrém a vysoce kompetentním Ústavním soudu, který bude ochraňovat ústavnost a lidská práva v naší zemi,“ dodal Pavel.

Pavel už jmenoval se souhlasem Senátu ústavními soudci pět svých nominantů - Josefa Baxu, který se stal předsedou ÚS, jeho novou místopředsedkyni Kateřinu Ronovskou a také Jana Wintra, Danielu Zemanovou a Veroniku Křesťanovou. V létě senátní výbory i Senát jako celek souhlasily se jmenováním soudce Roberta Fremra, který se až následně nominace vzdal po zveřejnění dalších informací o jeho rozhodování za komunistické éry. Kromě něj neuspěl soudce Pavel Simon, který jako zatím jediný z Pavlových kandidátů nezískal podporu horní parlamentní komory.

Video  Pavel promluvil na Ústavním soudu v Brně o soudci Fremrovi: Zatím ho nejmenuje  - Blesk / Jiří Nováček, Foto: Twitter P. Pavla, ČTK
Video se připravuje ...

UFO1 ( 16. prosince 2023 00:44 )

Dobrý advokát nemūže být dobrým soudcem a naopak, jde o jiný naučený druh myšlení a chování

jajas ( 15. prosince 2023 15:44 )

Pávek přišel do senátu udělat, na odložené papaláše, Tytyty!? 😁

Mondy ( 14. prosince 2023 13:13 )

Pan Pavel bude hájit každého ňoumu kterého si na ten post vymyslí.

roxin ( 14. prosince 2023 12:33 )

Soudruh espávek si bude muset vybírat kámoše kteří se budou líbit nejen jemu ale i senátotům. 😃

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa